Jedenáct statečných

watemaa
Legenda ožívá. Jedenáct statečných mužů přichází na pomoc budoucímu králi, který má zachránit svou zemi před zkázou. Povede se mu to?

Wetemaa je dílem spisovatele Adama Andrese. Jakým překvapením pro mě bylo, když jsem odhalila, že Andres je ve skutečnosti úspěšná česká spisovatelka Veronika Válková.

Svůj pseudonym si autorka vybrala z toho důvodu, že iniciály jejího pravého jména jsou taktéž dvě stejná písmena. Chtěla také zabránit tomu, aby se v případě neúspěchu její jméno spojovalo s brakem a to z toho důvodu, že jinak píše velice seriózní literaturu.

Pod svým pravým jménem totiž vydává díla, která se zatím věnují výhradně historii. Mimo to také pracuje jako učitelka dějepisu a latiny. Veronika Válková se ale neměla nakonec čeho bát.

První díl vyšel poprvé již v roce 1992 a ihned se stal velice úspěšným. V tom samém roce získal i Zlatého Ikara. A další neméně úspěšná pokračování na sebe nenechala dlouho čekat. Na motivy třetího dílu byl dokonce natočen studentský film. Na jeho tvorbě se podílela i samotná autorka.

Kniha, která se vám ale teď představuje, není úplně stejná jako ta, jež vyšla před deseti lety. Prošla docela velkou proměnou. Stala se totiž komiksem. A myslím si, že velice dobrým. Takovým, který zaujme každého mladého teenagera i starší milovníky tohoto žánru. Takovým, který okamžitě pohltí do děje svého čtenáře a nepustí ho, dokud nedočte tu nejposlednější stránku. Komiks vydalo nakladatelství Zoner Press.

Zajisté zaujme příběhem i skvělými obrázky. Ilustrace jsou velice povedené a jejich autor Petr Kopl na sebe může být náležitě pyšný. Vykreslil dokonale povahy jednotlivých postav i prostředí zničeného království a pomohl tak království Éllad ožít.

První díl, jímž tato kniha je, vypráví o božských stvořeních, která rozhodují o osudu země Éllad a o zrození muže, jenž má změnit její krvavou minulost. Příběh čtenáři zprostředkovává vypravěč Ceredig, který sepisuje paměti a příběhy své země a chce je věnovat svému princi, aby mu jednou pomohly k tomu, aby se stal dobrým vladařem.

Čtenář tak může postupně sledovat osudy mužů, kteří mají princi pomoci při naplnění jeho těžkého osudu. Nic samozřejmě není ponecháno náhodě. Odvážní hrdinové nebyli zvoleni jen tak. Byli vybráni. Ve všem mají prsty bohové, kteří si se svými věřícími pohrávají víc než je zdrávo. Podaří se obyvatelům království vymanit se z jejich okovů? A jaká je budoucnost této válkami zničené země? To si budeme muset počkat.

Ve chvíli, kdy příběh nabírá na obrátkách, tak je najednou konec. Osobně se již nemohu dočkat druhého dílu – pokračování, které mi prozradí víc o životech vyvolených a jejich strastiplné cestě za slávou. Sama autorka prozradila, že dílů bude poměrně dost. Jelikož první díl komiksu obsahuje pouze osminu toho, co běžná kniha, můžeme se těšit na plno hodin skvěle stráveného času.

Je mi potěšením, že mohu tento komiks doporučit. Když jsem se dozvěděla, že se jedná o českého autora – tedy autorku, začala jsem být skeptická a nevěřila jsem, že si přečtu něco tak úžasného. Dílo je ale opravdu skvělým zážitkem a já vám přeji, abyste si ho náležitě vychutnali. A pokud se vám bude líbit komiksová verze, pusťte se i do té klasické. Jistě ji taktéž oceníte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWetemaa I.

Andres, Adam - Válková, Veronika - Kopl, Petr

Zoner Press, 2012

Napsat komentář