Vyhrajte příběh o utrpení a nových příležitostech

Rozlet-Gemmy-Hardyove-perex
Klasický příběh Jany Eyrové se jako hlavní motiv objevil v několika dalších dílech a v neposlední řadě i v knize, kterou vám dnes představíme. Nečekejte však jen převyprávěný příběh, jehož hrdinka se převlékla do moderního kabátu.

Nevyzpytatelné cesty života

Rozlet Gemmy Hardyové je novodobou paralelou příběhu Jany Eyrové. Zprvu se může zdát, že si Jana pouze oblékla moderní šaty a přesunula se v čase do 60. let 20. století, ale román od Margot Livesayové není jen prostým převyprávěním jednoho z nejoblíbenějších příběhů anglické literatury, přináší zcela svébytný výraz a jazyk a mistrně propracovanou zápletku. Gemma jako by kráčela ve stopách své viktoriánské blíženkyně, přitom je naprostou osobitou, vnitřně nezávislou bytostí. Gemma Hardyová po smrti rodičů vyrůstá v rodině svého strýčka ve Skotsku. Narodila se na Islandu, kde se každý den dívala na moře, ale nic z toho si nepamatuje, dokonce ani své islandské jméno. Strýček ji pojmenoval podle vzácné mušle gemma gemma s tvrdou skořápkou, naučil ji anglicky a opatroval ji jako vlastní dceru. Jenže poté, co se pod ním při bruslení probořil led, ocitla se malá Gemma ve spárech nepříliš milující tety a zlomyslných sestřenic a bratrance. Jedinou radost jí přináší příběhy z Orknejí, které jí vypráví pomocnice v domácnosti, pozorování ptáků a vidina stipendia na internátní škole v Claypoolu… Když je získá, má o krok blíž k vysněnému studiu na univerzitě. Sen se však rozplyne, když těsně před tím, než může složit maturitní zkoušku, claypoolská škola zkrachuje a ona si musí rychle hledat práci, aby se vůbec uživila. A kam jinam ji život zavede než na Orkneje, kde ji čekají osudová setkání…

 

Rozlet Gemmy Hardyové

Autor: Margot Liveseyová

Vydalo: nakladatelství Plus
Překlad: Čeněk Matocha
Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2014
ISBN: 978-80-259-0276-9

Přečtěte si více o knize Rozlet Gemmy Hardyové, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Plus patřící pod společnost Albatros Media. Nezapomeňte se také podívat na ukázku nebo si stáhnout vzorovou kapitolu.

Nakladatelství Plus se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost sdružující devět samostatných nakladatelství – Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a produkující široké spektrum mediálních produktů.

 

Ukázka z knihy

Zdrojem světla bylo v místnůstce pouze jediné okno vysoko nad mou hlavou a jediná žárovka na stropě. Okno mi za soumraku zamračeného dne moc nepomáhalo a vypínač byl venku, na chodbě. V šeru se černě a zlověstně leskl šicí stroj, i vysoké police plné prostěradel a ručníků působily hrozivě. Paní Marsdenová si vždy nechávala otevřené dveře, když tu šila, a přesto si stěžovala na zimu. Sedla jsem si a snažila se utěšit myšlenkami na ptáky, o nichž jsem si četla, ale nedokázala jsem si vybavit ani maličkého modropláštníka. Asi pět minut, nebo možná deset, se mi dařilo předstírat, že tu sedím z vlastní vůle. Pak má ruka sáhla na kliku a v tom okamžiku jsem byla na nohou, bušila na dveře a volala o pomoc.
Konečně se přiblížily kroky. „Buď zticha,“ okřikla mě teta. „Ven nesmíš, dokud neprokážeš, že toho lituješ. Takhle zaútočit na svého bratrance.“
„Za to může on. Praštil mě jako první.“
Odpověděl mi jen zvuk jejích kroků, jenž se vzdaloval chodbou pryč. „Prosím, madam,“ křičela jsem. „Nechoďte. Budu zticha. Budu hodná. Nechtěla jsem Willa urazit.“ (str. 22)

 

Vyhrajte knihu Rozlet Gemmy Hardyové

Román ze skotského venkova by se na první pohled mohl zdát jako parafráze známého příběhu o osiřelé dívce týrané jejími opatrovníky, který autorka pouze zasadila do nového prostředí. Ale jak víte, ne vše je takové, jak se zprvu jeví, a stejně tak vás překvapí kniha Rozlet Gemmy Hardyové vyprávějící o nových příležitostech a radostech, které nám život přináší, až když už to mnohdy nečekáme.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Rozlet Gemmy Hardyové vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Rozlet Gemmy Hardyové
probíhá od 10. července do 23. července 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Rozlet Gemmy Hardyové

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozlet Gemmy Hardyové

Liveseyová, Margot

Plus, 2014

Napsat komentář