Ukázka z knihy Medvěd Tuli

obalka_tuli
Medvěd Tuli je pohádkové vyprávění o neobvyklém pomocníkovi paní učitelky Lidušky, plyšovém medvídkovi, v jehož náruči se rozplynou všechny dětské smutky. Chcete se dozvědět, co trápí malou Magdalénku, a jestli jí dokáže paní učitelka pomoci? Spolu s námi se teď můžete začíst do ukázky z kouzelného příběhu o tulivém medvědovi. Brum!

Medvěd Tuli

Ahoj holky, ahoj kluci. Tak to jsem já. Medvěd Tuli. Mám dvě medvědí uši, co slyší pláč a naříkání v dětské duši. Dvě tmavá kukadla, co prokouknou každou fiškuntálii školních nezvedenců. Jeden černý čumák, to abych dětem mohl dávat pusu čumákovku. Čtyři medvědí tlapy, co umí pohladit a obejmout, a jeden velký bílý pupek. Můj pupíček je měkoučký a heboučký. To proto, abych dětem, když je třeba, posloužil jako polštářek. Kolem krku mi Liduška uvázala bílý šátek s modrými puntíky. Sluší mi, viďte?

tuli

Ano, to jsem já, já medvěd. Jsem učitelem v 1. B. Cože? Vy se smějete? Vy si myslíte, že my medvědi nejsme žádní učitelé, protože nic neumíme? I ne, tak to není! My medvědi toho známe hodně! Ale máte pravdu. Já opravdový učitel nejsem. Já jsem jen učitelský pomocník. Pomáhám Lidušce. Paní učitelce Lidušce. Ano, té Lidušce, co mi dala kolem krku puntíkovaný šáteček a posadila mě do rohu třídy, abych na všechny děti viděl a abych jim byl ku pomoci.

trida

Brum. Brum. Kdo si teď ťuká na čelo, že plyšoví medvědi nemůžou dětem ve škole s ničím pomáhat, protože neumí psát, číst ani počítat? Nu, kdo to je? Kdo mi nevěří? Aha. Škarohlíd, fouňa a namyšlenec! Staří známí! Tak abyste věděli, vy tři, já náhodou umím pomáhat! A vám třem bych taky pomohl. Kdybych se tulil s tebou, škarohlíde, ihned by ses na svět díval jinýma očima. Kdybych pohladil fouňu, přestal by nad vším ohrnovat nos. I namyšlenec by si přišel na své. Pro namyšlené děti mám jedno velké, převeliké objetí. Kdybyste se dostaly do mých tlapek, hned by se z vás staly děti mámě, tátovi i paní učitelce pro radost.

liduska

Už zase pochybujete? Už zase říkáte, že jsou to jen povídačky jedné hračky? Ne, to ne, brum. Nejsou! Jako že se medvěd Tuli jmenuji! A jako že je Liduška nejhodnější paní učitelka na světě!


Knihu Lenky Rožnovské ilustrovala Zdeňka Řezbová Morávková. Ilustrace ke knize (viz výše, ale i mnohé další) si lze prohlédnout na webové stránce ilustrátorky. Pohádka je inspirována dílem dětské psycholožky Jiřiny Prekopové a její myšlenkou pevného objetí, které (nejenom) dětem pomáhá obnovit pocit lásky a bezpečí.

Titul Medvěd Tuli vydalo nakladatelství Grada v rámci své ediční řady Čtení pro prvňáčky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMedvěd Tuli

Rožnovská, Lenka

Grada, 2014

Napsat komentář