Kriminální thrillery ochladí i na pláži

Thriller - ilustrační foto
Je vám nesnesitelné horko a vzduch se téměř nehne? Cítíte kapky potu na vašich zádech? Pak nastal čas na pořádné ochlazení. Přísun napětí a příjemného mrazení doplní kriminálně laděné knihy z našich dnešních tipů.

První z knih, která dokáže navodit pocit chladu až někde v žaludku, nese titul Nechtěj nic vědět. Jedná se o samostatný román spisovatelky Lisy Jackson, který přináší nakladatelství Domino. Pojednává o příběhu matky, jež netuší, zda přišla o rozum, nebo jí okolí lže o zmizení jejího syna Noaha. Více o knize prozradí ukázka.

Nechtěj nic vědět

Autorka: Lisa Jackson

Vydalo: nakladatelství Domino
Počet stran: 520
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Nechtěj nic vědět

Život Avy Garrisonové skončil toho dne, kdy se ztratil její syn Noah. Jsou to už dva roky a Avinu mysl stále halí mlha žalu, kterou se marně snažil rozehnat ošetřující personál psychiatrické léčebny. Noahovo tělo nebylo nikdy nalezeno a všichni se domnívají, že utonul po pádu z mola. Vlastně si to donedávna myslela i Ava…

Po návratu domů začnou Avu trýznit znepokojivé vjemy: slyší křik z Noahova pokoje, pak ho zase zahlédne, jak bloumá na břehu jezera Rodina, psycholožka i manžel se začnou obávat, jestli nadobro nepřišla o rozum. 

Ava už sama netuší, co je vlastně pravda. A čím hlouběji se do svých vzpomínek noří, tím mrazivější strach ji svírá. 

Ukázka z knihy

Teď je zde ve svém pokoji, jako v pasti, zatímco všechny postavy bez tváře mluví tlumeným tónem a předpokládají, že je neuslyší. Jenže ona je slyšela, samozřejmě, že je slyšela.

Někdy přemítala, jestli hlasy náhodou nevědí, že je vzhůru, jestli ji neprovokují schválně. Možná byl jejich tichý, uklidňující tón také součástí té obrovské přetvářky, příšerného labyrintu bolesti, z něhož nebylo úniku.

––––––––––––––––––––––––

Prach jsi a v prach se obrátíš. Toto biblické poselství má ve svém názvu i kniha norského spisovatele Chrise Tvedta. Román vyvolávající mrazení, které si nezadá ani se skandinávskou zimou, vydalo nakladatelství Jota. Čtenáři v něm sledují vyšetřování brutální vraždy, s níž možná souvisí otevření masového hrobu. Nechte se navnadit ukázkou.

Prach jsi a v prach se obrátíš

Autor: Chris Tvedt

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 354
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Prach jsi a v prach se obrátíš

Na samotě u lesa v oblasti Østlandet je doslova popraven starý muž. Vyšetřovatel Edvard Matre nenachází po vrahovi žádné stopy. V Oslu místní úřady ustoupily tlaku veřejnosti a nechaly otevřít masový hrob s pacienty z gaustadské nemocnice. V Bergenu je nalezena mrtvá mladá žena a jiná leží v kómatu v nemocnici.

Mnoho skutečností naznačuje, že všechny oběti má na svědomí stejný pachatel. Edvard Matre je poslán zpět do města, které opustil před mnoha lety, aby dopadl možného sériového vraha. Ale jako by se po něm slehla zem. Tlak najít pachatele dříve, než se dopustí další vraždy, je neúnosný. 

Ukázka z knihy

Mrtvola ležela rovně na zádech.Starší, trochu obtloustlý muž oblečený v obrovském kožichu.Pod kožichem měl staré opotřebované vlněné oblečení. Neměl čepici a jeho vlasy byly řídké a šedivé. O kousek dál ležela jako mrtvé zvíře kožešinová čepice stejného typu, jaký dříve nosili ruští politici. Jedno mužovo oko civělo mléčně bílé a matně do věčnosti. Na místě, kde mělo být druhé oko, se nacházel jen otvor zaplněný černou sraženou krví. Oběť měla další malou dírku nad kořenem nosu.

––––––––––––––––––––––––

Také třetí knižní tip z dnešního výběru nabízí pochmurné a závažné téma. Román Loutka, který vydalo nakladatelství Knižní klub, vypráví příběh lovkyně informací, jež se dostává do světa, v němž ženy pozbývají hodnotu lidské bytosti. V pravdě drsné vyprávění autorky Taylor Stevensové si pročtěte v ukázce.

Loutka

Autorka: Taylor Stevensová

Vydalo: nakladatelství Knižní klub
Počet stran: 384
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Loutka

Vanessa Michael Munroeová, chameleon a úspěšná lovkyně informací, si vysloužila reputaci člověka, který dotáhne do konce i nebezpečné zakázky na hranici zákona. Její schopnosti jí však nadělaly i mnoho nepřátel. Jednoho dne je unesena a uvržena do podzemního světa, kde ženy jsou pouhým zbožím a každý jejich pohyb řídí záhadná postava jménem Loutkář. Munroeová musí využít své jedinečné nadání, aby dopravila ostře sledovanou dívku do stejné noční můry, jakou kdysi sama prožila – v opačném případě odsoudí osobu, kterou nadevše miluje, k mučení a jisté smrti… Po Lovkyni informací a Neviňátku je tu Loutka, další napínavý příběh, jehož hlavní hrdinka snese srovnání s kultovní Lisbeth Salanderovou.

Ukázka z knihy

Za normálních okolností by bylo podivné, ale pochopitelné, že Logan nebere telefon, dnes však jeho mlčení nevěstilo nic dobrého. Bradford hodil mobil nahoru na přístrojovou desku, prudce strhl volant doleva a smykem přejel přes dva sousední pruhy. Řidička červené mazdy se opřela o klakson. Muž za ní se vyjádřil názorněji a ukázal Bradfordovi vztyčený prostředníček. 


Necháváte se rádi při čtení mrazit? Který z dnešních tipů vás zaujal nejvíce? Podělte se s námi o názory a neváhejte diskutovat.

Dnešní thrillery i další knihy můžete získat v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNechtěj nic vědět

Jackson, Lisa

Domino, 2013

zobrazit info o knizeLoutka

Stevensová, Taylor

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizePrach jsi a v prach se obrátíš

Tvedt, Chris

Jota, 2014

Napsat komentář