Islámský stát

ondrej-beranek-uvod
Fenomén Islámský stát je v posledních letech přítomen dennodenně ve všech médiích, a to hovoří-li se o teroristických činech, bojích na Blízkém východě nebo o zahraniční politice jiných zemí ve vztahu k tamějším státním útvarům.

Kniha Islámský stát: Blízký východ na konci časů, která v těchto dnech vychází v nakladatelství Academiaedici Orient a která je kolektivním dílem odborníků zabývajících se blízkovýchodním teritoriem, se pokouší nalézt odpověď na otázku, co pojem Islámský stát představuje.

Představení titulu Islámský stát mělo tentokrát (tj. 12. prosince 2016) v prostorách Literární kavárny Academia jiný charakter. Prezentanti knihy neusedli za podlouhlý stůl umístěný v popředí kavárny, naopak postávali či seděli kolem stolku obtěžkaného výtisky Islámského státu. Podvečer nemoderoval někdo ze zaměstnanců nakladatelství. Úkolu řídit diskusi se ujal jeden z editorů knihy, arabista a islamolog Mgr. Ondřej Beránek, Ph.D., ředitel Orientálního ústavu Akademie věd ČR. Svůj úvodní příspěvek navodil odlehčeně („Budeme se snažit vás přesvědčit, že tato kniha je ten nejlepší vánoční dárek.“), ale právě v této nadsázce zazněla skutečná razance tématu v dnešní době. Jaké pohnutky přivedly autory k myšlence zhostit se tohoto tématu v knižní podobě? Beránek uvedl, že před rokem a půl se rozhodli popsat entitu Islámského státu (dále IS) a podchytit ji z různých úhlů pohledu, prostřednictvím různých vědních disciplín. Základní premisou bylo, že IS nelze pochopit, aniž by byla pochopena historie posledních zhruba padesáti let. Vznik IS se pak jeví jako důsledek dvou totalitárně řízených států, Sýrie a Iráku, které byly světovými mocnostmi odsouvány na kulturní, ekonomickou i politickou periferii, což vedlo k tomu, že lidé bez jakýchkoli možností nalézali východisko v zapojení se do teroristických sítí.

Poté Ondřej Beránek v úloze moderátora vyzval pět přítomných autorů (celkem na knize pracovalo badatelů devět), aby jeden po druhém – po Beránkově krátkém exposé – své příspěvky představili.

Ondřej Beránek

Ondřej Beránek

Attila Kovácz

Attila Kovácz

Jako první vystoupil orientalista Attila Kovács z Katedry porovnávací religionistiky na Filosofické fakultě University Komenského v Bratislavě. Ve své studii Mezi brutalitou a patosem: Analýza mediální propagandy Islámského státu mimo jiné – jak uvedl – poukázal na vysokou „vizuální gramotnost“, „vizuální profesionalitu“ propagandistických materiálů a neobvyklé množství jejich produkce (např. dvě až tři videa denně).

Bronislav Ostřanský

Bronislav Ostřanský

Druhým v pořadí byl PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D., odborník v oblasti středověkého islámu a islámské středověké mystiky, vědecký pracovník Orientální ústavu Akademie věd ČR. Svůj příspěvek nazval Na konci dějin: Islámský stát a apokalyptická rétorika a pozornost přítomných obrátil na jeden z jeho aspektů, a to na apokalyptické očekávání soudného dne. Toto téma od nejstarších dob existence islámu náleží k jeho základním věroučným článkům, byť v historii bylo mnohdy potlačováno. Teprve s nástupem třetího tisíciletí se z něj „stává žhavá záležitost“, zejména pak v souvislosti s IS. Jakým způsobem IS toto téma  interpretuje, to se snažil Ostřanský ve svém textu analyzovat.

Ondřej Ditrych

Ondřej Ditrych

Další z přítomných autorů, PhDr. Ondřej Ditrych, MPhil. Ph.D., odborný asistent v Institutu politologických studií a výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů, se ve svém textu nazvaném Zahraniční bojovníci v řadách Islámského státu: Nová internacionála zaměřil mimo jiné na otázku, která – pokud jde o Islámský stát – patří bezesporu k těm nejžíravějším: „Jak se nás činnost Islámského státu  může dotknout skrze teroristické útoky, skrze do Evropy se navrátivší bojovníky IS?“ Problém předestřel ze dvou pohledů, jednak v jeho akademické definici, jednak v definici dané evropskými bezpečnostními aparáty.

Zuzana Kováčiková

Zuzana Kováčiková

Předposlední slovo náleželo Zuzaně Kováčikové, studentce magisterského oboru arabistika na FF UK, která – jak posluchače seznámila – ve svém článku Z Ruska do „chalífátu“: Problematika severokavskazských džihádistů v islámském světě zúročila jak svá studia islámského fundamentalismu a terorismu, tak předchozí studia rusistiky a ruské politiky na Blízkém východě. Text, jímž přispěla do publikované knihy, hledá odpověď na tři otázky: Proč severokavkazští bojovníci odcházejí do IS? Jakým způsobem tam fungují? Proč se vracejí nazpět?

 Martin Novák

Martin Novák

Prezentaci uzavřel Martin Novák, redaktor online deníku Aktuálně.cz působící jako reportér v mnoha arabských zemích, včetně Iráku a Sýrie. Svůj projev zahájil poděkováním za to, že se svým textem Islámský stát a jeho sebevražedná taktika na bojištích v Sýrii, Iráku a v Africe mohl jakožto člověk „neakademické branže“ podílet na vzniku této kolektivní práce. Krátce se pak vrátil ke svému nedávnému (v době, kdy začal útok na Mosul) pobytu na území nacházejícím se na okraji IS, během nějž viděl nejen zdevastované vesnice, ale měl i možnost navštívit tunely, kterými byly vesnice propojeny a které vybudovali příslušníci IS. Tunely jsou svědectvím o obrovské vervě islámských bojovníků, s níž brání území IS, a potažmo o tom, že boje potrvají dlouho. Další zkušenost si Martin Novák odvezl z turecko-syrské hranice poblíž města Kiris, kde se pohyboval v březnu letošního roku. Natočil rozhovory s mnoha Asyřany, kteří se vraceli do Sýrie. De facto prchali před jedním bombardováním, aby se ocitli ve druhém. Většina z nich vyjadřovala podporu IS („nekrade, chrání je“), jediné, co jim vadí, je bombardování. Ale raději přijmou na území Sýrie IS než Asada.

Než byl dán prostor pro případné dotazy, Ondřej Beránek ještě jmenoval zbývající, avšak nepřítomné autory publikace. Poděkoval i návštěvníkům, kteří si v hektickém předvánočním programu udělali chvilku a přišli do Literární kavárny Academia.

Otevřel-li moderátor svůj vstup tím, že kniha Islámský stát by mohla být „nejlepším vánočním dárkem“, pak cítím povinnost říci, že jím není jen v době těchto křesťanských svátků, ale kdykoli jindy. V čase, kdy jsou pojmy islám, islamista, džihádista aj. házeny do jednoho pytle terorismu, je totiž více než třeba se nechat poučit o jejich přesném významu a o skutečné podstatě Islámského státu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIslámský stát

Beránek, Ondřej – Ostřanský, Bronislav

Academia, 2016

Napsat komentář