Hledáte způsob, jak si říci o to, na co máte právo, ale zároveň nevyvolat konflikt?

Asertivně do života - obálka
Asertivita není ani agresivita, ani pasivita. Asertivní techniky vás naučí říkat ne bez pocitu viny, požádat o laskavost, hledat a najít kompromis, nenechat sebou manipulovat, kritiku říkat i přijímat, řešit konflikty na pracovišti nebo v rodině. Zkrátka tato nová kniha poodhalí tajemství, jak jednat s lidmi slušně i o nepříjemných věcech.

Nakladatelství Grada vyslalo do světa třetí, aktualizované a doplněné vydání knihy Asertivně do života, kterou napsali Tomáš Novák a Věra Capponi. Obsahuje testy, rozhovory, příklady ze života i úkoly. Autoři chtějí čtenáře donutit přemýšlet o každodenní komunikaci. Kniha může být vaším odrazovým můstkem, pokud chcete změnit své jednání, ale samozřejmě mistry se po přečtení jedné knihy nestanete.

Díky testům si můžete zjistit, jak na tom s asertivitou jste. Vyhodnocení sice nejsou moc obsáhlá, ale test vám alespoň ukáže některá vaše rozhodnutí a názory z jiného úhlu pohledu. K tomu přispějí i dialogy, jež autoři uvádějí vždy ve dvou variantách – asertivní a neasertivní.

Asertivita se často zaměňuje s agresivitou, ale tak to ve skutečnosti není. Asertivní je i to rozhodnutí, které vás přivede ke kompromisu. Asertivně se můžete rozhodnout, že vám prosazování požadavků tentokrát nestojí za to. Asertivita je tedy schopnost rozhodovat se sám za sebe bez toho, aniž byste sebou nechali manipulovat nebo vyvolávali zbytečné konflikty.

Autoři vedou kurzy, kde asertivitu vyučují teoreticky i prakticky. V knize se objevuje hodně vyprávění z těchto kurzů. Účastníci popisují, jak se jim změnil život, jaké situace nyní zvládají a s čím měli dříve potíže. Také v knize naleznete návod, jak kvalitní asertivní kurz poznat. Na trhu je jich totiž hodně a není snadné vybrat si ten správný.

Malý kurz vlastně absolvujete už přímo s touto knihou. Na konci každé kapitoly jsou úkoly, které si můžete vyzkoušet sami. Tak například: Po vysvětlení techniky zaseknuté gramofonové desky následují úkoly, při kterých můžete tuto techniku uplatnit. Nejlépe se hodí při prosazování nezadatelného zákonného práva. Dozvíte se však i to, kdy je tato technika nevhodná. Doma na děti, partnera či na vlastní rodiče nemůžete spustit stejným způsobem jako v obchodě na prodavače, který vám nechce uznat reklamaci bot, upozorňují autoři. Asertivita neznamená jen dosáhnout za každou cenu svého. Sice proslula díky technice zaseknuté gramofonové desky, ale nestojí na ní.

Autoři vyjmenovávají asertivní lidská práva a vysvětlují asertivní techniky, také radí, jak jednat s rodiči, manželem, dětmi nebo šéfem. Zkrátka jak svou asertivitu použít v životě, jak si říci o to, na co máte právo, ale zároveň nevyvolat konflikt.

Ukázka z knihy

Techniky asertivity můžeme přirovnat k dortové formě. I člověk, který nikdy nic nepekl, ví, že výsledná kvalita závisí jak na těstu, které jsme do formy vlili, tak na způsobu pečení. To těsto jsou naše hodnoty, postoje, předsudky, které nás vedou k přesvědčení, co je kdo povinen dělat a co je „tabu“. Sebelepší těsto v sebekrásnější formě sedne, když ho dáte do nevhodně rozpálené trouby. Totéž platí o asertivních technikách – je třeba vědět, ve které chvíli je použít. Takže naučit se asertivitě znamená naučit se komunikaci. Umět se domlouvat bez úzkosti, napětí a agrese. Je to mnohem těžší, než stále dokola opakovat „chci své maso“, a třeba ho nakonec i kus dostat. Je to ale lidsky důstojnější a v dlouhodobé perspektivě užitečnější.

Doporučení:
Share

Napsat komentář