Mrazivý detektivní příběh ze Švédska

263283_1883887982564_1402305886_31673255_578472_n
Kde se nachází nezvěstná Klara Lovisa? A jak je možné, že může šestnáctiletá dívka tak snadno zmizet bez jakýchkoliv svědků? Na položené otázky bude hledat odpověď zkušená inspektorka Ann Lindellová, která chce zachránit život této dívky, děj se co děj.

Začínám si myslet, že spojení Švédska a detektivky je nejideálnějším řešením pro všechny milovníky tohoto žánru. Po přečtení knihy od dalšího švédského autora detektivek mám totiž pocit, že jsem lepší díla snad nikdy nečetla. K atmosféře dobrého napínavého příběhu patří i správný výběr prostředí a to skandinávští autoři umí velice dobře. Je možné, že k tomuto faktu přispívá samotné Švédsko se svou tajemnou přírodou a atmosférou. Ale může to být také tím, že prostě umí psát. Myslím si, že nám tato země má ještě co ukázat, co se týče literárního umění. A jestli budou všechna díla tak dobrá jako doposud, zajisté se máme na co těšit.

Každopádně román, který napsal Kjell Eriksson, mohu vřele doporučit. Autor je velice schopným vypravěčem a dokáže svého čtenáře upoutat. V literárních kruzích bývá často nazýván švédským Edem McBainem. A to je velká pochvala. Úspěšnost jeho děl mluví za něj.

Za svou první detektivku s hlavní hrdinkou Ann Lindellovou dostal v roce 1999 od Švédské akademie detektivek cenu za nejlepší debut. Další dva jeho romány byly nominovány na cenu za nejlepší detektivní román, tu však získal až za své čtvrté dílo Princezna z Burundi.
V České republice zatím od tohoto autora vyšly pouze dvě knihy. Ta novější, kterou vám chci představit, se jmenuje Černé lži, rudá krev a vydalo ji nakladatelství Motto na konci listopadu loňského roku.

Hlavní hrdinkou je stejně jako v předchozích detektivkách inspektorka Ann Lindellová. Žena, která je výbornou kriminalistkou. Zároveň je také matkou samoživitelkou, která se musí starat o svého sedmiletého syna. Přes svůj profesní úspěch ale není ve svém životě moc šťastná. Její osobní život není takový, jaký by si představovala. Ráda by sdílela svůj byt s někým dalším, ale nemá čas ani sílu to řešit, a tak se jen dál oddává své samotě a smutku.

V tuto chvíli má na starosti případ zmizelé šestnáctileté dívky Klary, který ji dává pořádně zabrat. Veškerý svůj volný čas a energii proto věnuje tomu, aby Klaru našla. To se jí nakonec podaří, i když ne tak, jak by si přála. Dívka je mrtvá a byla před svou smrtí znásilněna. Po tomto smutném zjištění se o to víc Ann pustí do hledání pravdy. Zapomíná však na to, že je také jen člověk, který nemůže zvládat úplně všechno jako stroj. Jak se nakonec Ann vypořádá se svým životem? A jak to dopadne s její novou známostí Brentem, který ji tak náhle vstoupil do života a pak beze stopy zmizel? Dosáhne konečně klidu a bude žít šťastný život?

Velice se mi líbí úvod do děje. Klidná a pohodová atmosféra je v nečekaný okamžik přerušena scénou, kde kolegové Ann vyšetřují vraždu bezdomovce. Policisté by nejraději případ zaškatulkovali a rychle ukončili pro jeho banálnost, ale jejich plány změní nález otisků prstů novináře Brenta. Co má s touto vraždou společného milenec Ann Lindellové? A proč znenadání zmizel? Na tyto otázky a spoustu dalších budou muset kriminalisté najít odpovědi, a to hodně rychle. Vrah totiž může kdykoliv udeřit znovu a nikdo neví, podle jakého klíče „pracuje“.

Jak celý příběh dopadne, si budete muset přečíst sami. Ale stojí to za to. Kniha se čte jedním dechem a člověku chvílemi přebíhá mráz po zádech tak, jak to má být u správné detektivky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerné lži, rudá krev

Eriksson, Kjell

Motto, 2011

Napsat komentář