Konflikt mezi Izraelem a Palestinou

Avi Slaim_Izrael a Palestina_ prehodnoceni revize vyvraceni
Přečtěte si podnětné a zajímavé eseje Aviho Šlaima, profesora mezinárodních vztahů zabývajícího se krom jiného i izraelsko-palestinským konfliktem a zásadními událostmi v dějinách Izraele i Palestiny.

Kniha Aviho Šlaima Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení je souborem esejů vzniklých v širším časovém rozpětí a mapujících období od konce britské mandátní správy v Palestině po operaci Lité olovo, vedené izraelskou armádou v Gaze v roce 2008. Svým kritickým přístupem k izraelsko-palestinskému konfliktu se kniha řadí k předním dílům takzvaných nových izraelských historiků, tedy autorů odmítajících tradiční sionistickou verzi o příčinách a průběhu celého konfliktu. Jak název knihy napovídá, vybízí k revizi přístupu k vleklému a krvavému blízkovýchodnímu konfliktu a nabízí čtenářům (nejen) analýzu zásadních milníků dějin Izraele a Palestiny, ale i pohled do zákulisí klíčových politických jednání.

 

Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení

Autor: Avi Šlaim
Přeložila: Daniela Bartáková

Počet stran: 380
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-200-2544-9
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení
vydalo nakladatelství Academia v edici 21. století.

 

Ukázka z knihy

Vzestup a pád celopalestinské vlády v Gaze

Vytvoření celopalestinské vlády v září 1948 v Gaze bylo sice nešťastné a mělo jen krátkého trvání, ale bylo jedním z nejzajímavějších a nejpoučnějších politických experimentů v historii palestinského národního hnutí. Jakýkoliv návrh ohledně nezávislosti palestinského státu nevyhnutelně vyvolává otázky ohledně možné formy jeho vlády. V tomto ohledu není celopalestinská vláda jen pouhou historickou kuriozitou, ale i předmětem značného a neutuchajícího politického významu, neboť poukazuje na některá základní dilemata palestinského nacionalismu a především na otázku palestinské závislosti na arabských státech.

Po druhé světové válce, když boj o Palestinu dosahoval svého vrcholu, se Palestinci ocitli ve slabé a zranitelné pozici. Toto postavení se jasně odráželo v jejich závislosti na arabských státech a na nově vzniklé Lize arabských států. Když byla v roce 1946, po devítileté přestávce, znovuobnovena Vysoká arabská komise (VAK), nestalo se tak z iniciativy různých palestinských stran samotných, jak tomu bylo při jejím založení v roce 1936, ale z rozhodnutí Arabské ligy. Nově vzniklá VAK, vnitřně rozdělená a jen s několika málo vlastními politickými prostředky, nebyla schopna vykonávat nezávislou politiku ani rázně jednat. (str. 64)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Avi Šlaim

Avi Šlaim (*1945) je profesor mezinárodních vztahů. Působí na univerzitě v Oxfordu. Pochází z Bagdádu, část života strávil v Izraeli. Je autorem knih The Iron Wall: Israel and the Arab World; The Politics of Partition: King Abdullah, the Zionists, and Palestine, 1921–1951; War and Peace in the Middle East: A Concise History.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Edice 21. století

Jak bude vypadat budoucnost za několik let? Bude svět stejný jako dnes, nebo úplně jiný? Dojde ke konci dějin, nebo ke střetu civilizací, nebo prostě dojde pitná voda? K hlavním tématům edice patří politologie, sociologie, ekologie, globalizace, ale bohužel také náboženský, politický a státní terorismus. Vyšly zde např. knihy: Arabský Orient za časů Ameriky, Tohle není deník,
Filosofie zakázaného vědění, Tekutá láska, Tmel společnosti aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIzrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení

Šlaim, Avi

Academia, 2016

Napsat komentář