Interaktivní knihy pro děti I. – skládání

puzzle
Jak zabavit znuděné dítě? Knihou? Ale co když zrovna teď nechce poslouchat pohádky? Co takhle zkusit interaktivní knihu? Taková kniha bývá částečně pohádkou, částečně hrou, nebo v sobě skrývá poučení. Nebo v sobě může zahrnovat vše zmíněné dohromady. Každopádně je to kniha, která by mohla pomoci zahnat nudu.

Interaktivních knih je mnoho a zaměřují se na nejrůznější dovednosti a způsoby hry. Na našich stránkách vám budeme přinášet recenze interaktivních knih pro děti napříč nakladatelstvími. Dnes se podíváme na knihy, se kterými děti mohou krom jiného skládat.

Červená karkulka – puzzle

Kniha obsahuje 6 skládaček, přičemž každá má 2×3 dílů. Bohužel jsou zde puzzle nevhodně řešena. Zcela chybí výřezy pro snadnější vyndávání jednotlivých dílků puzzle z podložky. Malé děti tak mohou mít problém skládačku vyndat a při opakovaném používání snadno dojde k poškození některých dílků (např. odchlípnutí rohu či stržení části obrázku). Pod samotným puzzle chybí obrázek, který má dítě skládat. Přitom by stačily třeba jen černé obrysy. Ale vzhledem k nízkému počtu dílků to není příliš významný nedostatek.

Příběh je klasický, byť zkrácený. Délka je vhodná zejména pro malé děti, které ještě mají problémy s udržením pozornosti.

Další knihy v edici:
Tři prasátka – puzzle
Pinocchio – puzzle
Sněhurka – puzzle

Veselé příběhy o zvířátkách – kostičky

V této knize na vás čeká pět krátkých příběhů o zvířátkách. Některá slova v jednotlivých příbězích jsou nahrazena obrázky. Bohužel chybí vysvětlivky a ne každý obrázek je zcela jednoznačný. Párkrát se tak může stát, že četbu přerušíte kvůli přemýšlení, jaké slovo má obrázek znázorňovat. Také by se dalo diskutovat o tom, zda jsou to vůbec příběhy a zda jsou veselé. Z mého pohledu se spíše jedná o samostatné věty poskládané do jednoho odstavce, je to víc popis obrázku než příběh s dějem.

Protože součástí knihy jsou i kostičky (3×4), je kniha rozdělena na dvě části. Vlevo je příběh, vpravo obrázek a kostičky. Dítě má na kostičkách složit obrázek, který vidí vedle nich. I přesto, že jsou kostičky jen z papíru, jsou relativně pevné a dítě je jen tak nepromáčkne.

Nevýhodou je, že se kostičky špatně vyndávají. Na bocích jsou sice tři výřezy, ale ty nestačí pro pohodlné vyndání dvanácti kostiček. Při časté manipulaci tak může dojít k poškození kostiček.

Další knihy v edici:
Veselé pohádky – kostky

Na statku – Veselé básničky s omalovánkami a puzzle

A na závěr jedna velmi pěkná kniha. Čeká na vás 8 krátkých básniček, které zachycují některé momenty života na venkově, například krmení slepic či prasátek, dojení krav, práce na zahradě a jiné. Na konci každá básnička vybízí k poskládání puzzle (3×3 dílky) na vedlejší stránce. Skládačka se dá bez problémů vyndat díky výřezu v horním rohu, takže poškození jednotlivých dílků je tu minimalizováno. Po vyndání skládačky se objeví černé obrysy skládaného obrázku. Dítě tak může nejen skládat puzzle, ale také si může vybarvit obrázek, který se pod skládačkou skrývá.

Další knihy v edici:
Ve škole
V parku
U nás doma

Mají vaše děti rády interaktivní knihy? Jaké jsou vaše zkušenosti s knihami s puzzle?

Doporučení:
Share

Napsat komentář