Festival Literární jaro už klepe na dveře

zlin
Koncem dubna se otevřou pomyslné brány festivalu plného autorských čtení, besed a všeho, co je s literaturou spojeného. Organizátoři ale myslí i na děti, pro které je připravena výtvarná dílna…


Festival Literární jaro proběhne pod záštitou Českého centra Mezinárodního PEN klubu a primátora města Zlína a to ve dnech 27. dubna až 10. května 2011. Organizátory festivalu jsou Kniha Zlín, INNIT ART, obecně prospěšná společnost a Krajská knihovna Františka Bartoše, příspěvková organizace. Odborným garantem projektu je spisovatel Antonín Bajaja, nositel Státní ceny za literaturu.

Vstup na všechny pořádané akce je zdarma, ty se také konají na různých místech ve Zlíně – v krajské knihovně, v Muzeu jihovýchodní Moravy, v knihkupectví i kavárnách nebo třeba ve vile Tomáše Bati.

Všichni, kteří se zúčastní festivalu Literární jaro ve Zlíně mají možnost sejít se spisovateli, poslechnout si autory, ale i zapojit se do živých diskuzí.

Program festivalu Literární jaro:

MILOVNÍCI KNÍŽEK
Středa 27. 4. –  17.00, přednáškový sál Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Slavnostní zahájení festivalu spojené s otevřením výstavy Miroslava Huptycha Milovníci knížek. Ta potrvá až do 15. května. Součástí bude i představení stejnojmenné knížky autora, ze které bude číst Jiří Žáček, Miroslav Huptych a spisovatelé Josef Kejha a Antonín Bajaja spolu s herečkou Městského divadla Zlín Helenou Čermákovou. Večerem vás provede Martin Pášma.

VEČER S TEREZOU BRDEČKOVOU A JIŘÍM DĚDEČKEM
Čtvrtek 28. 4. –  18.00, sálek hudebního oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše
Vystoupení spisovatelky a publicistky TEREZY BRDEČKOVÉ doprovodí svými písněmi básník, hudebník a překladatel JIŘÍ DĚDEČEK. Večerem provází Martin Pášma.

LITERÁRNÍ KAVÁRNA
Pátek 29. 4. – 18.00, knihkupectví a kavárna LOFT 577
Kniha není jen text – Úryvky ze svých knih přečtou dvě české prozaičky Petra Hůlová a Vesna Tvrtkovič. Večerem provází Marek Turňa.

KNIHA NENÍ JEN TEXT
Úterý 3. 5. –  16.00, sálek hudebního oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše
Nevšední próza… Ukázky ze svých knih přečtou Hana Lundiaková, Hana Pachtová a Tomáš Zmeškal. Posluchači se mohou těšit také na úryvku z dosud nepublikovaných děl. Večerem provede Marek Turňa.

VÝTVARNÁ DÍLNA PRO DĚTI
Středa 4. 5. –  9.00, oddělení pro děti Krajské knihovny Františka Bartoše
Výtvarná dílna pro děti s ilustrátorkami nakladatelství Baobab.

MEANDER PRO DĚTI I RODIČE
Středa 4. 5. – 18.00, sálek hudebního oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše
Díla vydaná v nakladatelství Meander uvedou spisovatelé Markéta Pilátová a Ivan Binar. O knihách nakladatelství Meander promluví Ivana Pecháčková.

VEČER POEZIE A HUDBY
Pondělí 9. 5. – 18.00, knihkupectví a kavárna LOFT 577
Své básně zde představí nositelka Ceny Jiřího Ortena  Marte Šťastná a básníci Aleš Kauer, Jiří pejla a Jan Vilímek. Čtení poezie doprovodí hrou na klavír celocírkevní kantor Českobratrské církve evangelické Ladislav Moravetz. Večerem provází Marek Turňa.

SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ LITERÁRNÍHO JARA
Úterý 10. 5. – 17.00, Vila Tomáše Bati
Večer s novinářkou a spisovatelkou Edou Kriseovou a spisovatelem a cestovatelem Miroslavem Zikmundem, uvádí Antonín Bajaja. Zlínské představení knih Necestou slečny H. a dnešní Afrikou a Legenda H+Z. Hudba – „hobojové trio“.

Další informace naleznete na oficiálním webu Literární jaro.

Doporučení:
Share

Napsat komentář