Nevyčerpatelný zdroj inspirace – skutečný život!

tipy_zivot2
Život je autorem mnoha různorodých příběhů, kdy spletité cesty osudu překvapí leckterého člověka. Proto se také často stávají inspirací mnoha autorům. V dnešních knižních tipech jsme si pro vás připravili čtveřici knih, jejichž autorem je právě život sám.

V knize Paní Hemingwayová se setkáváme s osudy čtyř žen, které mají jedno společné – byly ženami slavného klasika Ernesta Hemingwaye. Knihu Naomi Woodové, doplněnou dochovanými dopisy a deníkovými zápisy, vydalo nakladatelství Metafora.

Paní Hemingwayová

Čtyři ženy, čtyři manželky Ernesta Hemingwaye: Hadley, Pauline zvaná Fife, Martha a Mary. Žhavé Antibes, bohémská Paříž, Londýn, Amerika, Kuba… všude tam se odehrávaly jejich lásky, vzplanutí, sňatky, nevěry a rozchody, propletené osudy kvarteta nevšedních žen, které miloval a posléze zase ztrácel světoznámý lamač srdcí a velký spisovatel. Každá žena bojovala o jeho srdce a místo v jeho posteli s milenkou, každý vztah sklouzl vždy od něžnosti ke zradě. Každá paní Hemingwayová věřila, že právě jejich láska bude trvat věčně. A každá z nich se hluboce mýlila. Mistrně napsaná kniha, nabitá fakty, ale současně se vznášející na vlnách fantazie, vás vtáhne přímo do vášnivého víru jejich životů.

Průvodčí požádal zřízence, aby prohledal vagony. Žena, která prodávala přikrývky a láhve s whisky, jim také přišla do vlaku na pomoc. Na velkých nádražních hodinách zbývalo do odjezdu jen pár minut. Průvodčí odběhl do prodeje jízdenek. Nyní byla Hadley ve vagonu sama, ztuhlá strachy neustále přecházela sem a tam.
Ozvalo se hlášení, že vlak do Lausanne odjíždí. Prodavačka whisky s někým mluvila a ukazovala na Hadleyin vagon. Nějaký muž tlačil podél kolejí vozík, z něhož vycházel nasládlý pak beignets.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autorka: Naomi Woodová 

Překlad: Eva Fuxová
Počet stran: 280
Vazba: vázaná

Přečtěte si více informací o knize Paní Hemingwayová

———————————————————

Komu jméno Alex Ferguson není známé, tomu prozradíme, že se jedná o bývalého skotského fotbalového trenéra, který vedl slavný fotbalový klub Manchester United. V biografické knize Můj příběh se můžete dočíst o jeho zářné trenérské kariéře, která trvala neuvěřitelných 26 let. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Můj příběh

Ještě v dobách své hráčské kariéry přestoupil Ferguson (*1941) do Glasgow Rangers za tehdy nevídaných 65 000 liber. V roce 1974 již začal pracovat v managementu. Od roku 1986, kdy se stal trenérem Manchesteru United, získal s tímto týmem 38 trofejí (z toho 13 titulů za vítězství v lize). V roce 1999 byl povýšen do šlechtického stavu. V roce 2013 se rozloučil s trenérskou kariérou opět titulem, ovšem pro „Man UTD“ bude pracovat i nadále. Toto je jeho oficiální autobiografie, kde shrnuje svou úspěšnou kariéru a vzpomíná kromě jiného na hráče, které si do mužstva vybral a jimž pomohl k přestupům za nevídané částky (Ronaldo, Beckham, Rooney a mnoho dalších). Samozřejmě se nevyhýbá ani hodnocení svých rivalů mezi trenéry. Jeho jasný, srozumitelný a vtipný text vás určitě dostane.

Bezmála tři desítky let před tímhle okamžikem jsem vyšel oním tunelem na hrací plochu před svým prvním domácím zápasem a mísila se ve mně tehdy nervozita s pocitem zranitelnosti. Zamával jsem tribuně Stretford End a ze středového kruhu mě představili jakožto nového hlavního trenéra Manchesteru United. A teď jsem sebevědomě vyšel na totéž hřiště, abych se naopak rozloučil.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Alex Ferguson

Překlad: Milan Lžička
Počet stran: 360
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Můj příběh

———————————————————

V knize Zápas s podtitulem „den, kdy se golf změnil navždy“ popisuje Mark Frost, který spolupracoval například s Davidem Lynchem na Městečku Twin Peaks, památnou čtyřhru nejslavnějšího soukromého golfového zápasu. Knihu plnou autentických vzpomínek hlavních aktérů vydalo nakladatelství Jota.

