Světová historie v knihách

Knihy o historii - ilustrační foto
Jednou z možností, jak nahlédnout do minulosti, je skrze stránky knih. Dokáže to i trojice titulů z dnešní nabídky. Čtenáře zavedou do Francie na konci 19. století, připomenou mu masakr na Náměstí nebeského klidu v Pekingu a přiblíží život v raně novověké Anglii.

O tom, že život na Britských ostrovech v 16. století nebyl žádný med, čtenáře přesvědčí kniha Koruna. Spisovatelka Nancy Bilyeauová v ní rozehrává příběh plný intrik a zákulisních úskoků. Román o osudech Joanny Staffordové ze starého šlechtického rodu vydalo nakladatelství Knižní klub. Knihu si můžete prolistovat i v ukázce.

Koruna

Autorka: Nancy Bilyeauová

Vydalo: nakladatelství Knižní klub
Počet stran: 480
Vazba: pevná

Přečtěte si více o knize Koruna

Píše se rok 1537 a v Anglii vládne Jindřich VIII. Joanna Staffordová pochází ze starobylé šlechtické rodiny, ale rozhodla se vstoupit do kláštera, aby unikla intrikám a nástrahám královského dvora. Když se vydává na nebezpečnou cestu do Londýna, aby v poslední hodince stála po boku své nejlepší přítelkyni, která má být na příkaz samotného krále upálena, netuší, že se sama ocitne přímo na šachovnici mocných a v ohrožení života. Musí nalézt tajemnou korunu, aby zachránila svého otce a zastavila králův teror.

Nancy Bilyeauová – Koruna

Když je ohlášená poprava upálením, taverny kolem Smithfieldu objednají sudy piva navíc, ale chystají-li se upálit ženu původu urozeného, vozí se pivo po valnících. Na svatodušní pátek, dvacátý osmy rok panování krále Jindřicha, toho jména osmého, pojedu na jednom z těch povozů i já sama, abych se pomodlila za duši usvědčené zrádkyně lady Margaret Bulmerové.

––––––––––––––––––––––––

Edgar Degas patří k významným francouzským malířům. Román Dívky z Montmartru vychází ze skutečného soudního procesu s tímto umělcem. Knihu autorky Cathy Marie Buchananové vydalo nakladatelství Práh. Na jejích stránkách čtenář sleduje příběh sester van Goethemových, z nichž jedna posloužila Degasovi jako příhodný model.

Dívky z Montmartru

Autorka: Cathy Marie Buchananová

Vydalo: nakladatelství Práh
Počet stran: 356
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Dívky z Montmartru

Paříž roku 1878. Sestrám van Goethemovým obrátí náhlá smrt otce život vzhůru nohama. Bez jeho stálého příjmu jsou odkázané jen na skrovný obnos, který si jejich matka vydělá v prádelně. Ta ho však z větší části utopí v absintu, a tak zdá se, že vystěhování z podnájmu je nemine. Pracovních příležitostí je pomálu, a proto je čtrnáctiletá Marie poslána do pařížské opery. Vrhne se do světa baletu a zanedlouho se stává modelem v ateliéru Edgara Degase, který její podobu navždy zvěční v sošce Malé čtrnáctileté tanečnice.

––––––––––––––––––––––––

Třetí titul patří do odlišného soudku. Nakladatelství Mladá fronta čtenáři předkládá naučnou publikaci s názvem Kulky a opium. Její autor, kritik čínského komunistického systému Liao I-wu v ní popisuje události z června 1989. Tehdy čínská lidová armáda krvavě potlačila studenskou demonstraci na Náměstí nebeského klidu. Prohlédněte si taktéž ukázku z knihy.

Kulky a opium

Autor: Liao I-wu

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Kulky a opium

Časně ráno 4. června 1989 mobilizovala čínská vláda lidovou armádu, aby potlačila mírovou demonstraci desetitisíců studentů, kteří požadovali větší svobodu a demokracii. Na Náměstí nebeského klidu pak armáda zmasakrovala tisíce lidí, což vyvolalo vlnu zděšení. Čínská vláda nikdy nezveřejnila, kolik lidí rozjezdily tanky, kolik studentů bylo zastřeleno nebo ubito k smrti. Liao I-wu vedl potají rozhovory s očitými svědky a příbuznými obětí. Vzniklo tak šokující i dojímavé svědectví o nepochopitelných událostech.

Liao I-wu – Kulky a opium

Před masakrem 4. Června 1989 jsem byl básníkem a buřičem, rád jsem se toulal, občas se i popral, rád jsem si vymýšlel, nakecal jsem toho, až se mi od huby prášilo. Vyznamenali mě více než dvaceti oficiálními literárními cenami, říkal jsem si, je jen otázka času, kdy se ze mě stane světově proslulý básník. Pak mě ale za poezii odsoudili, šel jsem do vězení. Z romantické kůže básníka mě zaživa stáhli.


Dějiny které země máte nejraději? Zaujal vás některý z našich tipů? Napište nám do komentářů. Na vaše názory se těšíme.

Tyto a mnohé další  knihy můžete získat v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoruna

Bilyeauová, Nancy

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeDívky z Montmartru

Buchananová, Cathy Marie

Práh, 2014

zobrazit info o knizeKulky a opium

I-wu, Liao

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář