Cenu Franze Kafky obdržel čínský spisovatel Jen Lien-kche

JenLien-kche
Letošní cenu Franze Kafky spojenou s grantem v hodnotě deseti tisíc dolarů získal pozoruhodný čínský spisovatel Jen Lien-kche. Přinášíme vám report z jeho pražského setkání s novináři.

Cenu Franze Kafky organizuje a poskytuje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Mezi její laureáty patřili například Philip Roth, Elfriede Jelinek, Ivan Klíma, Haruki Murakami či Václav Havel. Jejím posláním je ocenit celoživotní dílo a přínos autora. To by mělo být zejména nadčasové, celistvé a osobité.

Tisková konference s letošním výhercem, Jenem Lien-kche.

Setkání tisku s letošním vítězem se uskutečnilo 22. října v Pařížské ulici. Nechyběli zde zástupci Českého rozhlasu i České televize. Zúčastnila se ředitelka nadace Markéta Mališová, tlumočnice a zároveň překladatelka autorových knih z čínštiny do českého jazyka Zuzana Li a několik přátel, které vzal spisovatel s sebou na návštěvu Prahy.

Jen Lien-kche a jeho překladatelka a tlumočnice Zuzana Li.

Jen Lien-kche je velmi rozporuplným autorem – velká část jeho děl je v Číně cenzurována a čtyři z nich jsou dokonce zakázána. Řada jeho děl nachází své čtenáře a ocenění až v zahraničí.

Autor vyrostl na čínském venkově a byl členem Čínské lidové osvobozenské armády. Během tiskové konference jsme se dozvěděli, že má velmi silný vztah k české literatuře. Ze svých oblíbenců jmenoval Klímu, Haška, Párala, Hrabala, Kunderu a samozřejmě Kafku. Právě na hrob spisovatele, po kterém nese předávaná cena své jméno, měl ještě ten samý den namířeno.

Jen Lien-kche se svým dílem Čtyři knihy.

Lien-kchen komentoval také aktuální dění v Číně – prohlásil, že kdyby mu bylo 20 let, tak by v Hongkongu rozhodně demonstroval spolu s dalšími studenty. Na otázku, zda má tušení, proč cenu získal, odpověděl:

„Někdy o sobě slýchávám, že jsem výborný kontroverzní spisovatel. Neslyším to rád. Nejsem ani kontroverzní, ani výborný. To, že jsem dostal tuto cenu, neznamená, že jsem vynikajícím  spisovatelem. Věřím, že jsem ji dostal spíše za upřímnost, se kterou se k literatuře stavím.“

Ředitelka Společnosti Franze Kafky Markéta Mališová.

V češtině vyšly zatím dvě autorovy knihy – Služ lidu! a Čtyři knihy. Na konci schůzky Lien-kchen shrnul své literární snažení a celkově svůj postoj k literatuře krátkou úžasnou větou:

„Zkrátka, z malých zázraků se tvoří velká literatura.“

Doporučení:
Share

Napsat komentář