Nenechte si ujít v týdnu od 27. října do 2. listopadu 2014

Nenechte si ujít
Poslední říjnový týden je plodný na nejrůznější literární akce. My jsme pro vás vybrali několik křtů knih, besedu se zajímavou spisovatelkou a putování po moravských městech v rámci scénických čtení zvaných LiStOVáNí. 

Příští úterý oslavíme Den vzniku samostatného československého státu, mnozí z vás toho využijí a prodlouží si víkend. Hned následující den, ve středu 29. října, bude přichystán v Literární kavárně Knihkupectví Academia v Praze křest knihy Oldřišky Podhorcové nazvané Postel pro dvě. Pokud jste si nyní přestavili postel se dvěma ženami, vaše úvaha je správná. Kniha se skutečně týká lesbického páru, s nímž můžete prožít rok, který se téměř v ničem neodlišuje od roku heterosexuálů. V humorných i drsnějších epizodách ze života Terezy a Valentýny poznáte dvě sympatické osobnosti vzdorující předsudkům zakotveným ve společnosti. Křest začne v 17 hodin.

Zůstaneme u pozvánek na středeční podvečer. Máme pro vás tip na literární akci pojmenovanou Čaj o páté, která proběhne od 17 hodin v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Bude tam na vás čekat česká spisovatelka, publicistka, překladatelka a příležitostná taxikářka Iva Pekárková. Přiletí až z Londýna, aby představila svou novou publikaci Beton vydanou nakladatelstvím Mladá fronta.

V rámci cyklu scénických čtení zvaných LiStOVáNí se může široká veřejnost seznámit s aktuálními knihami, které se objevují na trhu. Většinou se jedná o hodinové divadelní vystoupení, ve kterém je přenášen děj knihy. Polský reportér Mariusz Szczygieł je autorem bestselleru Gottland, v němž vytěžil ze svých pobytů v naší zemi skutečně neotřelou publikaci. Kniha vypráví o ikonách českého kolektivního vědomí, fenoménech české historie, jako je například rodina Baťů či slavná Lída Baarová. Publikace vydaná nakladatelstvím Dokořán získala v roce 2007 Cenu varšavských knihkupců a v roce 2009 Europan Book Prize. Knihu doplňují fotografie známého fotografa Pavla Štechy. Na scénické čtení inspirované touto knihou můžete přijít ve čtvrtek 30. října v 18 hodin do Klubu Fulnečka ve Fulneku, o dvě hodiny později začne tatáž akce v Beskydském divadle v Novém Jičíně. Příznivci knihy GottlandTřince si budou muset počkat až do pátku 31. října, kde akce proběhne od 20 hodin v městské knihovně.

Na závěr vás pozveme zpět do Prahy. Pokud máte doma předškoláka a budete ve čtvrtek v Praze, pak vás možná zaujme křest knihy Význam domácí přípravy pro začínajícího školáka. Kniha autorky Lenky Šulové se zabývá nástupem do školy a s tím spojenými povinnostmi, což bude určitě rodiče nastávajících prvňáčků zajímat. Křest začíná v 17 hodin v Literární kavárně Knihkupectví Academia.

Mnoho dalších pozvánek najdete v našem Kalendáři akcí. Pokud máte nějaký zajímavý tip, můžete sami pozvánku do Kalendáře přidat přes tento formulář.

Doporučení:
Share

Napsat komentář