Nová dobrodružství zrzavého kocoura a jeho člověka

BobVyrez
O tom, jak se potulný muzikant James seznámil s rezavým kocourkem Bobem a co všechno je na londýnských ulicích od začátku jejich přátelství potkalo, jsme se dozvěděli v autobiografické knize Kocour Bob. Nyní nakladatelství Ikar vydalo její pokračování, v němž nám James Bowen prozradil, jaké další patálie si pro ně život připravil.

Nová kniha Jamese Bowena Svět podle Boba nás zavede do doby, kdy od seznámení Jamese s kocourem Bobem uplynuly dva roky, během nichž se stali oblíbeným inventářem na stanici metra Angel. Zde za každého počasí společně prodávali časopis Big Issue, a aby si zkrátili čas, často kolemjdoucím předváděli některé z naučených kousků. Není tedy divu, že se tato dvojice začala těšit čím dál větší oblibě, která vyvrcholila nabídkou na sepsání autobiografické knihy. Jak už tomu ale bývá, tam, kde je úspěch, je i závist, takže netrvalo tomu a James s Bobem zažili i pár nepříjemností…

Jamesova prvotina sklidila u čtenářů nečekaný úspěch. Z jeho knihy Kocour Bob se stal okamžitě bestseller, který se jen ve Velké Británii držel víc než rok na předních příčkách nejprodávanějších titulů. Tento titul byl zatím přeložen do zhruba třiceti jazyků, a tak se z Jamese Bowena a kocourka Boba staly světové celebrity, jejichž nové zážitky sledují na sociálních sítích statisíce fanoušků.

Po třech letech od vydání první publikace sepsal Bowen její pokračování Svět podle Boba a spolupracoval také na vzniku několika dětských knih, které jednodušší formou a za doprovodu ilustrací vyprávějí příhody jeho kočičího kamaráda.  V říjnu loňského roku mu vyšla další kniha A Gift from Bob (Dar od Boba), jež pojednává o jejich posledních Vánocích, které strávili na ulici. V současnosti se tato dvojice také podílí na vzniku a propagaci kavárny pro opuštěné kočky Bob´s world, kde své útočiště najdou i milovníci těchto osobitých stvoření.

Druhý Bowenův literární počin Svět podle Boba je psán stejně neformálním rukopisem jako jeho prvotina Kocour Bob. Autor své zážitky z londýnských ulic vypráví přímočaře, bez jakýchkoliv pokusů o básnické obraty nebo škrobenou vyumělkovanost.

Jeho písemný projev je velmi blízký ústnímu vyprávění, díky čemuž působí ještě autentičtěji. V tom tkví kouzlo obou Bowenových knih – již na první pohled je patrné, že si autor na nic nehraje, a plně přijímá jak svou minulost, tak i prostředí, do kterého se v důsledku několikaletého braní drog dostal.

Zároveň však oba tituly nabízí něco, po čem každý touží – naději. Naději, že se stane nějaký zázrak a váš život se od základů změní. Naději, že dokážete zvítězit na chybami mládí, a podaří se vám nejen ostatním lidem, ale hlavně sobě dokázat, že jste víc než jen troska bez budoucnosti. Naději, že urovnáte vztahy s rodinou a zase budete někam patřit. Naději, že váš život bude mít smysl. A to je největší dar, který mohl Bowen prostřednictvím sdílení svého příběhu lidem dát.

Jestliže jste Kocoura Boba nečetli, můžete bez obav začít i se Světem podle Boba. Z chronologického hlediska na sebe obě knihy sice navazují, ale pro pochopení není nutné obsah prvního titulu znát. Na začátku Světa podle Boba autor uvádí krátké shrnutí jejich setkání  a rovněž v průběhu nového líčení občas připomíná některé klíčové okamžiky, které s kocourem prožil.

Nepochybuji o tom, že si i druhý díl bestselleru Kocour Bob získá mnoho fanoušků mezi českými čtenáři. Bob je zářným důkazem toho, že když kočka natrefí na svého spřízněného člověka, ochotně mu svou bezpodmínečnou lásku dá najevo a věrně bude jeho kroky následovat, ať vedou kamkoliv. Proto by kniha Svět podle Boba mohla oslovit nejen kočičí stoupence, kteří minimálně jednu šelmičku doma opečovávají, ale i ty, jež jsou ke kočkám nedůvěřiví. Je možné, že po přečtení této publikace změní názor.

Svět podle Boba patří mezi příběhy, které ukazují, že i když nás život zkouší, občas si pro nás připraví nečekané překvapení. Například v podobě jednoho zraněného rezavého kocourka, který sice vypadá, že potřebuje zachránit, ale přitom zachraňuje nás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět podle Boba – Nová dobrodružství nezvyklé dvojice

Bowen, James

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeKocour Bob

Bowen, James

Ikar, 2013

Napsat komentář