Další vrchol domácího fantasy ledovce

Klenoty_ceske_fantasy_01
Sestavit sbírku takového rozsahu jednou vyžaduje hluboké znalosti žánru a hlavně portfolia domácích autorů. Sestavit ale takových sbírek několik, třeba osm, to už je práce pro opravdového odborníka.

Nakladatelství Argo přineslo před polovinou května 2014 naší čtenářské obci výjimečnou povídkovou sbírku s příznačným názvem Klenoty české fantasy sestavenou Ondřejem Jirešem. Jedná se již o osmou (zohledníme-li i dvě upravené reedice, pak desátou) povídkovou sbírku z oblasti fantasy a sci-fi, již Ondřej Jireš připravil a dovedl k vydání. O publikování této narůstající série sbírek se nerovnoměrně podělila nakladatelství Argo a Triton.

Autorsky se na téměř sedmi stovkách stránek Klenotů české fantasy představili Vladimír Šlechta (Válečná lest, původně publikováno 2008), Jaroslav Mostecký (Jed bratra mého, 2003), Petra Neomillnerová (Noční lovy, 2009), Jana Rečková (Záviství, 2006), Miroslav Žamboch (Vulhelf, muž s cejchem, 2003), Vilma Kadlečková (Mé rty budou toužit po krvi, 1995), Jiří Pavlovský (Eskorta, 2008), Ivana Kuglerová (Klubko zmijí, 2010), Jana Jůzlová (Obojek, 2005 ), Pavel Renčín (Tanči mezi vločkami, 2000), Adam Andres (Malucha, 2003) – civilním jménem Veronika Válková, Martin D. Antonín (Těžký život sférozpytce, 2005), Leonard Medek (Nefritová necuke, 2004), Františka Vrbenská (Trůn z říční mlhy, 2001), Štěpán Kopřiva (Idol, 2010), Juraj Červenák (Kámen a krev, 2006) a konečně Ondřej Neff (Poselství pro Agla Mathona, 1988). Společným rysem všech uvedených textů je jejich předchozí publikace ať už ve vlastním díle autora, nebo v některém z fanzinů či časopisů.

Ondřej Jireš sestavil tuto rozsáhlou sbírku se zkušeností a profesionalitou sobě vlastní. Kromě pečlivého výběru k sobě ladících textů doplnil knihu i mini medailonky všech zastoupených autorů a zařadil na závěr hned dva doslovy Borise Hokra. Pro zajímavost třeba ještě zmiňme, že dva z autorů tvoří manželský pár – ano, Jana Jůzlová a Jiří Pavlovský jsou manželé. Františka Vrbenská a Leonard Medek jsou spoluautory historické fantasy Stín modrého býka. Juraj Červenák je sice Slovák, ale třeba právě Kámen a krev napsal přímo v češtině. Nejstarší autorem sbírky je Ondřej Neff (*1945), nejmladší naproti tomu pak jsou Ivana Kuglerová a Martin D. Antonín (oba *1978). A konečně, jak již bylo zmíněno v předchozím přehledu, jeden z autorů skrývající se pod mužským pseudonymem Adam Anders je ve skutečnosti ryzí žena jménem Veronika Válková.

Devět z představených prací spadá do skupiny historických fantasy, přičemž nejméně třetina z této skupiny reprezentuje zároveň klasickou mystickou vlnu. Setkáme se tedy s bojovníky, elfy, skřety či jinými bytostmi. Nechybějí samozřejmě kouzelníci a dobří i zlí čarodějové. Ve dvou případech jsou příběhy dokonce zasazeny do zcela konkrétních historických kulis, faktograficky velice přesně zpracovaných. Pět prací je dějově umístěno více méně do současnosti, jedna dokonce do těsně předrevolučního Československa s dokonalým vhledem do práce tehdejší Státní bezpečnosti a jejích metod. Jedna povídka je modifikací pohádkového příběhu a milovníci upířích a vlkodlačích příběhů budou jistě nadšení. V jednom případě jsou představeni spíše netradiční hrdinové dětského věku, zato ale právě zde autor využívá velmi hrubý jazyk, který je ve fantasy naštěstí zastoupen jen zřídka. A konečně nechybí ani příběh s postkatastrofickou dějovou linií, balancující na hranici čisté fantasy a klasické sci-fi.

Stylově se bezesporu jedná o pravý výkvět české tvorby. Všichni autoři jsou velice zkušení a na našem knižním trhu nejsou žádnými nováčky. I díky tomu se zdá, že sbírka bude pozitivně přijímána nejen běžnými milovníky fantasy žánru, případně vyznavači sci-fi obecně, ale že by mohla snadno oslovit i širší čtenářskou obec. Kupříkladu čtenáři historických románů by mohli být typickým příkladem zájemců stojících mimo hlavní žánrový proud.

Nevhodnou se tato sbírka může jevit milovníkům a milovnicím červené knihovny, podobně jako zájemcům o čistě faktografické texty. Pro ty, kteří nemají vyhraněné preference, co se žánru týče, může právě sbírka Klenoty české fantasy být vhodným odrazovým můstkem k poznání světa vrcholné fantazie, ať již ve smyšlených, nebo ve zcela reálných kulisách.

Pohlédneme-li na knihu poněkud nezvyklým způsobem, tedy ekonomickým pohledem, pak při pořizovacích nákladech zhruba jedné koruny české za list, tedy dvě stránky textu, jde nepochybně i o jednu z nejdostupnějších knih na trhu vůbec. Ve spojení s mistrovským obsahem je to opravdu dokonalá volba pro prázdninové večerní čtení. A pro vyznavače moderních technologií je navíc k dispozici i v elektronické formě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlenoty české fantasy

Jireš, Ondřej

Argo, 2014

Napsat komentář