Tajemný příběh o světle a temnotě v nás

StarsidelneMestoNahled
V každém z nás se odehrává zápas světla s temnotou, dobra se zlem. Tento princip je nejvíce zobrazován v pohádkách. Vydejte se se mnou do pohádkového světa, v němž se dvě děti pokusí zlomit vládu temnoty.

Příběh pro děti s názvem Strašidelné město s podtitulem O světle a temnotách napsala Zuzana Holasová (*1950). Její jméno rozhodně není na poli dětské literatury neznámé. U různých nakladatelů jí od devadesátých let vyšla pěkná řádka titulů – Nefritový prsten, Příběhy z Bible, Bible kniha knih, Čtrnáct malých setkání, Jakub a radost, Poník bandita a protivné ale, Kůň jménem Zázrak, Kůň Zázrak a zelená dáma a Popoupo. Dnes recenzovaná kniha Strašidelné město vyšla poprvé již v roce 2004 a její současné druhé vydání připravilo Karmelitánské nakladatelství.

Ve srovnání s knihou Popoupo jde o kratší příběh, trošku jednodušší k pochopení a zaměřující se výhradně na souboj dobra a zla. Ale i v něm nacházíme poučení platná pro život malých i velkých a krásné obrazy, jež jako zrcadlo odráží duchovní svět kolem nás.

Hlavními hrdiny příběhu jsou Anička, s přezdívkou Zlatíčko Andílek, a její bráška Janek, zvaný Jájá. Do jejich obyčejného života zasáhne podivný člověk, jenž Jankovi věnuje kouzelné hračky výměnou za jeho vnitřní světlo. Janek, který ani netušil, že něco takového má, se raduje z hraček, ale i závisti spolužáků. Jenže všeho jen do času. Nemůže se už smát, neumí plakat, topí se v záplavě lží a nakonec onemocní.

Jeho starší sestra Anička dobře ví, co se děje – bratr potřebuje zpět své světlo, jinak se neuzdraví. A tak se společně jedné předvánoční noci vypraví hledat Černého pána do tajemné říše Hračkánie, aby auto a medvídka vyměnili zpátky za Jankovo světlo. Pomáhá jim zářící pes jménem Naděje, který zná cestu, a běloučký kůň Víra, pomáhající jim přes překážky. Aby přemohli nástrahy cesty a splnili svůj úkol, budou však potřebovat ještě bezpodmínečnou lásku. Odkud přijde a kdo jim skutečně pomůže v nejtěžších chvílích na pokraji pádu do Nejtemnějších míst, se dozvíte, když napínavý příběh dočtete až do konce.

Moc si mi líbilo, jak autorka nenásilně vpravila do pohádky skutečná moudra, nad nimiž se může pozastavit i dospělý čtenář. Například:

Neprostupný les roste z tvého strachu. Je tím hustší, čím víc se bojíš. (str. 34)

Není to snad pravda? Nedělá skutečnou velikost překážek, jimž musíme čelit, právě náš strach a nepomáhá nám víra k jejich překonávání? A když máme naději, tak jako Janek psa, dokážeme klidně spát i uprostřed starostí.

Autorka si bere na paškál nejen dětské sobectví, ale i malichernost dospělých. Ukazuje, že ať jsme velcí nebo malí, mohou v našich životech panovat různé „hračky“, které nás obírají o světlo a uvrhují do tmy. Stačí se rozhlédnout kolem sebe – rozpadlá manželství, nefunkční mezilidské vztahy, všude přítomná lež a přetvářka – nemáte pocit, že náš svět také potřebuje záchranu, jinak utone ve tmě? Jak najít východisko, cestu, když většina lidí je na tom jako ti v příběhu Zuzany Holasové?

Hledají cestu, ale nikdy ji nenajdou, protože všude vidí jen sebe. (str.55)

Možná je právě teď ta správná chvíle se vrátit k oné pohádkové záchranné trojici: víře, lásce a naději a prožít skutečné Vánoce s novým světlem v srdci.

Myslím, že to je pravá výzva tohoto příběhu, záleží jen na nás, budeme-li chtít ji uvidět. V každém případě knihu Strašidelné město doporučuji nejen dětem – starším ke čtení, mladším k předčítání –, ale i jejich rodičům. Děti zaujmou krásně strašidelné obrázky ilustrátorky Barbory Kyškové, které text provází. Jejich černobílé provedení jen zintenzivňuje dojem z celého ponurého příběhu. Černý pán je opravdu ošklivý a temnota řádně temná. O to víc vyniká světlo a jas a děti si tak plně uvědomí rozdíl mezi oběma světy. Dospělí zase možná v příběhu uvidí i sami sebe a svoji honbu za věcmi tohoto světa.

Pokud máte chuť na alegorické vyprávění o dobru a zlu, pak Strašidelné město Zuzany Holasové může být tím pravým, co příjemně vyplní vám i vašim dětem společný čas před usnutím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidelné město

Holasová, Zuzana

Karmelitánské nakladatelství, 2014

Napsat komentář