Nenechte si ujít v týdnu od 29. září do 5. října 2014

Nenechte si ujít
Léto už definitivně předalo žezlo podzimu. Čekají nás podzimní plískanice a sychravé počasí. Přijměte proto naše pozvání na několik křtů knižních novinek, zajímavou výstavu a jedno nevšední tvoření s dětmi.

Možná studujete francouzštinu nebo ji už ovládáte natolik, že čtete dokonce knihy v originále. Sehnat konkrétní knihu francouzského autora může být mnohdy problém. Mediatéka Francouzského institutu v Praze nabízí svým uživatelům dokumenty zahrnující všechny obory vědění. Jsou obvykle ve francouzštině, ale naleznete zde i české překlady textů francouzských autorů. Chybí-li vám v knihovničce některá kniha ve francouzštině, nezoufejte, právě máte možnost ji sehnat. V pondělí 29. září se od 10 do 18 hodin bude konat burza starších dokumentů z Mediatéky a v nabídce budou i dokumenty vytříděné Francouzskými aliancemi v České republice.

Lucie Olivová je zasvěcena do dějin čínské kultury, o níž přednáší na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ve své knižní novince Město radovánek na Dlouhé řece provází čtenáře prosperujícím čínským městem Yangzhou v osmnáctém století. Dostanete se na rušné trhy, do rozlehlých zahrad, na buddhistickou pouť, mezi malíře a vypravěče, ale také mezi kurtizány a básníky. Publikaci vydalo nakladatelství Dokořán, které vás srdečně zve na křest knihy Město radovánek na Dlouhé řece. Křest proběhne v úterý 30. září od 17.30 v kavárně Musaion letohrádku Kinských v Praze. K poslechu bude hrát stylově Jan Chmelarčík na čínskou citeru GuZheng.

První říjnový den na všechny milovníky fantasy literatury čeká mladá spisovatelka Kristina Hlaváčková. Společně s nakladatelstvím Fragment vás srdečně zve na křest knihy Dračí oči – Černý jezdec, který se uskuteční ve středu 1. října od 17.30 v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze. Kniha Dračí oči – Černý jezdec je druhým dílem připravované trilogie Dračí oči. Autorka má na svém kontě již prvotinu Dračí oči – Čarodějka.

Ve čtvrtek 2. října se bude konat v Brně autogramiáda trojnásobné Zlaté slavice Evy Pilarové. Akce proběhne u příležitosti vydání její knihy Potkala jsem léčitele. Přijít můžete v 16 hodin do brněnského knihkupectví na Joštově. Jako host přijal pozvání léčitel Jaroslav Doubrava, o němž kniha Evy Pilarové vypráví.

V Karlových Varech bude až do 15. října probíhat výstava pořádaná u příležitosti 460. výročí úmrtí Václava Hájka z Libočan a prvního kritického vydání jeho kroniky. Václav Hájek svou Kroniku českou psal několik let a obsáhl v ní české dějiny od příchodu Čechů do země až po korunovaci krále Ferdinanda I. roku 1526. Výstavu připravilo oddělení pro výzkum starší literatury Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Na závěr máme pozvánku na jednu zajímavou akci pro děti. Galerie umění pro děti v Praze pořádá každou sobotu a neděli od 14 hodin zábavné tvůrčí dílny určené dětem všeho věku. V neděli 5. října budou děti spolu s ilustrátorkou Michaelou Bergmannovou a spisovatelkou Lenkou Zemanovou vyrábět vlastní knížečku s příběhem. A nebude to knížka ledajaká! Vyrobí si knížku na knoflíček. Výroba takovéto knížky určitě nadchne všechny děti, které na tvůrčí dílny přijdou.

Mnoho dalších pozvánek najdete v našem Kalendáři akcí. Pokud máte nějaký zajímavý tip, můžete sami pozvánku do Kalendáře vložit přes tento formulář.

Doporučení:
Share

Napsat komentář