Zápas

Píše se rok 1956: Eddie Lowery, bývalý nosič holí brilantního Francise Ouimeta, nyní bohatý obchodník s auty a zapálený příznivec amatérského golfu, se chlubí svému bohatému příteli Georgi Colemanovi, že jeho dva obchodní zástupci – americký amatérský šampion Harvie Ward a vycházející hvězda Ken Venturi – jsou schopni porazit kterékoli dva golfisty na světě. Coleman se Loweryho ptá, jak to chce dokázat. „Přiveď mi zítra ráno na hřiště dva nejlepší golfisty,“ odpoví Lowery, „a uvidíme.“ A Coleman se opravdu dostaví – s Benem Hoganem a Byronem Nelsonem, dvěma nejzářivějšími ikonami ve světě profesionálního golfu.

Po dokončení svého druhého kola dne schází čtrnáctiletý nosič holí k šestnáctému odpališti golfového klubu Cypress Point. Syn obchodníka s rybářskými sítěmi vždy zaujatě hltá golfové časopisy, než jeho otec dokončí obchodní telefonáty v konzervárně v nedalekém Monterey. Pak nasednou do auta a jedou spolu zpátky domů k jejich skromnému obydlí ve čtvrti Mission v San Franciscu. Mladý muž je od přírody samotář, ovšem nemilosrdní vrstevníci ho z kolektivu stejně vyloučili, neboť od malička trpí koktavostí. Od té doby, co začal hrát golf, který se pro něj stal lékem na samotu a tělesnou vadu, se tato zastrčená vyhlídka nad Pacifikem stala jeho oblíbeným útočištěm před drsným světem.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Mark Frost

Překlad: Jan Kozák
Počet stran: 306
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více informací o knize Zápas

———————————————————

Devět paruk, devět identit. O své cestě za uzdravením z kruté nemoci píše autorka Sophie van der Stapová. Knihu Dívka s devíti parukami, která vám připomene, jak důležité je být zdravý, vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Dívka s devíti parukami

Jedenadvacet let – bezstarostný čas večírků, randění, studia a cestování. Aspoň do té doby, než se Sophie v ordinaci božského doktora K dozví, proč se poslední dobou necítí ve své kůži – má rakovinu… Krásné a veselé studentce se přes noc změní život k nepoznání. Naštěstí jsou tu však přátelé i rodina a hlavně nezlomný optimismus a touha žít! Aby si Sophie zachovala alespoň část „normálního“ života, a zpočátku hlavně proto, aby zakryla ztrátu vlasů, pořizuje si paruky. S každou z nich získává trochu jinou identitu, o něco víc lehkosti, hravosti, bezstarostnosti, stává se jiným člověkem. A všechno si pečlivě zapisuje. Píše o své cestě za uzdravením, o příhodách, které zažívá skryta za svých devět paruk, až postupně vzniká tato kniha.

Čtvrtek 13. ledna
Jenom další čtvrtek, někdy na začátku ledna – den jako každý jiný, ale jen pokud budeme mluvit o posledních dvou měsících. Předtím jsem si každý den před devátou šla pořádně zaběhat do parku, vypila si kafe, osprchovala se a vyrazila do školy. Teď se probouzím s kašlem, a když mám štěstí, uběhnu poloviční vzdálenost za dvojnásobek času. Poslední dobou potřebuju tři hrnky kafe, jen abych mohla fungovat, a stejně každý den dorazím do školy pozdě.
Další vzrušující součástí mého života je obrážení nemocnic. Po řadě prohlídek spoustou doktorů v různých nemocnicích a dvou návštěvách pohotovosti jsem se právě ocitla v další sterilní nemocniční čekárně se starými čísly časopisů, aby se na mě podíval další doktor, abych si vyslechla další diagnózu a založili mi další kartu. Tohle člověku rychle zevšední.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autorka: Sophie van der Stapová

Překlad: Jana Hartlová
Počet stran: 200
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více informací o knize Dívka s devíti parukami


Která z představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám!

Některé z těchto knih a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePaní Hemingwayová

Woodová, Naomi

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeMůj příběh

Ferguson, Alex

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeZápas

Frost, Mark

Jota, 2014

zobrazit info o knizeDívka s devíti parukami

Stapová, Sophie van der

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář