Inspirace na poslední dárky

Tipy na dárky pro celou rodinu
Do Štědrého dne zbývá jen šest dní. Pokud se ještě poohlížíte po nějakých dárcích na poslední chvíli, deset z deseti knihomolů vám doporučí knihy. No a jaké? Třeba ty z našich tipů. Máme pro vás detektivku, psychologický thriller nebo například knihu o magické moci minerálů.

 

Čtenářům detektivek by neměla uniknout nová kniha Radky Denemarkové Příspěvek k dějinám radosti, kterou vydalo nakladatelství Host. Na své si však přijdou nejen milovníci záhad – recenzenti toto dílo oceňují například pro jeho provokativní téma a autorčinu ochotu klást si závažné a znepokojující otázky.

Sebevražda bohatého postaršího muže se brzy ukáže jako nepravděpodobná. Vnímavý Policista neúnavně pátrá po skutečných důvodech té podivné smrti, jež ho dovedou k tajemnému domu pod Petřínem. Záhad a motivů přibývá stejně jako hodin strávených s mladou Vdovou. Hlavními postavami jsou ale tři, možná čtyři ženy…

Ukázka:

Je noc. Rikša na dohled není. Přibrzdí jim poloprázdný autobus. Přibrzdí jim ochotně. Naplněná srdce do něho nastoupí. Zaplatí vděčně řidiči, který se usmívá. Nevšimnou si, že autobus má zatemněná okna.

Pokračujte ve čtení ukázky.

––––––––––––––––––––––––

 

Jonathan Kellerman patří ke špičkovým autorům v oblasti psychologických thrillerů. Román Zabiják je již jeho dvaadvacátou knihou ze série o Alexi Delawareovi, dětském soudním psychologovi. Kellermanovy knihy u nás vydává nakladatelství Domino.

„Nezabiju vás, doktore Delaware. I když bych měla.“
Ta slova pronesla Constance Sykesová, sofistikovaná a úspěšná lékařka, v jejímž dosavadním chování ani brilantní policejní psycholog Alex Delaware nepostřehl sebemenší známku násilnických sklonů. Možná se však mýlil. A možná má navzdory jejímu ujištění pádný důvod k obavám o vlastní život.

Ukázka:

Přehodil jsem si nohu přes nohu, abych působil ležérně, a dál jsem na tu osobu, která mi právě pohrozila smrtí, upíral pohled. Oplácela mi ho naprosto nevzrušeně. V bezvýznamných hnědých očích jí neprokmitl ani náznak výčitek svědomí.

Pokračujete ve čtení ukázky.

––––––––––––––––––––––––

 

Trojice od jihoafrické autorky Sarah Lotzové vzbudila v zahraničí zájem již dlouho před svým vydáním  psal se rok 2012 a svět žil apokalyptickými romány. Kniha Lotzové měla nabídnout letecké katastrofy, zvěstování konce světa a větší než malé množství náboženského fanatismu  našlo se nejedno nakladatelství, které chtělo s autorkou podepsat smlouvu. Zájem však s koncem roku 2012 zdaleka neopadl, když kniha v roce 2014 vyšla, stala se bestsellerem a získala od Amazonu ocenění „Nejlepší kniha měsíce“. České vydání románu připravilo nakladatelství Knižní klub.

Čtyři letecké katastrofy na čtyřech kontinentech během jednoho jediného dne. Svět je v šoku a na pokraji paniky. Vyšetřovatelé vylučují jednu příčinu za druhou – za pády letadel nestojí ani teroristické útoky, ani nepřízeň počasí. Jako zázrakem je přežily tři děti a jistý náboženský fanatik došel skálopevného přesvědčení, že ti tři – novináři je nazvali Trojice – zvěstují apokalypsu.

Trojice je přesvědčivý, suverénní román provokující k zamyšlení a zasluhující si co nejširší možné čtenářské publikum.

– The Independent

Ukázka:

Pam upírá oči na kontrolku se značkou bezpečnostního pásu a snaží se ji zhypnotizovat, aby zhasla. Už moc dlouho nevydrží a úplně Jima v duchu slyší, jak jí nadává, že si neodskočila před nástupem do letadla: Přece sakra víš, že máš slabý měchýř, tak jak jsi na to mohla zapomenout?

Pokračujte ve čtení ukázky.

––––––––––––––––––––––––

 

Nové dílo Švéda Pera Olova Enquista Kniha podobenství, které vydalo nakladatelství Host, pojednává o matce a otci, o víře a o tom, jestli se nakonec dají složit dohromady věci, které opravdu něco znamenaly. Do popředí se dostává netradiční milostný příběh.

