Caitlin Moranové vychází nová kniha

morantologie
Stejně duchaplná a humorná jako její předchozí kniha Jak být ženou, jen se širším záběrem, vychází právě v nakladatelství Host.

Caitlin Moranová o své knize říká:

V knize Jak být ženou jsem se omezila na jediné téma: ženy. Jejich vlasy, jejich boty a jejich pobláznění chirurgickými zákroky.

Ale! Ve své nové knize Morantologie jsem se – jak název napovídá – osvobodila, abych mohla řešit zbytek světa: Krotitele duchů, Twitter, kofein, záchvaty paniky, smuteční obřad za Michaela Jacksona, měšťáckou závislost na marihuaně, opíjení se, Panství Downton, svou tragickou předčasnou smrt a opakovaná selhání své snahy přimět manžela, aby používal přezdívku, kterou jsem si sama vymyslela.

Jdu do erotického klubu s Lady Gaga, brečím na kytaře Paula McCartneyho, prahnu po úžasném Sherlocku Holmesovi, píšu nekrolog Amy Winehouseové a přijdu pozdě na Downing Street ke Gordonu Brownovi. Ve volném čase – mezi kocovinami – řečním o sociálním státu, zavírání knihoven a chudobě jako nějaký béčkový Dickens nebo Orwell, ale s kozama.

 

Ukázka z knihy

Když jsem se v patnácti stala novinářkou, bylo to jednoduše záležitost osobního prospěchu.
Protože mě v posledních pěti letech učili doma, neměla jsem v podstatě žádné institucionální vzdělání. Jakožto obyvatelce obecního bytu ve Wolverhamptonu se mi nabízely tři možnosti budoucího zaměstnání:
1. být prostitutkou,
2. pracovat jako pokladní v supermarketu Gateway na Warstones Drive, nebo
3. stát se spisovatelkou: tato varianta mě napadla jen proto, že totéž udělaly Jo Marchová v Malých ženách a máma v Dětech železnice, když se dostaly do svízelné situace.
Po zvážení všech možností jsem okamžitě zavrhla Gateway, protože zelené zaměstnanecké uniformy by mé zarudlé pleti dodávaly hodně nezdravou barvu.
I prostituce byla tabu – především kvůli tomu, že jsem se v té době dělila o palandu se sestrou Caz.

Celou ukázku z knihy Morantologie si můžete přečíst zde.

 

Morantologie

Autorka: Caitlin Moranová
Přeložila: Petra Jelínková

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-135-4
Doporučená cena: 299 Kč

Kniha Morantologie vychází v nakladatelství Host.

Nepřehlédněte ani recenzi knihy Jak být ženou!

 

O autorce

Caitlin Moranová (* 1975) je britská novinářka a televizní moderátorka. Už v osmnácti letech uváděla na britském televizním kanálu Channel 4 pořad o pop music s názvem Naked City. Po tomto raketovém startu věnovala následujících osmnáct let své kariéry psaní sloupků do deníku The Times – a to jako recenzentka i jako autorka nejčtenější části novin, satirického sloupku o slavných osobnostech nazvaného Celebrity Watch. Za svou práci získala v roce 2010 publicistickou cenu Columnist of the Year udělovanou v rámci British Press Awards, nejprestižnějších ocenění britského tisku. Svou prvotinu The Chronicles of Narmo (Kronika rodiny Narmů) napsala v sedmnácti letech. Druhá kniha, bestseller deníku New York Times s názvem Jak být ženou (2011), byla při udílení National Book Awards 2011 vyhlášena Knihou roku. V českém překladu ji vydalo nakladatelství Host v roce 2012. Nejnovější kniha Caitlin Moranové How to Build a Girl vyjde v Hostu v létě 2015.

(Zdroj informací a obrázků: nakladatelství Host)

 


Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMorantologie

Moranová, Caitlin

Host, 2014

Napsat komentář