Úžasný román se zvířecími hrdiny

tor-seidler_prvorozeny
Najde Lamar odvahu být takovým vlkem, jakým chce být, nebo zůstane vlkem, jakého chce jeho rodina? Nevšední příběh inspirovaný Voláním divočiny a Lvím králem potěší zejména čtenáře od devíti let.

Safír je snad ten největší vlk, jakého kdy kdo viděl, a jako vůdce smečky sní o tom, že i jeho prvorozený syn bude ve všech ohledech po něm. S pýchou i očekáváním hledí na svého Lamara. Jak ovšem vlče roste, hrdost vystřídají obavy. Safír má dojem, že jeho prvorozený snad vůbec nemá vlčí instinkty! Vždyť který vlk pozoruje rád motýly? Stará se o sourozence, kteří při lovu zůstávají pozadu? A ani trochu ho nebaví předvádět se před ostatními vlky? To by smečka Lamarovi možná ještě odpustila, jenže pak mladý vlk udělá něco, co otec nedokáže pochopit ani přijmout…
Román klasika americké literatury pro děti inspirovaný Voláním divočiny i Lvím králem se odehrává v prostředí Yellowstonského národního parku. Pohledem straky Maggie vykresluje věrohodný portrét života ve vlčí smečce, kde je k přežití třeba spousta odříkání i velká dávka štěstí.

 

Prvorozený

Autor: Tor Seidler
Přeložila: Zora Freiová

Počet stran: 207
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-567-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Prvorozený vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Jak jsme rostli, hnízdo nám bylo čím dál těsnější a přes všechna hrozící nebezpečí jsem se nemohla dočkat, až z něho vyletím. Jenže jediná cesta ven vedla vzduchem a můj první pokus o létání byl učiněná pohroma. Nebýt šikovně umístěné větve, byla bych si zlámala vaz. Napodruhé už to ale bylo lepší, a když mi byl měsíc, dávala jsem sourozencům hodiny létání.
Život bez křídel určitě není žádný med. Chybí vám nejen svoboda, ale i rozhled. Při létání si můžete prohlížet svět úplně zblízka i z velké dálky. Máte možnost k něčemu přiletět, a když se vám to nelíbí, zase odplachtit. Nejdřív jsem se zdaleka vyhýbala kravám. Jsou obrovské a páchnou. Ale jednoho dne jsem viděla, jak se táta usadil jedné z nich na zádech. Slétla jsem dolů a opatrně jsem přistála vedle něj.
„Jsou tak hloupé, že jim to nevadí,“ řekl. „Klidně si dej, Maggie.“
(str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Seidler dokáže lstivě přimět čtenáře, aby se cítil jako součást smečky: když vlci zavyjí, je to „tak strašné, tak zádumčivé, tak srdcervoucí, že se i měsíc na obloze zachvěl, přísahám“, a vy máte chuť se k nim přidat.

The New York Times Book Review

 

Tor Seidler

seidler-tor_li-joeTor Seidler (* 1952) je klasikem americké literatury pro děti. Jeho knihy vyšly ve čtrnácti jazycích, za román Mean Margaret (Zlá Margaret, 1997) byl nominován na National Book Award. Prvorozený (2015) je jeho nejnovější kniha, která se dostala do výběru Spolku dětských knihoven (Junior Library Guild Selection) a výběru redakce New York Times (New York Times Editors‘ Choice Book).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvorozený

Seidler, Tor

Host, 2016

Napsat komentář