Muž z oceli

Stalinovy války
Podrobná rekonstrukce nejtěžšího období Sovětského svazu – analýza politického, vojenského a diplomatického působení Josifa Vissarionoviče Džugašviliho jako vůdce postaveného do čela milionového národa, který si musel vydobýt osvobození.

Geoffrey Roberts je profesorem historie na University College v Corku v Irsku. Dosud mimo jiné vydal následující tituly: Nesvatá aliance: Stalinův pakt s Hitlerem (1989), Sovětský svaz a původ druhé světové války (1995) a Vítězství u Stalingradu: Bitva, která změnila dějiny (2002). Jeho nejnovější počin je věnován samotnému Stalinovi, sovětskému vrchním veliteli, jenž nemalou měrou dopomohl k vítězství nad Hitlerovými vojsky, ale také přispěl k vypuknutí chladného vztahu mezi východními a západními velmocemi v druhé polovině 40. let 20. století.

Dílo nazvané Stalinovy války s podtitulem Od světové války ke studené válce, jež vydalo nakladatelství BB/art, popisuje období let 1939-1953, tedy od počátku útoku na Polsko nacistickým Německem až po Stalinovo úmrtí. Autor vychází převážně z nedávno odtajněných ruských archivů, prozrazujíc mnohé, doposud neznámé informace.

Roberts nám předkládá na 536 stranách detailní pohled na vůdcovství sovětského vrchního představitele. Zabývá se nejenom jeho krutými čistkami, velitelskými kvalitami, ale i vztahy k podřízeným a světovým reprezentantům. V knize je zpochybňován klasický pohled na Stalina jakožto despotického uchvatitele moci a krutého tyrana, potlačujícího nejzákladnější lidské svobody a práva, naopak jsou čtenáři upozorňováni na fakt, že by Sovětský svaz bez pevného vedení válku, jaká vypukla v roce 1942, jen těžko mohl vyhrát. Text je doprovázen zajímavými Stalinovými citacemi z různých rozhovorů jak se spojeneckými diplomaty, tak s vlastními generály.

Převážná část textu je věnována druhé světové válce, v níž si diktátor teprve osvojoval strategické dovednosti. Tento oddíl se snaží osvětlovat politikovo myšlení, kde bylo vzájemně provázáno strategické a ideologické hledisko. Zbylá část je věnována poválečné politice až po vypuknutí studeného konfliktu; ten si Stalin však podle Robertse nepřál.

Co nás na knize zamrzí, je absence jakéhokoliv fotografického doprovodu, jenž by jistě byl vítaným doplněním. Vývoj fronty v několika případech doprovázejí mapové podklady, na něž je v textu odkazováno čísly, avšak samotné mapy číslování postrádají. Drobnosti jako špatně vyznačená mapa se lehce přehlédnou, mohou však zavdat příčinu pro vytvoření pochybností o pečlivosti při psaní díla.

Konečný efekt výtvoru působí rozporuplným dojmem, který pozmění náš zavedený pohled na tuto významnou osobnost 20. století. Práce se tím řadí mezi publikace stojící za přečtení; díky ní můžeme nahlédnut do mozku jednoho z velikánů 20. století.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalinovy války

Roberts, Geoffrey

BB/art, 2012

Napsat komentář