Smutné výročí zakladatele literatury pro mládež

Jules_Verne
Již 107 let uplyne letos 24. března od úmrtí světoznámého spisovatele, zakladatele „vědeckofantastické literatury“ Julese Verna.

Narodil se 8. února 1828 na ostrůvku Île Feydeau ve městě Nantes v rodině pařížského právníka Pierra Verna. Jeho otec z něj chtěl mít svého následovníka, ale Jules měl srdce dobrodruha, a tak již v jedenácti letech utekl na moře. Rodiče mu však plavbu v poslední chvíli překazili. Došlo tedy na otcovo přání a vystudoval práva a živil se jako obchodník s akciemi. Oženil se s vdovou Honorií Morelovou, která, ač byla o dva roky mladší, přivedla do manželství dvě dcery. Společně měli syna Michela, který po otcově smrti některá jeho díla přepracoval a dokončil.

Verne vedl pestrý život, hodně cestoval a znalosti ze svých cest pak zúročil ve svých dílech. Psaní ho přitahovalo již od mládí, ale neprosadil se ani svými verši, ani divadelními hrami či povídkami. Hledal svoji cestu a spatřoval ji v tzv. „vědeckém románě“, z našeho současného hlediska jde spíše o kombinaci dobrodružného románu s prvky science fiction. Prvním dílem bylo Pět neděl v balóně v roce 1863, které se okamžitě stalo slavným po celém světě. Vypráví o dobrodružné výpravě doktora Fergussona, který se svým přítelem Richardem Kennedym a sluhou Joem Wilsonem podnikl výzkumnou cestu řiditelným balónem Viktoria nad neprobádanými částmi Afriky.

Verneův nakladatel Pierre Jules Hetzel s ním uzavřel smlouvu na dvacet let na dva romány ročně a Jules Verne po objevení svoji domény ji nejen naplňoval, ale někdy i přidával. Stal se skutečným pramenem, z něhož vyvěralo množství nápadů. Celkem je mu připisováno autorství u 62 svazků Podivuhodných cest.

Vernovy romány jsou úžasné tím, že dobrodružné eskapády jsou prokládané výklady z chemie, fyziky, astronomie či zeměpisu, a nejenže v nich využívá nejnovější tehdejší poznatky, ale dokáže hledět i do budoucnosti a nevidět jen pozitivní stránku vynálezů, ale i jejich možné zneužití (viz Tajemství ocelového města, Vynález zkázy nebo Tajemný hrad v Karpatech). Tak se stal vlastně největším propagátorem vědy a techniky. Jeho vize technického pokroku jsou mnohdy naplňovány až dnes a některé na své objevení teprve čekají. A znalosti biologie a botaniky, které nám ve svých dílech předestírá, jsou ohromující. Dokáže pojmenovat faunu a floru jak v Africe, tak v Asii a Americe. Činí to ovšem formou nezřídka veselou, používá postaviček zapálených až bláznivých vědců, jejichž znalosti se nakonec vždy ukáží prospěšné pro zdar celé akce.

Jelikož v jeho době vlastně nebyla ještě psána literatura speciálně určená pro mládež, stal se jejím zakladatelem a jeho knihy Dva roky prázdnin, Patnáctiletý kapitán či Děti kapitána Granta jsou u dětí a dospívajících stále oblíbeny. A kolik filmů či seriálů mělo za svoji předlohu právě některé z děl Julese Verna? Každý z nás jistě viděl několik verzí Cesty kolem světa za 80 dní , Cesty do středu Země či 20000 mil pod mořem.

K Vernovu odkazu se hlásí velké množství i současných autorů a jméno kapitána Nema se objevuje v mnoha dobrodružných románech. Jan Matzal Troska je dokonce označován jako český Verne.

Na verneovkách jsou důležité i úžasné ilustrace, u nás jsou nejoblíbenější od Zdeňka Buriana. V současné době vychází i v komixové podobě či převyprávěné Ondřejem Neffem. Zdá se, že dílo Julese Verna je opravdu nesmrtelné a že se ještě dočkáme mnoha nových vydání jeho knih. A je moc dobře, že přežil jen s lehkým škrábnutím střelbu svého duševně chorého synovce Gastona v roce 1886, protože by polovina díla nespatřila světlo světa. A to by byla veliká škoda.

Jules Verne zemřel po záchvatu mrtvice 24. 3. 1905 v Amiens.

 

Prameny: Wikipedia

Vojtěch Steklač: Příběhy slavných

Klub Julese Vernea

Foto: Wikipedia

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář