Bílá vs. červená růže

Valka ruzi
Růže. Krásná květina, která je spjatá s občanskou válkou v Anglii. Zatímco Yorkové měli ve znaku bílou, Lancastery reprezentovala červená. Co vedlo k propuknutí sporu? Na to přináší odpovědi první díl historické ságy.

Příběh o hrdinech i zbabělcích, intrikách i cti a především o střetu dvou mocných rodů, který navždy poznamenal osud Anglie.
Král Jindřich V., statečný lev Anglie, zemřel!
V roce 1437, po letech regentství, zbožný a jemný Jindřich VI. dosáhl dospělosti a nastupuje na anglický trůn. Jeho chatrné zdraví a špatný duševní stav z něj nečiní dobrého panovníka. Jindřich tak v otázkách vládnutí zcela podléhá svým nejbližším rádcům: vyzvědači Derrym Brewerovi a Vilému de la Pole, lordovi ze Suffolku.
Ovšem jsou tu i tací (jako Richard z Yorku), kteří se domnívají, že Anglie potřebuje krále-válečníka, aby obstála před svými protivníky. Jelikož jsou anglická území ve Francii v ohrožení a doma se šíří zvěsti o vzpouře, strach, že Jindřich a jeho věrní přivedou Anglii ke zkáze, pomalu sílí. Podle tajné dohody se má Jindřich oženit s francouzskou šlechtičnou Markétou z Anjou a hrozba rozpadu Anglie se stává skutečnější.
Král Jindřich a jeho přívrženci se jak doma, tak za mořem ocitnou v pasti a nad Anglií se stahují tmavá mračna. Dokáže ještě někdo nebo něco království zachránit, nebo je již příliš pozdě?

 

Ukázka z knihy

Ten měsíc bylo v Anglii chladno. Umrzlé cesty ve tmě bělavě zářily a ze stromů visela splývavá pavučina námrazy. Stráže držící hlídku na cimbuří se choulily a třásly. V nejvyšších patrech se mezi kameny s hvízdáním a kvílením proháněl vítr a oheň v krbu hřál právě tak málo, jako by byl jen namalovaný.
„Já si, Viléme, pamatuju, jaký býval Jindřich V. ještě jako princ! Jaký to býval lev! Kdyby mu osud dopřál ještě aspoň deset let, ležel by mu u nohou i zbytek Francie. Jindřich z Monmouthu byl můj král, ten a žádný jiný. Bůh je mi svědkem, že bych ochotně následoval i jeho syna, jenže ten hošík není jako jeho otec. Místo anglického lva tu máme běloučkého beránka, který nás zve k modlitbě. Pro Krista! To bych brečel!“

Pokud Vás ukázka zaujala, podívejte se na její pokračování.

 

Válka růží 1: Bouře

Autor: Conn Iggulden
Přeložil: Ivan Ryčovský

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 165×213 mm
ISBN: 978-80-259-0620-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Válka růží 1: Bouře vydalo nakladatelství Plus.

 

O autorovi

Conn Iggulden (* 1971) o sobě tvrdí, že je odmalička fascinovaný příběhy. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, přednášel sedm let historii na Londýnské univerzitě. Napsal již několik historických románů, z nichž některé se představily i českým čtenářům, např. trilogie o Čingischánovi či tetralogie věnovaná životu Julia Caesara.

Zdroj informací: nakladatelství Albatros


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVálka růží 1: Bouře

Iggulden, Conn

Plus, 2017

Napsat komentář