Skutečný příběh z terezínského ghetta

97416_barbed_wire_1
Brzy se na pultech knihkupců objeví příběh, který na vydání v českém jazyce čekal více než 30 let. Osud básnířky a spisovatelky Dagmar Hilarové poznamenal pobyt v terezínském ghettu, kam byla krátce před patnáctými narozeninami transportována.

Její deník, který je přirovnáván k deníku Anny Frankové a jehož autorství si neprávem přisoudila jiná autorka, získal již tři významná mezinárodní ocenění. Titul Nemám žádné jméno vychází v Nakladatelství Fragment již 6. března!

Krátce před patnáctými narozeninami byla budoucí česká básnířka a spisovatelka Dagmar Hilarová transportována do terezínského ghetta. Strávila zde více než dva roky a po celou dobu si psala deník. V jejích zápiscích je zaznamenáno vše o životě v koncentračním táboře. Z pohledu mladého člověka, který by měl být plný ideálů, je líčení o to realističtější. První velká láska, přátelství, utrpení, bezvýchodnost situace. To vše je popsáno v terezínském deníku, který vychází v českém jazyce pod názvem Nemám žádné jméno, jak si to jeho pravá autorka vždy přála.

Po návratu z koncentračního tábora chtěla Dagmar Hilarová zajistit vydání svého deníku. Rukopis svěřila s důvěrou a také částečně vzhledem k neznalosti jazyka nizozemské spisovatelce Miep Diekmannové. Ta se zachovala neseriózním způsobem, deník vydala v nizozemštině a knihu označila za své dílo. Boj české autorky s nizozemskou stranou nebyl úspěšný. Originál rukopisu a nezvratné důkazy o autorství zanechala ve své poslední vůli svému synovi, který vydáním knihy plní poslední přání své matky. Za autorství Dagmar Hilarové se postavil také Jiří Pavel (bratr spisovatele Oty Pavla), který je jednou z hlavních postav příběhu a terezínskou láskou autorky.

Kniha Nemám žádné jméno, vydaná pod jménem Miep Diekmannové, získala již tři významná literární ocenění: Zlatý klíč (1981), Premio d´Oro (1982) a cenu Janusze Korczaka IBBY (1983).

Titulu Nemám žádné jméno byla již věnována nemalá pozornost médií. Český rozhlas 2 se otázce autorství věnoval po dva roky. Dokument, který za tu dobu vznikl, bude odvysílán 11. března od 22 hodin. Snaží se objasnit, kdo je pravou autorkou textu, a doložit to důkazy a výpověďmi.

 

Neuvěřitelný příběh české básnířky a spisovatelky Dagmar Hilarové.

Krátce před patnáctými narozeninami byla transportována do terezínského ghetta a strávila zde více než dva roky.

Knihu vydala pod svým jménem nizozemská spisovatelka Miep Diekmann, která si autorství neprávem přisoudila poté, co jí skutečná autorka důvěřivě svěřila svůj rukopis.

Po více než třiceti letech vychází autorské dílo Dagmar Hilarové, které získalo již tři významná literární ocenění, v českém jazyce, jak si to vždy přála.

145×205 mm, váz., 96 str., 199 Kč

Pozvánka:

Kniha „Nemám žádné jméno“ bude slavnostně představena 6. března 2012 od 16 hodin v Paláci knih LUXOR (v prostorách kavárny v 1. patře). Kromě syna autorky Evžena Hilara se na této akci budete mít možnost setkat se zajímavými hosty, jakými bezesporu jsou – slovenský politik a sociolog Fedor Gál, pan Hugo Pavel (bratr Oty Pavla a Jiřího Pavla, jedné z hlavních postav), paní Tereza Pavlová a pan Jiří Pavel (dcera a syn Jiřího Pavla).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNemám žádné jméno

Hilarová, Dagmar

Fragment, 2012

Napsat komentář