Tipy pro náročné čtenáře

Rozečtená kniha - ilustrační
Ač se to na první pohled nemusí zdát, všechny tři knihy z dnešních tipů mají jisté pojítko. Za všemi stojí čeští autoři a jejich přečtení si užijí především lidé, kteří kromě románů občas sáhnou i po náročnějším žánru. Vybírat mohou z veršů, fejetonů i dramat. 

Ráno Na Olympu a Orel Nad Propastí, tak zní názvy dvou svazků veršů českého básníka Jiřího Kuběny. Sbírkami, které vydalo nakladatelství Host, se uzavírá poetovo dílo. Knihu jako vždy doprovází rozsáhlý ediční aparát, fotografická příloha a závěrečný doslov, tentokrát z pera japonského bohemisty J. N. Rostinského, profesora Tokijské a Harvardovy univerzity. Více už v samotné ukázce.

Ráno Na Olympu / Orel Nad Propastí

Autor: Jiří Kuběna

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 1076
Vazba: lepená brožura

Přečtěte si více o knihách Ráno Na Olympu / Orel Nad Propastí

Kniha je závěrečným dvojsvazkem básnického díla živé legendy a klasika naší poezie Jiřího Kuběny, jímž se uzavírá komplet jeho tvorby, zahrnující uplynulých šest desetiletí. Básník je znám jako spoluzakladatel a současně i suverénní básnický solitér proslulé generace Šestatřicátníků, uskupených od časných padesátých let kolem Václava Havla. Ráno Na Olympu soustřeďuje v náročném autorském výběru žeň z posledního básníkova období za uplynulé více než dvacetiletí. Jsou to, po rozsáhlé samizdatové tvorbě v době, kdy Kuběna byl zakázaným autorem, básně z převratných let znovu nabyté publikační svobody.Básně jsou autorovým erbovním, umělecky novátorským a zároveň klasickým, svědectvím živorodého mythu „Hradu Poesie“. 

Ukázka z knihy

Jaro v poušti

Co se V Tajném Kotli Vaří?
- Tvé Stáří.

Co Cesty Kříží, Plány Maří?
- Až Září?

Co Nikdy Nikomu Se Nepodaří
(Spatřit Či Svésti: I Nebo Jen Snésti):
- Mé Stáří!

- Tvé Jediné Štěstí!

Uhni Mi Z Cesty.

Ach, Maří!

––––––––––––––––––––––––

Kdo má rád fejetony, bude jistě nadšen knihou Zánik trilobitů v Čechách, za níž stojí český autor Pavel Kohout a nakladatelství Mladá fronta. Publikace s názvem odkazujícím k vyhynulým prvohorním tvorům obsahuje Kohoutovy texty z posledních let. Každý z fejetonů se týká jiného tématu a také graduje vždy originální myšlenkou. Pokud stále váháte, nakoukněte do ukázky.

Zánik trilobitů v Čechách

Autor: Pavel Kohout

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Zánik trilobitův Čechách

Trilobiti jsou nejstarší z živočichů Evropy. Ačkoli vymřeli už před miliony let, nalézáme dodnes jejich stopy. Pavel Kohout je spolu s Ludvíkem Vaculíkem nejstarší autor, který píše dodnes pravidelně fejetony pro české deníky. Toto je už druhá řada „Trilobitů“, psaných pro Mladou frontu DNES – vybírá texty od léta 2009 do zimy 2013. Autor v nich zachycuje nejrůznější stopy minulosti i současnosti, aby je zachoval pro budoucnost. Kohoutovy romány mívají stovky stran, jeho standardní texty pro noviny mají nejvýš 5050 znaků. Každý z „Trilobitů“ musí mít i přes takové omezení své téma, svůj příběh a své poselství jako román. Máte v rukou knihu, jejíž hlavní hrdinkou, která tu předvádí všechna svoje mocná kouzla, je – čeština!

Ukázka z knihy

Hala nevřela, jelikož se v ní netopilo a půlstovka řidičů a řidiček tvořící publikum ji nemohla zadýchat, zato ze dveří restaurace se pářilo, jak byl nonstop vynášen horký čaj. Já, tentokrát pěšák, jsem si dopřál grog a vybral místo k stání metr nad střídačkou mužstva, za něž měl nastoupit můj favorit. Svého tu měl každý z přítomných a museli se dobře znát, když si tykali a hlasitě vyměňovali vzpomínky na výsledky a výkony z minula.

––––––––––––––––––––––––

Milovníkům díla Karla Čapka se díky nakladatelství Host do rukou dostává soubor trojice dramat s výstižným titulem Tři hry (o níž už jsme psali). Kniha obsahuje jedny z nejlepších Čapkových divadelních her, k nimž patří Loupežník, antiutopická vize RUR a Bílá nemoc, která nese varování před narůstajícím fašismem. Dramata pak doplňuje komentář Jiřího Holého, který se mimo jiné zabývá i jejich přesahem do současnosti. K dispozici je i ukázka.

Tři hry

Autor: Karel Čapek

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 288
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Tři hry

Po Čapkovi romanopisci se představuje Čapek dramatik. Právě svými dramaty s utopickými a fantastickými náměty dosáhl Karel Čapek už ve dvacátých letech 20. století evropské proslulosti. Svazek obsahuje tři vrcholná autorova dramata z různých období jeho tvorby: hořkou komedii o mládí a lásce Loupežník (začala vznikat ještě ve společné dílně bratří Čapků před první světovou válkou), proslulou hru o robotech a lidech RUR, podnícenou mimo jiné světovou válkou a následnou revoluční vlnou, a Bílou nemoc z druhé poloviny třicátých let, z doby, kdy se autor angažoval na obranu demokracie proti autokratickým a fašistickým režimům. V komentáři Jiří Holý analyzuje jednotlivé verze prvních dvou her, sleduje genezi, recepci i aktuální smysl všech tří autorových her.

Ukázka z knihy

MIMI (stále zády k němu): Co vám to vzadu visí?
LOUPEŽNÍK: Mně? Kdepak? Aha, z klobouku. To je pentle. Visela mně pořád?
MIMI: Visela.
LOUPEŽNÍK: Proč jste mi to hned neřekla?
MIMI: K čemu?
LOUPEŽNÍK: Nebyl bych vám šel na oči. To on mně ji přetrhl.
MIMI: Kdo?
LOUPEŽNÍK: Nějaká větev. Nechtěla byste mi to zašít?


Máte raději básně, fejetony nebo divadelní hry? Která z dnešních knih vás nejvíce zaujala? Neváhejte a podělte se o názory v komentářích.

Tyto publikace i další knihy můžete získat v našich aukcích!

(Zdroj náhledového obrázku: flickr.com; autor: Rana Ossama)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRáno Na Olympu / Orel Nad Propastí
Dílo VII/1–2

Kuběna, Jiří

Host, 2014

zobrazit info o knizeZánik trilobitů v Čechách

Kohout, Pavel

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeTři hry

Čapek, Karel

Host, 2014

Napsat komentář