Je libo původní českou detektivku?

P1140331
Když se řekne dobrá detektivka, každého většinou napadne anglická královna kriminálního žánru Agatha Christie. Nebo kdo by neznal Sherlocka Holmese a jeho věrného přítele doktora Watsona, soukromého detektiva z románů Arthura Conana Doyla? V posledních letech je zase velice populární severská krimi. V záplavě různých bestsellerů však možná zatouží knihomolové po dobré české detektivce.

Pro tyto čtenáře nabízí brněnské nakladatelství MOBA v edici Původní česká detektivka velké množství titulů domácích, více či méně známých autorů. Patří mezi ně například Eva Kačírková, Jan Cimický, Václav Erben, Zdeněk Třešňák… Koncem loňského roku vydalo toto nakladatelství již čtvrtou knihu autorky Miluše Dovrtělové s názvem Vražda na druhou.

Ústřední postavou tohoto detektivního příběhu je JUDr. Johana Janků, soukromý detektiv.

Ukázka z knihy

Johana Janků, zrzavá a zelenooká, dlouhovlasá, dlouhonohá, už zase nezadaná, v přiměřené tělesné a duševní kondici, v minulosti nějakou dobu úspěšně sloužící na kriminálce, dokonce v oddělení vražd, nyní hrdá majitelka soukromé detektivní kanceláře, pro kterou jsem ještě nevymyslela jméno – protože ta, která by se mi líbila, jsou už rozebraná, případně profláknutá, a ta, která se mi nelíbila, nepřipadala samozřejmě v úvahu – to jsem, prosím, já. A hlavně mistr v tom, jak vlítnout do průšvihu, je to o mě notoricky známo a nikdo se tomu už nediví, já ze všeho nejméně. (str.9)

Johana je nejen atraktivní průšvihářka, ale také odvážná vyšetřovatelka, neteř kapitána kriminálky Velíška. Nedávno ji požádal o pomoc úspěšný, pohledný podnikatel Viktor Janovec. Jeho milovaná manželka Inge zmizela. Manžel si všiml již dříve, že ji něco trápí, ale ona se mu odmítala svěřit. Johana má zjistit, kde je a jaké má problémy. Inge je však nalezena ve svém venkovském domě zastřelená a vedle ní omráčená Johana, která navíc trpí ztrátou paměti. Zahájí pátrání na vlastní pěst, oficiálně vraždu vyšetřuje kapitán Velíšek. Společně získávají zajímavé informace, například to, že mrtvá byla těhotná, i když manželé děti mít nemohli. V Janovcově firmě také odhalí podezřelé finanční transakce. Zanedlouho je nalezena další mrtvola, správce počítačové sítě Janovcovy firmy Richard Zavřel a brzy také jeho manželka. Spojitost mezi vraždami je evidentní. V ohrožení je dokonce i Johana, kterou se někdo pokusí zabít, ale omylem ohrozí její přítelkyni. Je jasné, že pachatel je někdo z nejbližšího okolí, možná přímo z podnikatelovy rodiny. Johaně se pomaličku vrací paměť a začíná tušit, kdo je pachatelem. Nebo je pachatelů víc? Velkým pomocníkem je jí invalidní chlapec Zdenda, který z dlouhé chvíle sleduje okolí a fotografuje zajímavé lidi a situace. Příběh samozřejmě vyústí v rozuzlení, a přesto, že okruh možných pachatelů je celkem omezený (manžel, švagr, milenec, tchyně, sekretářka), mnohého čtenáře přesto určitě čeká překvapení při odhalení okolností vražd.

Domnívám se, že nebýt kriminální zápletky, spíš bych knihu zařadila do kategorie čtení pro ženy. Čtenáře nečeká nijak napínavé čtení. Vím, že život občas píše neuvěřitelné příběhy, ale nějak jsem autorce nedokázala uvěřit, že by se podobná událost mohla takto odehrát ve skutečnosti.

Věřím však, že pro mnohého knihomola, zejména z řad žen, může být kniha příjemným počtením. I přes drobné připomínky jsem knihu četla jedním dechem a moc jsem si oblíbila hlavní hrdinku. Doufám, že budu mít příležitost dočíst se o ní v některém volném pokračování a ani by se nemuselo vraždit.

Ukázka u knihy

Odjížděli jsme ve vlahém letním podvečeru, oba podivně zamlklí. V zrcátku jsem viděla, že Daniela se Zdendou stojí u branky a mávají, vystrčila jsem ruku z okénka a opětovala jejich pozdrav. Byl na ně hezký pohled, takový obrázek plný lásky, klidu a spokojenosti. (str.220)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda na druhou

Dovrtělová, Miluše

Moravská Bastei MOBA, 2011

Napsat komentář