Vyberte si svého průvodce!

cesta
Ať už v Čechách, nebo v zahraničí, vydejte se toulat městem či přírodou s dobrým knižním průvodcem! V našich dnešních knižních tipech vám několik netradičních průvodců představíme. Vzhůru na cestu!

Poznávejte místa známých literárních památek Anglie! Kniha Toulky literární Anglií české autorky Hany Whitton vás zavede na místa, kde se odehrává děj mnoha významných knih, od legendární poemy Beowulf až po Harryho Pottera! Titul vydalo nakladatelství XYZ.

Toulky literární Anglií

Vydejte se na toulky Anglií, tentokrát Anglií literární! Průvodkyní vám bude vynikající česká spisovatelka žijící toho času poblíž Oxfordu Hana Whitton, autorka populárních humoristických knih Jak si na anglické zahrádce vypěstovat českého trpaslíka, Jak se po anglicku vytratit v Anglii a také historických próz Královna Anna a dalších. Historii anglické literatury vám paní Whitton přiblížila v poutavých příbězích. Rowlingové a všechna místa, významná pro literární historii osobně procestovala spolu se svým manželem, fotografem Paulem Whittonem, který doplnil knihu četným obrazovým materiálem.

Některá místa mají kouzelnou moc a dějí se v nich neuvěřitelné věci, proč by tedy mělo někoho udivit, že se Alenka ocitla v Říši divů – tedy přesněji řečeno, že spadla do králičí nory, a tak se do té říše dostala – v Oxfordu, tedy vlastně kousek od Oxfordu při plavbě po Temži z Godstow, kde se nacházejí malebné ruiny starého kláštera. V něm prý nechala ve dvanáctém století královna Eleanor otrávit krásnou Rosamundu, milenku svého královského chotě Jindřicha II.

Autorka: Hana Whitton

Počet stran: 272
Formát: 120 × 185
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Toulky literární Anglií

Nepřehlédněte také další ukázku z knihy!

—————————————————————

S nejmodernější technikou se můžete vydat po nejtajemnějších zákoutích staré Prahy! Díky knize Magická Praha: QR průvodce to nebude žádný problém. Knihu vydalo nakladatelství Metafora.

Magická Praha: QR průvodce

Praha je doslova a bez nadsázky magické město. Magie je tu všude. Pověsti se mísí s dějinami v elixíru, jaký by nenamíchali ani ti nejslavnější alchymisté. Pojďme se tedy společně podívat na místa, kde se prý dodnes prohánějí duchové. Na strašidla přitom doopravdy věřit nemusíme – stačí, když se dáme okouzlit závanem tajemna zakletého snad do všech pražských kamenů, koutů a uliček. S putováním po stopách prastarých příběhů vám ovšem pomůže nejnovější technika. Jak na to? Lehce. Vezměte mobil, vyfoťte QR kód v knížce a vzhůru na cestu po nejmagičtějších místech našeho hlavního města.

Starý kovář je neškodný duch

V uličkách mezi Valdštejnskou a Nerudovou ulicí, pokud se tam budete nacházet mezi půlnocí a třetí hodinou ranní, patrně potkáte kostlivce, který si nese lebku v rukou a ještě ke všemu jí důležitě třepe a chrastí. Není to strašidlo nebezpečné, spíš smutné a má na to plné právo. Býval to starý dobrý zámečnický mistr, který si kdysi dávno vzal krásnou mladou ženu. Ta se ovšem zamilovala do mladého tovaryše a společně pak vymysleli plán. Manžela krutě zavraždili.

Autorka: Michaela Kudláčková

Počet stran: 104
Formát: 136 × 235
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Magická Praha: QR průvodce

Nepřehlédněte také další ukázku z knihy!

—————————————————————

Posledním průvodcem v dnešních tipech je kniha Současná umělecká díla v krajině, která nabízí mnoho krás přírody různého charakteru. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Současná umělecká díla v krajině

Tato kniha-průvodce, která vznikla ze spolupráce sochařky, geologa a historičky umění, nabízí jiný prostor pro vnímání současného umění a představuje umělecká díla, která zasněně čekají na jarní prudké deště či první sníh, než se rozpadnou a splynou znovu s lesem a se zemí. Některá jsou dochována už jen na fotografiích, jiná mají ambice působit jako krajinotvorné prvky v delší časové perspektivě. Jsou tu zastoupeny práce vycházející z hnutí land artu a umění pro veřejný prostor, jejich autoři – často usilující o ekologii výtvarného umění – vymezili čas jejich fyzické existence tím, že je spojili s konkrétním místem ve volné přírodě či venkovské krajině. 

Fiala Václav
Zvonice pro pátera Františka Ferdu na ostrově Santos v Sušici (z cyklu Zvonice, které čekají na zvon), 2012, dub, výška 750 cm

Vytvoření výtvarného objektu na špici říčního ostrova Santos, v místech kde od řeky Otavy odděluje mlýnský náhon, bylo součástí revitalizace celého prostoru do podoby lesoparku.
První objekt tohoto typu, tedy výtvarnou konstrukci, jsem udělal pro výstavu Sculpture by the Sea v australském Sydney – Zvonice pro Jorna Utzona (2004). Následovala Zvonice pro Kociánku, což je ústav sociální péče v Brně, na kterou byl zavěšen zvon s textem, který nemocným dětem poslal dalajlama (2005).

Autoři: Radek Mikuláš, Dagmar Šubrtová, Radoslava Schmelzová 

Počet stran: 268
Formát: 130 × 200
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Současná umělecká díla v krajině

Přečtěte si také další ukázku z knihy!


Když se vypravíte na výlet, berete si sebou knižní průvodce? Napište nám!

Tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMagická Praha: QR průvodce

Kudláčková, Michaela

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeToulky literární Anglií

Whitton, Hana

XYZ, 2014

zobrazit info o knizeSoučasná umělecká díla v krajině

Schmelzová, Radoslava - Šubrtová, Dagmar - Mikuláš, Radek

Academia, 2014

Vyberte si svého průvodce! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Jana napsal:

    Hanu Whitton mám moc ráda, o knize jsem slyšela, ale ještě ji neměla v ruce. Je super, že toho zvládá tolik, romány, detektivky, wow! Taky mě moc zaujala Díla v krajině, je radost na něco takového náhodou narazit (já si vybavuju velkou židli na kopci někde na severu Čech, bohužel nevím kde), bohužel v Čechách se vše tak ničí.. :-(

Napsat komentář