Být hodný a zlý jen napůl

Half-Bad-Napul-zly-perex
Nathan není zlý, ale není ani hodný. Je totiž potomkem zakázané lásky dvou čarodějů, jejichž krev se nikdy neměla spojit. Ve světě, kde čarodějové žijí po boku obyčejných lidí a svět magie je neúprosně rozdělen na dvě válčící poloviny – svět Bílých a Černých, tedy dobrých a zlých –, to Poloviční kód, mág napůl Černý a napůl Bílý, nemá vůbec jednoduché. Právě naopak.

Debutovým románem Half bad – napůl zlý, který u nás vydalo nakladatelství Yoli, odstartovala na začátku roku 2014 svou kariéru britská spisovatelka Sally Green. Román se dokonce zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako titul s nejrychleji prodanými autorskými právy na světě. Momentálně autorka pracuje na dvou pokračováních úspěšného bestseleru, jež by měly vyjít v průběhu tohoto roku a v roce 2015.

Ve světě blažejů, obyčejných lidí, žijí také čarodějové ze dvou navzájem neslučitelných světů – mágové dobří (Bílí) a zlí (Černí). Nathan je Poloviční kód, potomek smíšeného čarodějnického páru. Jeho otec byl nejmocnějším Černým čarodějem v zemi a všichni tak mají z Nathana přirozený strach. Nathan sám se přitom zlým být necítí. Ačkoliv, jak sám přiznává, není ani hodný.

Osud Nathanovi nikdy nepřál štěstí – celý život patnáctiletého mladíka byl protkán nenávistí, urážkami, výsměchy a spoustou jiných krutostí zejména ze strany Bílých čarodějů. Rada Bílých čarodějnic navíc neustále vydává nové příkazy, které mladému chlapci ustavičně ztěžují život. Ostatními čaroději je nemilosrdně vězněn a týrán, vlastní sestra ho nenávidí, a dívce, kterou miluje, nemůže věřit. Je vůbec někdo, komu věřit může?

Nejtěžší výzvu má ale Nathan stále před sebou – v den svých sedmnáctých narozenin se totiž musí napít krve svých předků a přijmout tři dary, kterými se aplikuje jeho čarodějnické Nadání. V opačném případě ho čeká smrt. Mladý čaroděj se tak vydává na cestu, při níž se za pronásledování všudypřítomných Lovců, kteří jsou připraveni ho chytit a uvěznit, pokusí najít Mercury, jedinou čarodějnici, která je způsobilá mu pomoci. Ale za jakou cenu?

Strhující atmosféra, neustále udržované napětí, potemnělé prostředí a originální příběh, to všechno jsou prvky, jimiž se Half bad – Napůl zlý od knih stejného žánru tolik liší. Vítanou změnou vedle typicky čarodějnických a upířích ság je rovněž fakt, že autorka místo velkého množství čar a kouzel dala příběhu spíše psychologický ráz. Rovněž si dovedně pohrává se čtenářovými city, které prochází v průběhu čtení knihy těžkými zkouškami.

Z mimořádné úspěšnosti prvního dílu trilogie je patrné, že podobné odchylky od běžných fantasy sérií vnímají ostatní čtenáři minimálně stejně citlivě jako já. Těm, kteří se recenzovanou knihu číst teprve chystají, radím jediné: připravit se na úplně nový zážitek. Příběh rozdělený na tři chronologicky nesourodé části a vyprávění podané občas dokonce v druhé osobě jednotného čísla nemusí být pro každého jednoduchým čtením. Přesto by tento román neměl chybět v knihovně každého čtenáře literatury označované Young Adult a milovníka thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHalf Bad – Napůl zlý

Green, Sally

Yoli, 2014

Napsat komentář