Jsi tak zvláštní, dřevěný panáčku!

O-drevenem-panackovi
Kdysi byl nový, krásný a oblíbený. Teď si připadá zbytečný a trápí se. Dokud se neobjeví krásná dřevěná panenka a neřekne mu neobvyklá slova: „Jsi tak zvláštní!“

Zkušená brněnská autorka mnoha fejetonů i několika pohádek Hana Pinknerová (*1963) prostřednictvím Karmelitánského nakladatelství přichází v novém vydání s další knihou pro děti. Po Kuchyňských pohádkách a Vánočním přání zve děti prostřednictvím krátkého příběhu s názvem O dřeveném panáčkovi do světa hraček, aby jim skrze milý příběh předala hlubší poselství.

O-drevenem-panackovi-1

Dřevěný panáček, hlavní hrdina malé útlé knížečky, byl kdysi barevný a neokoukaný, teď je ale otlučený, barvy má vybledlé a částečně setřené a děti si s ním již nechtějí hrát. Dokonce říkají, že panáček už nemá žádnou cenu! Ten tomu časem samozřejmě začne věřit, cítí se osamělý, opuštěný a – bezcenný. Jednoho dne ale do společenství hraček přibude nádherná usměvavá dřevěná panenka, která panáčka zaskočí slovy, že je tak zvláštní…

Pohádka O dřevěném panáčkovi předává dětem důležité poselství: i když má někdo pocit, že ničím nevyniká, že je zbytečný, nebo mu dokonce někdo z jeho okolí taková slova říká, není to pravda. Každý člověk má svou cenu, a to, že ji právě teď nevidí, na tom nic nemění. Vždy může přijít někdo, kdo zkroušenému ukáže jeho hodnotu, stejně jako to udělala dřevěná panenka.

O-drevenem-panackovi-2

Za první linií příběhu se však skrývá ještě jedna. Hana Pinknerová je křesťanskou autorkou, není tedy překvapením, že se v příběhu skrývá i duchovní poselství. Vyskytuje se zde postava Řezbáře, který každé postavičce, kterou vyřeže, říká, že je zvláštní, že každá hračka, která vzejde z jeho dílny, je jedinečná a má svou cenu. Rodiče tak s dětmi mohou pohádku O dřevěném panáčku číst jako půvabné vyprávění, ale také odhalit dětem skrytý podtext a popovídat si s nimi o Bohu.

Ať už jste věřící, či nikoli, pohádku O dřevěném panáčkovi mohu vřele doporučit. Na dvaceti šesti stranách malé čtvercové knížečky, v níž na každé straně nechybí pestrobarevné, milé ilustrace Jany Marvánové, najdete krásný příběh, který vás i vaše děti jistě osloví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO dřevěném panáčkovi

Pinknerová, Hana

Karmelitánské nakladatelství, 2014

Napsat komentář