O křehkosti lidských pout

dva_lide
Zajímáte se o lidské vztahy a jejich proměnlivost? Pak zbystřete, neboť vyšla kniha, která vás nechá nahlédnout do zákulisí moderní společnosti…

Hlavní postavou knihy Tekutá láska je člověk naší „tekuté moderní“ doby – člověk bez pout, bez pevných a trvalých vazeb, které by mu daly možnost přestat opakovaně usilovat o sebedefinování a sebeprosazení.

Tento člověk, obyvatel tekuté moderní společnosti, navazuje vztahy takřka na potkání. Nikdo mu ale nedokáže zaručit, že tato pouta vydrží. Navíc má potřebu vázat se volně, aby se zase, změní-li se okolnosti, mohl co nejrychleji a nejsnáze odvázat – což se v tekuté moderní společnosti bude dít zas a znovu.

 

Tekutá láska

Vydalo nakladatelství Academia

Autor: Zygmunt Bauman

Počet stran: 156
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 148 × 210 mm

Přečtěte si více o knize Tekutá láska

 

Zvláštní křehkost lidských pout, pocit nejistoty, kterou tato nestálost vyvolává, a rozporuplná touha navazovat stále nové vztahy, ale raději nikterak pevné, jsou hlavními tématy této významné nové knihy Zygmunta Baumana, jednoho z nejoriginálnějších a nejvlivnějších sociologů dneška.

Zaujme nejen studenty a badatele v oboru sociologie a společenských a humanitních věd obecně, ale osloví každého, kdo se zajímá o proměnlivou povahu lidských vztahů.

Kniha vychází v edici 21. století, ve které najdete odpovědi na otázky Jak bude vypadat budoucnost za několik let? Bude svět stejný jako dnes, nebo úplně jiný? Dojde ke konci dějin, nebo ke střetu civilizací, nebo prostě dojde pitná voda? K hlavním tématům edice patří politologie, sociologie, ekologie, globalizace, ale bohužel také náboženský, politický a státní terorismus.

 

O Zygmuntu Baumanovi:

Je sociologem, ve svém díle se zabývá hlavně tematikou holocaustu a postmoderny.

Po okupaci Polska během druhé světové války uprchl do Sovětského svazu, kde později sloužil v První armádě polského vojska, která byla pod kontrolou Sovětů. V letech 1945-1953 působil ve vojenských oddílech tzv. Jednotek vnitřní bezpečnosti (zkratka KBW), které byly určeny k odhalování a potírání antikomunistických, ukrajinských a německých podzemních hnutí. V roce 1950 byl za tuto činnost vyznamenán polským Válečným křížem.

Od ukončení studií až do roku 1968 byl zaměstnán na varšavské univerzitě. V tomto roce kvůli sílícímu politickému tlaku a antisemitské kampani vystoupil z polské Komunistické strany a odešel do emigrace. Nejprve působil na univerzitě v Tel Avivu a později v Leedsu v Anglii. Od této doby také publikuje své práce v angličtině. Od konce 90. let ovlivňuje Bauman svými názory antiglobalizační hnutí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTekutá láska
O křehkosti lidských pout

Bauman, Zygmunt

Academia, 2013

zobrazit info o knizeTekutá láska
O křehkosti lidských pout

Bauman, Zygmunt

Academia, 2013

Napsat komentář