Připomínáme si den narození oblíbeného českého fejetonisty

Rudolf_Krestan
Slepičí krok, Co láká poškoláka nebo Kočky v patách. To jsou příklady souborů Křesťanových fejetonů, při kterých byste jistě smekli klobouk, kdybyste ovšem nějaký měli. Je mistrem ve svém oboru a jedině on dokáže ze všední události udělat věc nadmíru neobyčejnou tak, že se smějete ještě dlouho potom, co sbírku fejetonů dočtete.

Neznat Křesťanovy fejetony je jako neznat filmy Woodyho Allena

Rudolf Křesťan se narodil 14. března 1943 v Praze. Vystudoval gymnázium a žurnalistiku na Karlově univerzitě. Působil jako redaktor Týdeníku Televize a Mladého světa a moderátor Dobrého jitra z Prahy. V současnosti píše fejetony pro Literární noviny. Stále tak úsměvné, jak je známe z fejetonů o mnoho let starších.

Jeho životopis netřeba připomínat, vezměte si kteroukoliv z jeho sbírek a začtěte se. Takový je jeho život. Plný humoru, nadsázky a za vtipem skryté životní moudrosti. Je člověkem plným elánu, dobré nálady, chuti do života a samozřejmě touhy psát pro své věrné obdivovatele, ale i pro ty, kteří jeho dílo ještě neznají.

Patříte-li do druhé skupiny, to znamená, že jste zatím neměli čest se s dílem Rudolfa Křesťana seznámit, napravte to. Neznat Křesťanovy fejetony je jako neznat slavná díla filmového režiséra Woodyho Allena.

Fejeton jako oblíbený literární žánr

K významným českým fejetonistům patří i Karel Kyncl, Ludvík Vaculík nebo Jindřiška Smetanová. Poslední jmenovaná dokonce v populárním rozhlasovém pořadu Sedmilháři spolupracovala s autorem slavného českého humoristického románu Saturnin, Zdeňkem Jirotkou.

Nesmíme však zapomínat ani na jejich starší, avšak o něco slavnější kolegy. Jan Neruda byl dozajista významným fejetonistou, ač neustále opakoval, že psát fejetony ho nebaví. Dělal to pouze pro své čtenáře, kteří jeho dílo zbožňovali. Za svůj život napsal přes dva tisíce fejetonů. Víc ho však uspokojovala činnost uměleckého kritika, kterou ovládal stejně bravurně.

Dalšími významnými českými fejetonisty byl samozřejmě Karel Čapek, jehož cestopisné fejetony jsou populární i u dnešních mladých čtenářů. Stejně jako fejetony Karla Poláčka, který ve svých dílech nešetřil satirickým humorem.

Mezi ženami je v současné době oblíbenou autorkou Barbara Nesvadbová, která se ve svých fejetonech zabývá především láskou, přátelstvím a rodinnými vztahy. Ačkoliv jsou její fejetony považovány za silně feministické, ženské části čtenářské obce to rozhodně nevadí. I když veřejně by se většina s feminismem jistě neztotožňovala. Své práce autorka publikovala v časopisech jako je Harper´s Bazaar, Redhot nebo deník Mladá fronta.

Staré nebo nové? Kvalita neklesá

Chcete-li nahlédnout do nejstarší Křesťanovy tvorby, rozhodně sáhněte po sbírkách Myš v 11. patře s podtitulem Fejetony o překvapeních všedního dne z roku 1980 nebo Slepičí krok111 fejetonů ze zvědavosti z roku 1986. Máte-li však chuť poznat i něco z jeho nejmladších děl, přečtěte si sbírku Jsem z toho jelen z roku 2008 nebo jeho zatím poslední soubor Co jsem si nadrobil aneb Sypání ptáčkům vydaný v roce 2010. Ať už si však vyberete jakékoli jeho dílo, zklamání vskutku nebudete. Mistr humoru vám připraví nevídaný zážitek z četby.

 

Foto: Wikipedie; autor Luděk Kovář, Wikimedia Commons

Doporučení:
Share

Připomínáme si den narození oblíbeného českého fejetonisty - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. ing.Jan Matouš napsal:

    Prosím o kontakt e-mail nebo telefon.Dnes jsme se rozhodli s ředitelem Městské knihovny pozvat pana Křestˇana na besedu se čtenáři do Městské kniovny v Poličce,královském věnném městě. Besedy se s významnými spisovateli pořádájí během celého roku. Ing.Jan Matouš,člen kulturní komise při Radě města a hlavně divadelník, kterému se splnil dětský sen.

Napsat komentář