Prózy z rumunsko-českého Banátu

palenka-prozy-z-banatu
Rumunský Banát, to je divoká příroda, tradiční venkov a Češi. Česká menšina zde žije po staletí a je již zcela sžitá s rázovitým krajem. Do této komunity přichází mladý český učitel a nové místo mu paradoxně přináší staré myšlenky a dává mu prostor pro zamyšlení.

 

Meditativní, autobiograficky laděná a stylisticky vytříbená prozaická prvotina.

Rumunsko. Banát. Odlehlé hory nad Dunajem. Vesničky, v nichž už téměř dvě století žijí čeští krajané. Svět, ve kterém se zastavil čas. Do jedné z těchto vesnic přijíždí mladý učitel z Moravy. Přijíždí, aby zapomněl. Ale každodenní realitu venkovského života a nesmělé pokusy začlenit se do uzavřené komunity mu postupně čím dál tím více zastiňují právě neodbytné vzpomínky. V odloučenosti a samotě, uprostřed omamných banátských scenerií jako by náhle každá maličkost upomínala na dětství, trpká léta strávená v gymnastické tělocvičně, ztracené ženy, cesty, útěky…

Ukázka z knihy

Boží posel

Po banátských vršcích není radno chodit za bouře: blesky tu nejsou k lidem zdaleka tak lhostejné jako v moravských či bavorských vlídných rovinách… Ve škole mi kdysi dvě dcerky hospodské Marje vyprávěly, jak si jejich dědu odnesl Boží posel: když šel za bouře z pole, s vidlemi na rameni. Poprvé jsem tehdy slyšel to uctivé označení: Boží posel. 

O pár let později si Boží posl odnesl právě Marjiny dcerky. Šly po nedělním obědě natrhat první třešně; až do té stráně za křížkem, odkud již lze dole spatřit blyštivou vodu Dunaje stíněného skalami. Od Srbska se náhle přihnala bouře a dívenky (schované pod tím voňavým, zmoklým, rozkošatělým stromem) srazil blesk jednou ranou (rok poté se mi zatočila hlava, když jsem si uvědomil, že trhám a jím třešně právě z toho stromu; třešně přežila se šrámem a polámanou větví).

Pokračujete ve čtení ukázky!

 

Pálenka 

Autor: Matěj Hořava

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 124
Vazba: vázaná
Formát: 135 × 205 mm
ISBN: 978-80-7491-404-1

Knihu Pálenka – prózy z Banátu vydalo nakladatelství Host

Řekli o knize

„Chtělo by se říct, že dokonalá práce s rytmem jazyka je pro tento nevšední debut vším — kdyby toho v něm zároveň nebylo o tolik víc.“

Jan Němec

O autorovi

Matěj Hořava (1980) přichází s meditativní, autobiograficky laděnou a stylisticky vytříbenou prózou. Fragmentární kapitoly se postupně spojují v mozaiku, která zobrazuje jeden nevšední osud, jeden svérázný způsob existence.


host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePálenka
Prózy z Banátu

Hořava, Matěj

Host, 2014

Napsat komentář