Ve čtrnácti vydala již druhou knihu

vceli_lid_plakat
Na české knižní scéně se začíná objevovat další nadějná spisovatelka. Její díla poznáte jednoduše, mísí se v nich sci-fi, fantasy a thriller. Jedním z důvodů je obliba těchto žánrů, dalším například fakt, že jí nadpřirozené prostředí dovoluje vytvářet příběh naprosto svobodně. Pojďte nahlédnout, jak křest očekávaného druhé dílu série Osm světů probíhal.

Stejně jako u prvního dílu Seznámení probíhal křest dílu druhého s názvem Včelí lid v pražském Paláci knih Luxor. Čtenáři fantasy a hlavně fanoušci autorky Marcely Remeňové se ve zdejší kavárně tentokráte sešli v úterý 14. října a, stejně jako minule, kavárna byla zaplněna do posledního místečka.

Pár minut po páté hodině diváci bouřlivým potleskem přivítali všechny přítomné hosty. Slavnostní křest zahájila moderátorka Jolka Krásná připomenutím prvního dílu. Poté pomyslné žezlo převzala Marcela Remeňová. Druhý díl psala přibližně tři čtvrtě roku a na četné naléhání lehce nastínila děj druhého dílu.

Marcela Remeňová

Opět se setkáváme s Leou Leyerovou. Z nemocnice v New Yorku, kde Lea přežije vlastní smrt, se přesouváme na tajemné místo Osm světů. Najednou se všichni ocitají ve válce Osmisvěťanů s tajemným Včelím lidem. Podivné sny i setkání se včelím mužem Lee napoví, že řešení války se může skrývat u pradávných stvořitelů. Jak vše dopadne a jak bude zamíchán osud Ley, tajemné Lary, agenta Bena a nájemného vraha Harryho, samozřejmě neprozradila, proč byste knihu jinak četli, že?

Poté moderátorka přivítala herce Jana Potměšila a poprosila ho o první čtenou ukázku. Hercův hlas se nesl náhlým tichem. Každému se v mysli odehrávalo setkání a hádka dvou hlavních mužů. „Jak to jen dopadne?“ četla jsem v dychtivých obličejích. Nijak, úryvek skončil…

Jan Potměšil

Zato moderátorka se hbitě chopila slova a jala se vyzpovídat autorku. Z rozhovoru jsme zjistili, že Marcela Remeňová pokud není ve škole, myslí na Osm světů a Osmisvěťany téměř neustále. Při psaní druhého dílu si sama stanovila termín a snažila se jej dodržet, i když to bylo místy dost těžké.

O knize pohovořil i autor ilustrací MgA. Tomáš Hájek. Líčil převážně vznik černobílých obrázků, které nakreslil tužkou a uhlem a následně nepatrně dotvořil v počítači. Největším problémem bylo vybrání ilustrace na obálku knihy. Nakonec byla společně vybrána ilustrace zobrazující Harryho. Jak se Tomáš Hájek později zmínil, tuto ilustraci vytvořil podle sebe, jelikož pro kresbu postavy potřebuje buď živý model, nebo alespoň fotografický materiál. Nikdo jiný nebyl tzv. „po ruce“, a tak nechal vyfotit sám sebe.

MgA. Tomáš Hájek

zleva Jan Potměšil, MgA. Tomáš Hájek

Jako další dostal příležitost druhý kmotr Včelího lidu, režisér a kameraman F. A. Brabec. Přiznal, že první díl už stihl přečíst, druhý však ještě ne. Pokaždé, když do pokračování knížky náhodně nakoukl, překvapilo jej množství postav a napínavý děj. Sliboval, že si určitě brzy knížku přečte celou.

F. A. Brabec

Před druhým úryvkem z knížky se svěřil se svým názorem na Včelí lid Jan Potměšil. Udivila jej mnohovrstevnatost příběhu, spousta různých atmosfér, které působí do hloubi duše, ačkoliv jsou vylíčeny na několika řádcích. Ve druhé ukázce šlo o přesun zraněné Ley do bezpečí. Zrovna v nejlepším skončila a kdo chtěl znát pokračování, musel si počkat na knížku.

Po ukázce Jolka Krásná pokračovala v otázkách. Tomáš Hájek na otázku, zda křtěnou knihu již četl, odpověděl, že zatím nikoliv, ale že četl na přeskáčku úryvky a že se mu Včelí lid líbí. Poté přišly na řadu dotazy z publika:

  • Víte dopředu, jak celá série Osm světů dopadne, nebo se příběh vyvíjí postupně?

Marcela Remeňová odpověděla, že víceméně ano. V současné době má vymyšlený celý děj třetího dílu, což ovšem neznamená, že podle přicházejících nápadů se příběh může nepatrně změnit

  • Máte nějaký citový vztah k postavám?

Marcela přiznala, že má ráda všechny své postavy. Někdy se prý stane, že ji i svým jednáním překvapí.

  • Mají postavy nějaký živý předobraz?

Po krátkém zamyšlení autorka přiznala, že všechny postavy jsou vymyšlené a že si není žádného předobrazu vědoma.

  • Proč děj série umístila do měst, ve kterých nikdy nebyla?

Dle svých slov si Marcela myslí, že si tím může rozšířit obzor, protože o existujícím městě si musí plno věcí nastudovat. Neexistující místa má však nejraději, jelikož v nich může víc rozvíjet svou představivost. Logické detaily konzultuje s rodiči nebo hledá informace na internetu.

Následovala poslední, třetí ukázka, ve které se Leya konečně sblíží s Benem. Za romantickým úryvkem následoval očekávaný křest. Oba kmotři se chopili skleniček a Včelímu lidu i Marcele Remeňové popřáli hodně čtenářů a minimálně stejný úspěch jako knížce Seznámení, k čemuž se i já přidávám.

zleva F.A.Brabec, Marcela Remeňová, Jan Potměšil

Hned po slavnostním aktu se u stolečku utvořila nekonečná fronta, neboť každý chtěl mít ten svůj poklad od autorky podepsaný. Marcela podepisovala ještě hodně dlouho poté, co byla slavnostní akce ukončena. Říká se, že trpělivost přináší růže. Mne přinesla krásné věnování nejen od mladé autorky, ale i od Jana Potměšila a F. A. Brabce, čímž mi udělali neskutečnou radost.

Jediné, co mi to potěšení nepatrně kazilo, byl fakt, že knihu mi téměř hned nato „zabavil“ manžel a nepůjčil mi ji, dokud ji celou nepřečetl. Alespoň jsem se mohla cestou domů kochat nádhernými ilustracemi. Mimochodem, pokud se i vám zalíbily, přijďte do luxorské kavárny v prosinci. Všech dvanáct ilustrací zde bude vystaveno. Já určitě přijdu, a co vy?

ilustrace z knížky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize

Napsat komentář