Legendy severské krimi zachytily Temnější odstíny Švédska

Temnejsi odstiny Svedska - Stieg Larsson
Fanoušci Stiega Larssona, zbystřete! V překladu vyšel povídkový soubor Temnější odstíny Švédka, který obsahuje sedmnáct textů od různých autorů, včetně Stiega Larssona. Je tu tudíž jedinečná přílišnost opět se začíst do slov předčasně zesnulého spisovatele.

 

Od chvíle, kdy Stieg Larsson svou slavnou bestsellerovou trilogií Milénium odhalil genialitu švédské kriminální literatury, začali čtenáři na celém světě hltat knihy největších mistrů tohoto žánru. Do unikátní antologie Temnější odstíny Švédska přispěli nejvýznamnější a nejoblíbenější švédští autoři detektivek.

Temnější odstíny Švédska osvětlují tuto okouzlující zemi a její obyvatele jako nikdy předtím. Kniha obsahuje sedmnáct povídek, mezi nimiž jsou příběhy z pera takových švédských literárních velikánů, jako je Stieg Larsson, Henning Mankell, Åsa Larssonová, Johan Theorin či Håkan Nesser.

 

Úžasná sbírka vynikající severské noir – se Stiegem Larssonem jako třešničkou na dortu.

– CAMILLA LÄCKBERGOVÁ, spisovatelka

Tyto znepokojivě temné příběhy znovu potvrzují nadvládu švédských spisovatelů v detektivním žánru.

– THE SUN

 

Temnější odstíny Švédska

Autoři: Stieg Larsson, Asa Larssonová, Eva Gabrielssonová, Henning Mankell, John-Henri Holmberg

Přeložila: Azita Haidarová
Počet stran: 383
ISBN: 978-80-7491-411-9

Více informací o knize Temnější odstíny Švédka zjistíte na na stránkách nakladatelství Host.

 

Ukázka

Tove Alsterdalová: Shledání
Vystoupí z auta a zvolna zamíří k jezeru. Přitahuje ji. Cesta zmizí mezi břízami a zúží se v pěšinku. Zmocní se jí závratný pocit, jako by se čas řítil zpět, do minulosti.

Ta jeho černá hladina.

Stejné jezero, stejná roční doba jako tenkrát. Těsně před svátkem svatého Jana, než zem rozžhaví vedro. Zeleň je mladá a zářivá. Voda stejně temná a lákavá jako v nočních můrách, jimiž od té doby trpěla. Ne pořád, to se musí spravedlivě připustit. Týdny, ba dokonce i celé roky dokázala spát naprosto klidně, jako když byla Lisette úplně malinká.

„Panebože, už je to tak dávno. Marino! Pio!! Agnes!!!“

Na vršek mezitím vjely další dva vozy a zaparkovaly vedle jejího. Ženské vřeští jako paviáni. Proslulé místní ptactvo zděšeně vzlétne z pobřežních luk a rákosí a hledá si útočiště v lese.

Žena se přinutí k úsměvu a jde jim v ústrety.

„No ne, jsi to opravdu ty?“ Marina uběhne pár posledních metrů a obejme ji. Prohlíží si kamarádčin obličej, odhrne jí z tváře pramen vlasů. „Hernajs, ty jsi na chlup stejná jako na základce. Ani trošičku ses nezměnila.“

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Autor výběru povídek

John-Henri Holmberg – (nar. 1949) je spisovatel, překladatel, editor antologií, časopisecký a knižní redaktor i vydavatel. Napsal několik knih o sci-fi, psychologických thrillerech a fantasy literatuře pro dospělé. Více než patnáct let psal recenze pro největší deník jižního Švédska, za svou práci získal cenu kritiky a byl zvolen do Švédské akademie detektivní literatury. Holmberg je spoluautorem knihy Tajemství dívky s dračím tetováním (2010; česky Host 2012) o trilogii Milénium a jejím autorovi Stiegu Larssonovi, který byl jeho blízkým přítelem.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemnější odstíny Švédska

Larsson, Stieg - Larssonová, Asa - Gabrielssonová, Eva - Mankell, Henning

Host, 2014

Napsat komentář