Jaký byl New York před více než padesáti lety?

ToJeNewYork
Nakladatelství Baobab vydává další ze série slavných obrazových průvodců po světových metropolích proslulého cestovatele Miroslava Šaška. Poté, co jsme s tímto českým rodákem prozkoumali nejvýznamnější symboly Paříže, Londýna, Říma a Austrálie, nastal čas prohlédnout si Velké jablko…

Že jste o jednom z nejslavnějších českých emigrantů Miroslavu Šaškovi nikdy předtím neslyšeli? Tak to nejste žádné výjimky. Ač je to téměř k nevíře, tento světoběžník, malíř a ilustrátor, kterému se podařilo své netradiční průvodce vydávat v desetitisícových nákladech jak v Evropě, tak i v Jižní Americe, Japonsku nebo ve Skandinávii, se ve své rodné zemi věhlasu zatím nedočkal. Šaškovy průvodce vycházejí od roku 2003 v reedici a opět slaví úspěch po celém světě.

Miroslav Šašek Československo opustil v roce 1947, aby mohl studovat v Paříži. Cestování ho však natolik uchvátilo, že se domů už nevrátil. S publikováním průvodců po světových metropolích začal na konci padesátých let knihou To je Paříž. Po ní následovala další města – Londýn, Řím, Benátky, Edinburgh, Hong Kong, a došlo i na celé země – např. Izrael, Irsko, Austrálii, nebo na Řecko.

Ukázka z knihy

s New Yorkem se pojí různé symboly…

Publikace To je New York vám ukáže toto nejlidnatější město Spojených států hned z několika pohledů. Nejprve se dozvíte, za jakou cenu si v roce 1626 koupil ostrov Manhattan Holanďan Peter Minuit, na dalších stránkách se za doprovodu krásných a osobitých Šaškových ilustrací seznámíte s nejznámějšími symboly New Yorku a poznáte, že toto město je plné kontrastů.

Šašek nezapomněl upozornit ani na newyorskou multikulturalitu a pestrost, kterou svým návštěvníkům nabízí. Zavede vás jak do uliček Čínské čtvrti, tak i do Harlemu, neopomene ani na Park Avenue, Wall Street, Brooklyn nebo Greenwich Village.

New York však není jen městem jedinečných čtvrtí a tříd, jsou pro něj typické i vodní nádrže na střechách budov, výtahy (v roce 1960 jich v NY bylo dvacet čtyři tisíc!), mrakodrapy, kluziště u Rockefellerova centra, metro, různorodé hydranty anebo automaty téměř na všechno (v šedesátých letech jste na ulicích New Yorku mohli najít nejen automaty na známky nebo na polévky, ale i na pera nebo medaile).

publikace vám ukáže New York z různých úhlů pohledu

publikace vám ukáže New York z různých úhlů pohledu

Pokud se rozhodnete navštívit Velké jablko, nesmíte si nechat ujít prohlídku některého z mnoha muzeí a galerií nebo se zajděte podívat na pláž na Coney Islandu. Jestliže se chystáte spíše na nákupy, ideálním místem, kde seženete cokoliv, je podle M. Šaška Times Square.

Přestože průvodce To je New York poprvé vyšel už v roce 1960, i po více než padesáti letech zůstává ve své podstatě stále aktuální. Tam, kde se hodnoty a počty od Šaškovy návštěvy změnily, redakce nového vydání doplnila poznámku o současném stavu.

To, že je New York jedním z nejzajímavějších a pro turisty nejpřitažlivějších měst, je nezpochybnitelné. Přestože se stále vyvíjí a mění, některé symboly odolávají zubu času a pomáhají nám utvářet představu o tom, jaký asi New York je.

Základ této publikace netvoří text, kterého tu najdete poskrovnu, ale líbivé a vtipné Šaškovy ilustrace, jež skvěle vystihují atmosféru tohoto kouzelného města kontrastů. Autorova všímavost vůči věcem, které by jiným nestáli ani za pohled, činí z této knihy jedinečné dílo, které vám na rozdíl od jiných průvodců sice nenabídne ani mapu města, dá vám však více než dobrý důvod, proč se do New Yorku vydat…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo je New York

Šašek, Miroslav

Baobab, 2014

Napsat komentář