Příběh jedné lásky

NaPrvniPohled
Ona – slavná herečka, on – venkovský automechanik. Stačil jediný pohled a svázalo je pouto lásky. Může však trvat na věky, jak by si oba přáli?

Zamilované romány, příběhy plné romantiky a erotického napětí, ovládají knižní trh. Takřka každé nakladatelství má edici, v níž vychází vstříc požadavkům romantiky chtivých čtenářek. Ani nakladatelství Host, které vydává i odbornou jazykovědnou literaturu, není výjimkou. Ovšem tituly, jež předkládá především ženám, nejsou v žádném případě povrchní. To dosvědčuje i román z pera současného francouzského autora Grégoire Delacourta (*1960) s názvem Na první pohled.

Grégoire Delacourt – majitel reklamní agentury pocházející z Valenciennes, který se rozhodl psát i delší útvary než jen reklamní slogany, není českým čtenářům neznámý. Zaujal svým druhým literárním počinem s názvem Seznam mých přání, který mimo to, že byl vydán v sedmadvaceti zemích světa, se stal i předlohou stejnojmenného filmu. Jeho třetí kniha v pořadí má zřejmě stejné ambice.

Na první pohled vypadá kniha Na první pohled jako banální příběh lásky zrozené v jednom okamžiku, příběh lehce kořeněný humorem. Stydlivý automechanik otevře dveře svého domu dívce snů, hollywoodské herečce Scarlett Johanssonové, která právě u něj na francouzském venkově touží zapomenout na mediální šílenství, které ji provází, kamkoliv se vydá. Jenže nic není takové, jak se zdá…

Nesmělý mladík Arthur Dreyfuss nemá za sebou příliš šťastné dětství a ani jeho milostné zkušenosti za mnoho nestojí. Proto ho přítomnost krásné hvězdy naprosto vykolejí. Napne všechny své síly, aby jí poskytl asexuální azyl, ale brzy mu dojde, že je vše možná trošku jinak.

A ona? Se svojí úžasnou vizáží už zažila mnohé a její rodinné zázemí mělo také do ideálu daleko. Naopak to vypadá, že krása může být prokletím přitahujícím tragédie.

Příběh několika dnů tak navzdory anotaci není žádnou lacinou humornou scénkou. Hluboké city dvou srdcí autor podtrhl citací veršů Jeana Follaina (1903–1971), francouzského básníka. Místy mi připadalo, že autor svůj příběh vymyslel při četbě Follainových veršů, tak plynule jimi text prokládá.

Vzpomněl si na text básně a usmál se. Jednoho dne se toho určitě odváží. „Opírajíc se o paži své dívky, na bedrech tíhu její krásy, ve skrytu korzetu schované.“ (Jean Follain, O pomalých věcech, Být, Gallimard 1947) (str. 45)

Navíc Grégoire Delacourt psychologii svých ústředních postav propracoval s jemností rytce bankovek – velké množství jemných tahů vytváří ucelený obraz dvou poznamenaných duší, které by snad měli šanci se dokonale doplnit a podpořit navzájem, bylo-li by jim přáno.

Příběh se vyznačuje náhlými zvraty. Pokud má čtenář od počátku pocit, že ví, jak se bude zápletka rozvíjet, může si být jist, že jako u detektivky bude nakonec vše úplně jinak.

Chcete-li se nechat dojímat, pak román Na první pohled může být tou správnou prázdninovou volbou. Jen nesmíte čekat bláznivou komedii z pera hollywoodských tvůrců, ale něžný, jímavý příběh o křehkosti lidské duše.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa první pohled

Delacourt, Grégoire

Host, 2014

Napsat komentář