Vyhrajte polskou detektivku o hledání zrnka pravdy

1.indd
S prokurátorem Teoderem Szackim se možná již znáte z románu Zapletení. Tentokrát je přeložen do Sandoměře, která se brzy po jeho příjezdu stává místem zločinu. Pátrání po motivu vraždy zavede krimninalistu do daleké minulosti.

Vražda před bývalou synagogou

Jsou mrazivé Velikonoce roku 2009. Prokurátor Teodor Szacki opustil po milostném románku svou rodinu – manželku a dospívající dceru Helenku – a spolu s ní i pozici uznávaného vyšetřovatele varšavské prokuratury.
Čerstvě rozvedený Szacki byl na vlastní žádost přeložen do Sandoměře, malebného městečka v jihovýchodní části Polska, která v minulosti nechvalně proslula antisemitskými pogromy a nesmiřitelnými vztahy mezi polskými a židovskými sousedy. U bývalé synagogy je nalezeno tělo nahé ženy s pořezaným hrdlem. Szacki coby jediný místní prokurátor, který není s rodinou oběti nijak spojen, dostane za úkol vraždu vyšetřit. Přestože doma ve Varšavě byl uznávaným odborníkem a profesionálem, v novém prostředí si takové postavení musí teprve vydobýt.
Pro Szackého, který si po pár měsících na maloměstě uvědomuje, že jeho odchod z Varšavy byl osudová chyba, se případ stává šancí, jak skoncovat s pocitem osamělosti a prázdnoty, který ho v novém působišti navzdory milostným dobrodružstvím pronásleduje. Zjišťuje, že i na počátku jednadvacátého století mohou ožívat dávné zločiny a antisemitské stereotypy, obzvláště pak legendy o krvežíznivých Židech a jejich křesťanských obětech. Houževnatý prokurátor se usilovně snaží dopídit „zrnka pravdy“, jež leží ukryto na dně spletitých vztahů mezi obyvateli města…

 

Zrnko pravdy

Autor: Zygmunt Miłoszewski

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Tereza Pogodová
Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 6/2014
ISBN: 978-80-7294-710-2

Přečtěte si více o knize Zrnko pravdy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Doporučujeme také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Na začátku byl případ. Pořád jsou nějaké případy. Zrovna tenhle byl nepříjemný a úmorný. Začalo to vraždou ukrajinské prostitutky v bordelu na ulici Krucza, ani ne sto metrů od Szackého kanceláře. Nález mrtvoly obvykle za takových okolností znamenal i konec případu. Všichni pasáci a děvky se během čtvrthodiny vypařili, svědkové nebyli z pochopitelných důvodů k nalezení a ti, kteří se přihlásili, si nic nepamatovali, takže se dalo mluvit o štěstí, když se vůbec podařilo identifikovat tělo.
Tentokrát to však bylo jinak. Objevila se kamarádka oběti, tělo dostalo jméno Irina a pasák na identifikačním portrétu dokonce pohledný obličej, a když se objevila stopa ve Svatokřížském vojvodství, vyšetřování už běželo na plné obrátky. Szacki spolu s Olgou, tlumočníkem a průvodcem jezdili čtrnáct dní po okolí Sandoměře a Tarnobrzegu a hledali místo, kde byly dívky drženy po příjezdu z Východu. Olga popisovala, co viděla z oken různých domů a někdy i automobilů, tlumočník tlumočil, průvodce uvažoval, kde by to mohlo být, a své úvahy prokládal vesnickými povídačkami, které Szackého přiváděly k šílenství. Místní policista řídil a přitom jim každým mimickým svalem dával najevo, že s nimi ztrácí čas, protože – jak už jim řekl na začátku – jediný bordel v Sandoměři zlikvidovali v létě, stejně jako živnost paní Kaši a paní Beaty, které si přivydělávaly svým tělem po práci v obchodě a v mateřské školce. Pak už jsou tu jen malé tichošlapky ze střední potravinářské školy. Jó, v Tarnobrzegu nebo v Kielcích, tam je to něco jinýho. (str. 20)

 

O autorovi

Zygmunt Miłoszewski (nar. 1976) je reportér a redaktor, v současnosti píše pro polský týdeník Newsweek. Už jeho první kniha Domofon (Interkom, 2005) vzbudila velký ohlas. V roce 2006 vyšel jeho román pro mladé čtenáře Góry Żmijowe (Zmijí hory) a v roce 2007 detektivní román Zapletení (česky Host 2011), jehož francouzský překlad aspiruje na cenu za evropský krimiromán Prix du Polar Européen. Miłoszewski na tuto knihu volně navázal románem Zrnko pravdy, za nějž obdržel cenu Nagroda Wielkiego Kalibru za nejlepší polský kriminální román roku 2011. Nyní autor píše třetí díl série. Romány Zygmunta Miłoszewského se v Polsku staly bestsellery, podle knihy Zapletení natočil v roce 2011 režisér Jacek Bromski stejnojmenný film a připravují se rovněž filmové adaptace Interkomu a Zrnka pravdy.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Zrnko pravdy

Dějiny polského národa jsou ovlivněny krvavými zločiny, kterých se na sobě navzájem dopouštěla odlišná etnika, jako byly např. antisemitské pogromy. A právě tyto historické události jsou promítnuty i do zápletky v knize. Jak? Na to už musíte přijít spolu s prokurátorem Teodorem Szackim.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám totiž právě nyní přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Zrnko pravdy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zrnko pravdy
probíhá od 2. července do 15. července 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 detektivky Zrnko pravdy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrnko pravdy

Miłoszewski, Zygmunt

Host, 2014

Vyhrajte polskou detektivku o hledání zrnka pravdy - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Nellinka napsal:

    Dobrý den, dnes mi přišla kniha „Zrnko pravdy“. Děkuji moc.

  2. vrbik5 napsal:

    Dobrý den, velmi děkuji za tuto knihu, došla zcela v pořádku.

Napsat komentář