Jen pro otrlé

knihy pro otrlé - náhled
Slabší povahy by raději měly dát od dnešních knih ruce pryč. Jak už název článku napovídá, četba se zaměřuje na jedince s železným žaludkem, kteří se nezaleknou námětů pohybující se za hranicí témat, jež většinová společnost nepovažuje za přijatelné. 

 

Pokud si s poezií spojujete pouze verše plné romantiky a krásy, u knihy Papežův penis a jiné básně pravděpodobně narazíte. Jejich autorka, Američanka Sharon Oldsová se ve svých textech neštítí prakticky ničeho. Svérázným jazykem popisuje vztahy mezi lidmi, rodiči a dětmi. Sbírku vydalo nakladatelství Host a nabízí také ukázku.

Papežův penis a jiné básně

Autorka: Sharon Oldsová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 114
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Papežův penis a jiné básně.

Papežův penis a jiné básně je výborem z díla významné současné americké básnířky Sharon Oldsové (Pulitzerova cena, Cena T. S. Eliota). Jejím poetickým nástrojem je živý, metaforický jazyk i čtenářsky přístupná forma. Působivá poezie zaujme plastickou obrazností a otevřeností, jimiž autorka tematizuje své problematické dětství, vztah k rodičům a vlastním dětem, intimní tělesnost a sexualitu. Otevřenost a emotivnost jejích veršů na jedné straně vedla k vřelému čtenářskému přijetí, na druhé pak k odmítnutí pro údajnou neuměřenost a pornografičnost.

Ukázka z knihy:

Jak to dělají, ti, kteří se milují
bez lásky? Téměř baletně

po sobě sklouzávají jak bruslaři
po ledě, jeden do druhého strkají prsty,
rudnou jak steaky, víno, promočení
novorozenci, které matky co
nevidět odloží. Jak se udělaj
jak jen se udělaj udělaj ach Bože udělaj
do tichých vod, bez lásky
k tomu, kdo je v nich sklátil,
až z propletence jejich kůže sálal

žár?

––––––––––––––––––––––––

Jak asi může vypadat vztah psychopatického věznitele a jeho oběti? To se můžete dočíst v románu Johna Fowlese s názvem Sběratel. Jedná se o autorův literární debut a v českém překladu jej přináší nakladatelství Kniha Zlín. K přečtení dokáže jistě nalákat i fakt, že kniha vznikla na základě skutečné události. Publikace vychází v edici Fleet, nahlédnout lze i do ukázky.

Sběratel

Autor: John Fowles

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Počet stran: 301
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Sběratel.

Věznitel Frederick Clegg je psychopatický sexuální deviant, který si díky výhře v loterii může dovolit přestat pracovat a „starat se“ jen o svou zajatkyni. Takto realizuje svou touhu po vztahu s krásnou ženou a po manželství, které by mu otevřelo dveře do bohatšího a kultivovanějšího světa. Clegg je v podstatě mírný, nenásilný člověk, který ale nechápe, že plnohodnotný lidský vztah může vzniknout a rozvíjet se jen ze svobodného rozhodnutí. Miranda, studentka výtvarných umění a nadaná kreslířka, Clegga intelektuálně i osobnostně výrazně převyšuje. Je si toho vědoma a dokáže jím obratně manipulovat. Tragické vyústění své situace však odvrátit nedokáže.

Ukázka z knihy:

Když byla doma z internátní školy, vídal jsem ji skoro každý den, protože bydleli přímo proti zadnímu traktu radnice. Mockrát jsem ji vídal přicházet i odcházet, i její mladší sestru, často s mládenci, což mě samozřejmě netěšilo. Když se mi povedlo odtrhnout se na chvíli od pořadačů a účetních knih, postával jsem u okna a nad matovým sklem jsem koukal na protější stranu ulice a občas jsem ji zahlédl. Večer jsem si to poznačil do diáře se záznamy o svých pozorováních, nejdřív písmenem X a potom, když už jsem věděl, jak se jmenuje, písmenem M.

––––––––––––––––––––––––

Hledáte-li neotřelou knihu a pokud zároveň nepostrádáte odvahu pustit se do lehce zvráceného čtení, zkuste sáhnout po románu Dokonalá chuť. Publikace vydaná nakladatelstvím Domino je plná černého humoru, absurdity i bizarnosti. Její autorka Natalie Young v ní doslova vypráví o tom, že láska prochází žaludkem. K dispozici je i ukázka, rozsáhlejší úryvek naleznete i na našich stránkách.

Dokonalá chuť

Autorka: Natalie Young

Vydalo: nakladatelství Domino
Počet stran: 272
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Dokonalá chuť.

Seznamte se s Lizzií Prainovou: ženou v domácnosti, která nedávno překročila padesátku. Bydlí v domku u lesa se svým psem Ritou. Moc ráda vaří a lidem ze sousedství se vyhýbá. Pro obživu peče jiným dorty.
Jejího manžela Jacoba už pár dní nikdo nespatřil. To proto, že ho Lizzie minulé pondělí v náhlém hnutí mysli praštila rýčem do hlavy. Co by měla podniknout teď? Pokud chce začít nový život, který si podle vlastního mínění po ubíjejících třiceti letech v Jacobově stínu plně zasluhuje, musí se zbavit jeho mrtvoly. Způsob, jakým se to Lizzie rozhodne učinit, vychází z jejího vrozeného smyslu pro praktičnost. Nic pro slabší povahy.

Ukázka z knihy:

Jacob už byl mrtvý tři dny. Teď ležel v mrazáku v šestnácti porcích. Lizzie ho dneska odpoledne chtěla začít dělat. Hned jak se v pondělí sehnula, aby mu nahmatala pulz, bylo jí jasné, že pohřbít ho v lese nepřipadá v úvahu, a nešlo o to, že by neměla páru nebo nervy vykopat dost hlubokou díru. Spíš jí vadilo, co by se stalo pak. V duchu viděla, jak jeho tělo postupně zvedají kořeny stromu, jak ho odhalují prudké bouřky, jak mezi tlejícím listím najednou trčí ze země jeho ruka. Pak by ho našel náhodný chodec se psem a to by byl konec.


Považujete se za otrlé čtenáře? Nebo dnešní knihy nejsou nic pro vás? Napište nám do komentářů.

Dnešní knihy a mnohé další můžete získat v našich aukcích!

(Autor náhledového obrázku Derrick Tyson; zdroj flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePapežův penis a jiné básně

Oldsová, Sharon

Host, 2014

zobrazit info o knizeSběratel

Fowles, John

Kniha Zlín, 2014

zobrazit info o knizeDokonalá chuť
aneb Jak sníst svého manžela

Young, Natalie

Domino, 2014

Napsat komentář