Odpustit sobě je vždy nejtěžší

TopimSevTobeNahled
Všichni už asi vědí, že odpuštění je pro náš život důležité. Neodpuštění totiž s sebou nese bolest a trápení, vztek a nepochopení. Odpustit druhým ještě možná zvládáme, ale dokážeme odpustit i sobě?

S tímto hlavním motivem operuje v první knize série Falling americká autorka Jasinda Wilderová. Topím se v tobě je klasický ženský erotický román a vydalo jej nakladatelství Ikar.

Hlavní hrdinka se jmenuje Nell Hawthorneová a díky bohatým rodičům má na růžích ustláno. Takřka od narození je nerozlučitelnou kamarádkou s Kyle Callowayem, rovněž synem vlivných rodičů. Není divu, že se do sebe v šestnácti letech zamilují a v osmnácti Kyle požádá Nell o ruku. Bohužel ve špatný okamžik, na špatném místě a navíc ani odpověď není taková, jakou si představoval. Než si vše stihnou vysvětlit, dojde k neštěstí a Kyle umírá.

Na pohřbu se objeví Colton, starší bratr zemřelého Kylea, který žije už léta sám v New Yorku. Podvědomě cítí, co prožívá Nell, a rád by jí pomohl.

Ta v sobě nese vinu za Kyleovu smrt a bolest, kterou jí působí duševní trýzeň, začne přebíjet bolestí fyzickou a alkoholem. Uzdraví se jen, když dokáže sama sobě odpustit a dovolí si prožívat znovu všechny emoce, jimž se brání. Dokáže to?

Kniha Topím se v tobě je vcelku předvídatelným „slaďákem“, který útočí na emoce žen. Erotické scény jsou autorkou vygradovány tak, aby si čtenářky užily vzrušujícího čtení až po okraj. Kniha se tak může stát nejen New York Times Bestsellerem, jak se pyšní na obálce, ale i v Česku bodujícím dovolenkovým čtením.

Jasinda Wilderová pochopitelně neslepuje svůj děj pouze z postelových scén, ale snaží se do knihy vpašovat i podstatnější myšlenky, než jen obligátní „sex vyléčí vše“. Na svých ústředních postavách Nell a Coltonovi představuje dnešní mladou generaci, která je stejně zranitelná a stejně citlivá jako generace jejich rodičů. Pouze její projevy jsou jiné, mnohdy nepochopitelné. Málokdo se však dokáže dostat hlouběji, aby jim porozuměl. A v tom zřejmě tkví celý generační rozkol.

Mladí neumí zacházet s bolestí, netuší, že je v pořádku ji prožívat – vždyť je jim neustále vtloukáno, že pláč je pro slabochy a přežijí jen ti silní. Málo se setkávali s tresty a s odpuštěním, takže teď ani neví, jak je právě odpuštění důležité pro život. A odpustit sám sobě je pro ně asi ta nejtěžší věc na světě. Proto nežijí, ale jen přežívají, nedovolí si cítit, a tak jen vegetují a konzumují. Možná je právě nejvyšší čas, abychom jim dovolili duševně dospět – i když to bude možná bolet.

I o tom vypráví zdánlivě povrchní kniha Topím se v tobě. Můžete ji vnímat nejen jako erotickou romanci, ale zároveň i jako burcující výkřik mladé generace. Záleží jen na vašem úhlu pohledu.

V každém případě ale dostanete příjemně plynoucí čtení, které vám nezabere příliš času. Střídavé vyprávění z pohledu Nell a Coltona mi nepřipadalo moc přínosné, protože styl psaní byl stejný, a tedy u mužského pohledu poněkud neadekvátní. A úplně bych být autorkou vynechala bonusový text v závěru. Nic nového nepřinesl – přišlo mi to jen jako opakovaný záznam, jako třešňové pecky vydloubané ze snězeného dortu.

Jste-li žena a máte-li občas chuť na nějakou tu erotičtější četbu, pak si román Topím se v tobě pořídit můžete – bude vám příjemným společníkem. A možná si z něj vezmete víc, než byste v prvním plánu čekala.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFalling 1: Topím se v tobě

Wilderová, Jasinda

Ikar, 2015

Napsat komentář