Vyhrajte příběh mistra světa v šachu

Koncovka-Podivuhodny-vzestup-a-pad-Bobbyho-Fischera-perex
Právě probíhá takzvaný zápas století. V čem? Ve hře, která by mnohé z vás napadla až po dlouhé době – v šachu. Kdo hraje? Světoznámý Bobby Fischer a jeho sovětský protivník Boris Spasský. Nejen o tom, jak dopadl tento zápas, si pojďte přečíst.

Cesta vzhůru i strmý pád dolů

Bobby Fischer (1943–2008) byl americký šachista, mistr světa v šachu v letech 1972–1975. Už v 15 letech postoupil do turnaje kandidátů a stal se velmistrem. Titul mistra světa získal v roce 1972 výhrou „zápasu století“ v Reykjavíku na Islandu nad sovětským obhájcem titulu Borisem Spasským. Tento turnaj probíhal během studené války a byl interpretován jako vítězství USA nad Sovětským svazem. Pravidelně se objevuje v diskuzích o tom, kdo je nejlepším šachovým hráčem všech dob. Bobby Fischer výrazně přispěl k rozvoji teorie šachového zahájení, svými vítězstvími zpopularizoval šachy, díky němu se začaly v šachu „točit“ větší finanční částky a k rozvoji hry přispěl i vynálezem nového způsobu měření času hráčů na rozmyšlenou a návrhem alternativních pravidel šachů.

 

Koncovka

Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera

Autor: Frank Brady

Vydalo: nakladatelství XYZ
Překlad: Vladimír Cinke
Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Vydáno: 8/2014
ISBN: 978-80-7388-951-7

Přečtěte si více o knize Koncovka – Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství XYZ patřící pod společnost Albatros Media. Můžete si také přečíst ukázku, nebo si stáhnout celou kapitolu.

Nakladatelství XYZ působí na českém knižním trhu od roku. Od té doby představuje čtenářům rok co rok na 150 titulů nejrůznějších žánrů. Vydává původní českou i zahraniční beletrii, autobiografie, autorizované životopisy či rozhovory, literaturu faktu, historické publikace i výpravné encyklopedie. Zaměřeno je i na oblast knížek určených dětem a mladým čtenářům.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost sdružující devět samostatných nakladatelství – Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a produkující široké spektrum mediálních produktů.

 

Ukázka z knihy

V našem případě si třináctiletý Bobby nejen představoval partii bez pomoci šachovnice, figurek nebo tiskem vydaného záznamu; tvořil ji a skládal ve své mysli jako film. Jak šel s Collinsem po Flatbush Avenue, hráli to, čemu se říká „šachy naslepo“, hru provozovanou po dlouhá léta. (…)

Zpravidla se zastavil několik kroků před Collinsem a ostatními. Chtěl jít rychleji, ale nerad zpomaloval, aby sdělil své tahy nebo obdržel odpověď od svého učitele. Bobby vždy dával okamžitě odpověď na Collinsovy tahy. Ta odpověď přicházela odkudsi z hlubin jeho podvědomí, když si představoval střelce spěchajícího přes úhlopříčky, koně přeskakující přes figurky a pěšce, nebo věže, které obsazují rozhodující pole. Příležitostně rozštěpil svět své mentální gymnastiky, opustil šachovnici, aby ve své mysli mával imaginární baseballovou pálkou a odpálil neviditelný míč mezi tribuny na levém poli Ebbets Field. Ještě více než po dráze šachového přeborníka Bobby Fischer toužil, aby se z něj stal Duke Snider, legendární hráč baseballu v Brooklyn Dodgers.

Bylo neuvěřitelné, že Fischer ve třinácti letech vynikal v šachu naslepo. Ani mnozí zkušení hráči to neovládají. Chlapec nedával přednost této hře; šlo jen o to, že chtěl být zabrán do hry v každé volné minutě a dvacetiminutová chůze k Stříbrnému měsíci z Collinsova domova byla příliš dlouhá na to, aby šel a nehrál. Nezdálo se, že by ho rozptylovala nebo mu vadila troubící auta či kakofonie hudby a hlasů přelévajících se do ulice. (str. 22–23)

 

Vyhrajte knihu Koncovka – Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera

Příběh uznávaného šachisty, který zpopularizoval šachy a přispěl tak k větší finanční podpoře této hry, vynalezl nový způsob měření času a navrhl alternativní pravidla, zaujme i čtenáře, kteří tomuto sportu tak úplně neholdují. Kniha o cestě na vrchol a následném podivném pádu na dno zaujme i vás.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Koncovka – Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Koncovka – Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera
probíhá od 28. srpna do 10. září 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Koncovka – Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoncovka
Podivuhodný vzestup a pád Bobby Fischera

Brady, Frank

XYZ, 2014

Vyhrajte příběh mistra světa v šachu - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Dnes mně došla v naprostém pořádku tato kniha, kterou jsem vyhrála v soutěži. Ten komu ji věnuji bude mít jistě velkou radost

Napsat komentář