Game. Vyzkoušejte si hru za hranicí zákona

Anders de la Motte: Game - náhled
Švédský spisovatel Anders de la Motte přišel před čtyřmi roky s románovým debutem s názvem Game. Jedná se o první díl trilogie, jejíž poslední část vyšla v českém jazyce před nedávnem. Podívejme se nyní na začátek této u čtenářů oblíbené série. Avšak pozor. Po přečtení knihy hrozí náhlý nával paranoie.

Lidí jako Henrik Pettersson běhá nejen ve Švédsku, ale po celém světě hodně. Flákači, drobní kriminálníci, příživníci. Henrik přezdívaný HP se od nich přesto v něčem liší. Zapletl se do zvláštního a na první pohled podezřelého systému přezdívaného jednoduše Hra.

Vše začalo docela nevinně. Henrikovi se po noci strávené s dívkou na jedno použití dostává do ruky podivný telefon. Nenese žádnou značku, displej zná jeho jméno a nabízí mu zapojení se do Hry. A protože Henrikovi kocovinou zamlžená mysl ještě zcela nefunguje, klikne na zelené tlačítko. Řada protizákonných úkolů hraničících s anarchií startuje. Jejich obtížnost, a také náležitá finanční odměna za úspěšné splnění, plynule narůstá. O to více ale Henrika celá Hra baví a nevědomky jí úplně propadá.

A propadá jí i čtenář. Anders de la Motte příběh spřádá velice umně a zručně. Nechce se ani věřit, že jde o autorovu prvotinu. Děj svižně odsýpá a člověk nemá chuť přestat. Touží jen po tom ponořit se do knihy a absolutně ji hltat. Spisovatel tím pádem ani nemusí příliš obhajovat Henrikovu motivaci. Je totiž stejná jako ta čtenářova. Ten, i když si uvědomuje, že chování hlavního hrdiny překračuje všechny meze spořádané společnosti, mu vše toleruje. Spíše má tendenci s ním sympatizovat a zamilovat si jej.

Henrikova osobnost totiž vyzařuje zvláštní kouzlo. Ne nadarmo se přece říká, že lotři táhnou nejvíce. Kromě sklonů k drobné kriminalitě dokáže zaujmout i jistou inteligencí a svérázným humorem. Neustále trousí vtipné hlášky, převážně v angličtině. To by některým mohlo přijít otravné, obzvlášť když se tyto průpovídky objevují téměř v každém druhém odstavci. Henrikův charakter ale dokreslují ideálně.

De la Motte čtenáři kromě dějové linie věnované Henrikovi nabízí ještě jednu. V ní rozebírá životní eskapády Rebeccy, policistky, jež se živí jako osobní strážce. Člověk zprvu netuší, jakým způsobem spolu obě linky souvisí. O to více překvapující je pak jejich propojení, které přichází zhruba v polovině románu.

Autor ví, jak s textem naložit. Díky tomu se během čtení nemůže stát, že by se člověk začal nudit. De la Motte však netoužil pouze po tom čtenáře bavit. Nabízí mu i vskutku palčivý aktuální problém, nad nímž by se měl zamyslet.

Tím je stejné téma, jaké v románu 1984 podal George Orwell. Pouze v novém, modernějším hávu. Zatímco Orwell před okem Velkého bratra jen varoval, de la Mottův román Game popisuje skutečnost, která se již děje.

Pro některé jde možná jen o přehnanou konspirační teorii. Každý by ale měl zapřemýšlet nad tím, jak moc se necháváme dobrovolně sledovat. Stačí vzít do úvahy nepřeberné množství informací a fotografií, které neustále zavěšujeme na Facebook, Twitter, Google+, blogy a tak dále.

Spisovatel však kromě upozornění na problém nabízí i jeho možné řešení. Upřímně, pro každého, kdo není zrovna vlasatý hippie pěstující si vlastní kukuřici, nezní předkládaný návrh právě ideálně.

Autor svou konspirační teorii o neustálém sledování všech a všude dále rozvíjí v navazujících románech Buzz a Bubble. Přesto Game funguje i jako samostatná kniha. V záplavě nejrůznějších skandinávských detektivek jde navíc o osvěžující titul s výraznou šancí oslovit velké množství čtenářstva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGame

de la Motte, Anders

Knižní klub, 2013

Napsat komentář