Z filmového plátna do knihy

Mikulas
Že se velké množství filmových scénáristů inspiruje knihami, přestože leckdy potom marně hledáme ve výsledku jejich snažení původní předlohu, už jsme si zvykli. Stejně tak přijímáme i knihy, které jsou vlastně přepisem filmového scénáře. Co když tak ale vznikne nekonečný „kruh“?

Například kniha Mikuláš na prázdninách vznikla, navzdory jménu známého nezbedy v názvu, podle filmu, který právě letos vtrhnul do našich kin. Měl premiéru 10. července. Inspirován však byl dobrodružstvími, která do svých knih vepsal René Goscinny a jimž dával tvář ilustrátor a karikaturista Jean-Jacques Sempé. Takže jde o knihu o filmu, který byl natočen podle knihy. Pro dětské čtenáře ji připravila Valérie Latour-Burneyová a vyšla v nakladatelství Albatros.

Prázdniny u moře jsou nejen snem Mikulášovým, ale i tatínkovým. Leč maminka každý rok prosadí svou – cestu do hor. Proto jsou všichni překvapeni, když poprvé souhlasí s dovolenou na pláži. Má ovšem svou podmínku – pojede s nimi i babička! Pro Mikuláše tento fakt však není tím nejhorším, co ho o prázdninách čeká…

U moře potká novou partu kamarádů, s níž vyvádí své obvyklé vylomeniny a užívá si bezstarostně volnosti. Ovšem jen do chvíle, kdy potká Isabelu – dívku s velkýma očima a strnulým úsměvem. Vytlačí z Mikulášova srdce poslední vzpomínku na krásnou Marii Hedviku, nebo ho Isabela bude jako strašidlo pronásledovat celý zbytek prázdnin? Pokud chcete vědět, jaké city skutečně u Mikuláše zvítězí, buď vyrazte do kina na film Mikuláš na prázdninách, nebo si pořiďte stejnojmennou knihu.

Já osobně bych dala přednost společnému výletu za filmovým plátnem. A to navzdory tomu, že kniha je plná fotografií, které se budou dětem líbit. Akčnost filmového střihu lze totiž bohužel do tištěné podoby převést velmi ztěžka, a tak celý příběh působí neohrabaně. Scény, které autorka těžkopádně popisuje, divák zrakovým vjemem zpracuje během několika vteřin, aniž by mu něco chybělo.

Text bohužel zaostává i za klasikou z pera René Goscinnyho a nejde tak o plnohodnotnou literaturu. Spíše rozmnožuje řady zkratkovitých knih o filmech, jež si lidé kupují, protože chtějí mít fotografie filmových záběrů. Na druhou stranu autorka se snažila převyprávět děj tak, aby ten, kdo se do kina nedostane, měl představu, o co jde. A dětem, které určitě nadchne barevný doprovod, bude nejspíše nedokonalost textu lhostejná. Děj je rozesměje navzdory všem nedostatkům, které budou dospělého čtenáře rušit, a malý Mikuláš pro ně opět bude oním nezbedným hrdinou, jakým byl vždy.

Dospělému čtenáři bych spíše doporučila začíst se do originálu, který tak lahodí oku i duši, v níž jsme navždy zůstali dětmi. Anebo se podívat na film samotný a knihu s podtitulem Filmový příběh si pořídit jen jako vzpomínku na pěkný zážitek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMikuláš na prázdninách

Goscinny, René - Latour-Burneyová, Valérie

Albatros, 2014

Napsat komentář