Zdá se mu, že by měl zrevidovat řeč, kterou ve sborovém domě pronesl na matčinu památku. Na břehu řeky stojí skupina umírajících přátel, kteří ho snažně prosí, aby jim vysvětlil, jak spolu všechno souvisí, například ta věc s láskou. A žena na Larssonovic statku. Ta na borovicové podlaze bez suků. Má o ní napsat pravdu?

Kniha podobenství je jedna z Enquistových nejrafinovanějších a nejdůvtipnějších knih. Je zábavná, hlubokomyslná, ale také velmi emocionální a osobní.

 Svenska Dagbladet

Ukázka:

Podle pracovního zápisníku se s ní setkal jenom třikrát.

Poprvé k tomu došlo jednoho nedělního odpoledne v červenci 1949, tehdy použil záhadné označení „žena na borovicové podlaze bez suků“. Podruhé 22. Srpna 1958 v Södertälje. Potřetí v listopadu 1977.

Zřejmě slíbil, že o tom nikdy nikomu nepoví.

Pokračujte ve čtení ukázky.

––––––––––––––––––––––––

 

Minerály jsou krásné a podle názoru některých lidí mají i léčivou moc  hojí tělo i duši. Kniha Kameny pro zdraví a pohodu od nakladatelství Metafora se může stát průvodcem pro všechny zájemce o toto téma  díky přehledným vysvětlivkám a barevným fotografiím se zorientuje každý.

Že kameny a krystaly disponují léčivou mocí, věděli už naši předkové. Pomáhají lidem už od starověku a není nejmenší důvod, proč by nemohly prospět i nám. Zkusíte-li to s nimi, uvidíte, že jsou účinné na celé spektrum potíží či chorob. Mohou nám ulevit v bolesti, zmírnit stres nebo příznaky alergií, ale lze jich úspěšně využít i u dětských nebo chronických nemocí.

Hadí achát

Přečtěte si ukázku.

––––––––––––––––––––––––

 

Čím obdarovat mládež? Čtenářům knižních sérií doplňte knihovničku o chybějící díly. Například fanoušci Upířích deníků od L. J. Smith možná ještě nemají poslední díl  nakladatelství Fragment nedávno v překladu vydalo sedmnácté pokračování série pod názvem Upíří deníky – Vykoupení.

Elena Gilbertová umírá. Strážkyně jí však nabídnou výjimečnou šanci: začít úplně znovu. Od chvíle, kdy se Elena poprvé setkala s bratry Salvatorovými, způsobila její láska k nim nekonečnou řadu úmrtí a destrukce. Pokud se Elena dokáže vrátit do okamžiku, kdy se poprvé s Damonem a Stefanem setkala a zabránit tomu, aby zabíjeli lidi, bude žít.

Ukázka:

Damon naklonil hlavu ke straně a přemýšlivě si ji prohlížel. Seděl na větvi kdouloně za jejím oknem, jednou rukou se opíral o parapet a nějak záhadně se mu dařilo vypadat stejně ležérně a elegantně jako vždycky. „Ty máš sporýš,“ prohlásil.

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

––––––––––––––––––––––––

Klukům by se mohla líbit populárně-naučná kniha. Pokud mají zájem o vojenská letadla nebo vikingské lodě, možná je zaujme kniha Válečná technika – Od oštěpu po stíhačku, kterou vydalo nakladatelství Fragment a doporučuje ji čtenářům od 11 let.

Proč se všichni tolik báli válečných lodí Vikingů?
Kdo vynale
zl střelný prach?
Kdy došlo k prvnímu úspěšnému letu letadla?
Proč se Velká Británie pokoušela na konci první světové války zakázat ponorky?

 

Válečná technika – Od oštěpu po stíhačku


Díváte se ještě po posledních dárcích, nebo již máte vše? Dejte nám vědět v komentářích!

Další tipy na dárky můžete nalézt v naších aukcích.

 

Autor úvodního obrázku: Randy Robertson (upraveno)  licence Creative Commons

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříspěvek k dějinám radosti

Denemarková, Radka

Host, 2014

zobrazit info o knizeZabiják

Kellerman, Jonathan

Domino, 2014

zobrazit info o knizeTrojice

Lotzová, Sarah

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeKniha podobenství

Enquist, Per Olov

Host, 2014

zobrazit info o knizeKameny pro zdraví a pohodu
Průvodce stovkou krystalů a jejich léčivou silou

Easonová, Cassandra

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeUpíří deníky – Vykoupení

Smith, L. J.

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeVálečná technika – Od oštěpu po stíhačku

Fragment, 2010

Napsat komentář