Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13. července 2014

Nenechte si ujít
Prázdniny jsou časem odpočinku, rekreace a dalších příjemných aktivit. Milovníci literatury si ale také přijdou na své, pokud se nechají inspirovat literárními akcemi, o nichž vás týden co týden pravidelně informujeme.

Praví knihomolové si jistě nenechají ujít největší literární událost měsíce, kterou je Měsíc autorského čtení. Čestným hostem letošního již patnáctého ročníku je Skotsko. V Brně a v Ostravě, kde Měsíc autorského čtení probíhá, se budou pořádat až do 3. srpna autorská čtení významných českých i zahraničních spisovatelů.

V rámci této akce se vám představí také známý brněnský rodák Milan Uhde. Pokud jste ho nezastihli tento týden v Brně, můžete přijít v úterý 8. července ve 20.30 do Ostravy. Milan Uhde spolupracoval zejména s Divadlem na provázku, v němž se hrála jeho slavná Baladu pro banditu. Po roce 1989 se věnoval také politice a ze současnosti můžete znát například jeho prozaická díla nebo memoáry. Na konci minulého roku v Brně proběhlo uvedení jeho knihy Rozpomínky. Na našich stránkách máme reportáž včetně úplného videozáznamu celé akce.

Kromě Měsíce autorského čtení máme pro vás spoustu dalších literárních pozvánek do různých míst naší republiky. Víte o tom, že se každý pátek od 4. do 25. července od 12.00 do 16.00 na plovárně ve Žlutých lázních Praze objevuje bibliobus Oskar se svou letní čítárnou? Čeká tu na vás spousta zajímavých knižních novinek, komiksů, audioknih, hudebních CD, filmů, tabletů plných akčních aplikací a dokonce i deskové hry.

Spisovatele Tomáše Zmeškala můžete spatřit ve čtvrtek 10. července od 19.30 do 21.00 v Náplavce u železničního mostu na Rašínově nábřeží v Praze. Tomáš Zmeškal je držitelem Ceny Evropské unie za literaturu 2011, Ceny Josefa Škvoreckého 2009, roku 2009 byl nominován na cenu Magnesia Litera a jeho kniha Milostný dopis klínovým písmem se dočkala mnoha překladů do cizích jazyků. Tato spisovatelova prozaická prvotina je velkým českým románem o druhé polovině dvacátého století. Tomáš Zmeškal je rovněž autorem Životopisu černobílého jehněte a na konci roku 2013 mu vyšla publikace Sokrates na rovníku.

Kvak a Žbluňk patří mezi oblíbené postavičky nejmladších školáků. Tito nerozluční zelení kamarádi z nakladatelství Albatros dělají společnost hlavně těm dětem, které se teprve učí číst; příběhy totiž vychází v edici První čtení.  Jejich autor Arnold Lobel rozveselí děti příhodami o tom, jak hledali ztracený knoflík, jak se koupali v řece, jak pěstovali květiny nebo jak statečně utíkali před draky a obry. Literární akce nazvaná podle knihy Kvak a Žbluňk jsou kamarádi je připravena v rámci scénických čtení Listování v knihovně v Galerii Reistna ve Valticíchneděli 13. července od 17.00.

Nejen výše uvedené akce čekají na své posluchače. Mnoho dalších pozvánek můžete najít, pokud nahlédnete do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář