Básnický festival přivítá autory již počtvrté

básníci
Beroun a hrad Krakovec ožijí tento týden mezinárodním básnickým festivalem Stranou – básníci naživo. Tento projekt představuje tvorbu autorů z různých zemí, včetně české…

Ve dnech 15. – 18. června 2011 začne 4. ročník mezinárodního básnického festivalu Stranou – básníci naživo. Vynikající autoři přijedou nejen ze všech koutů naší republiky, ale i z Polska, Slovinska, Slovenska, Itálie a Rakouska.

Samotný název festivalu vychází z toho, že básním je v současné době věnována čím dál menší pozornost a tak se básníci se svou tvorbou ocitají tak trochu na pokraji zájmů veřejnosti.
Festival je uspořádán za podpory Muzea Českého krasu v Berouně, Velvyslanectví Slovinské republiky, Polskému institutu v Praze, mezinárodní nadace Forum slovanskih kultur Ljubljana, sdružení Lomikámen, kavárny Jiná káva, grafického studia Machart, Národního památkového ústavu – Státní hrad Krakovec, Městské knihovny v Berouně a Gymnázia J. Barranda v Berouně.

Hostem festivalu bude například Kateřina Bolechová, která byla v roce 1994 oceněna v literární soutěži Hořovice Václava Hraběte v kategorii próza, je autorkou sbírky Rozsvícenou baterkou do pusy, která vyšla v edici Stůl jako součást časopisu Psí víno, sbírky Antilopa v mořk majáku daleko má.

Hostem bude také Nataša Burger ze Slovinska, autorka básní Erica Crosara z Itálie, Renzo Furlano, básník, jehož básně byly také oceněny na některých mezinárodních soutěžích a publikovány ve více zemích. Setkání se nabízí i s Markétou Hejnou, básnířkou a prozaičkou, Stankou Hrastejl, básnířkou ze Slovinska, českým básníkem Petrem Hruškou a zpěvačkou a skladatelskou Yvettou Ellerovou, ale i s Jaroslavem Hutkou, který na festivalu nebude zpívat, ale ukáže své básnické umění. A s mnoha dalšími osobnostmi.

Program festivalu

Festival začne ve středu 15. června v Praze, v Cafe Fra, v Šafaříkově ulici večerem polské poezie. Na programu je autorské čtení Ryszarda Krynickiho ze sbírky Magnetický bod a křest antalogie nové polské  poezie, kterou vydalo nakladatelství Fra a uvedené sbírky Magnetický bod.

Ve čtvrtek 16. června se festival přesune do Berouna. V Muzeu Českého krasu, kde bude festival také slavnostně zahájen. Proběhne autorské čtení, zájemci mohou ochutnat slovinská vína a večer zakončí Noc básníků.

V pátek 17. června se budou konat v dopoledních hodinách autorská čtení a besedy se studenty berounských středních škol v Gymnáziu Joachima Barranda v Berouně a v Městské knihovně, večer pak můžete zavítat do kavárny Jiná káva, kde je na programu monodrama s Natašou Burger.

Po skončení přijde opět Noc básníků.

V sobotu 18. června zavítejte na hrad Krakovec. Odpoledne tu proběhne nejen autorské čtení, ale i koncert Ireny a Vojtěcha Havlových.

Kompletní program 4. ročníku mezinárodního básnického festivalu Stranou – básníci naživo naleznete na oficiálních stránkách www.festivalstranou.webnode.cz

Doporučení:
Share

Napsat komentář