Mrazivý okamžik je skvělým debutem Camilly Cederové

1273781_green_lighted_facade_at_night
Vrah, oběť a detektiv. Tři slova, která patří ke každé pořádné detektivce. A ani v krimi románu severské autorky Camilly Cederové nebude tento základní trojúhelník chybět. Ale bude tady také něco navíc…

Severská literatura, která nás obklopuje stále častěji, je zřejmě nejvíce zastupována právě krimi romány. Nakladatelství Jota vydalo letos knihu švédské spisovatelky Camilly Cederové Mrazivý okamžik, která z této řady svým tématem nijak nevybočuje. Román vyšel již v roce 2009, v současné době má autorka na kontě i druhé dílo, opět spadající do detektivního žánru, s názvem Babylon.

Příběh začíná ve chvíli, kdy se postaršímu Äkemu porouchá auto a je nucen vyhledat nejbližší autoservis. Místo pomoci zde nalezne smrt. A to dost děsivou. U garáže leží mrtvola muže, kterého nejenže někdo střelil do hlavy, ale navíc ho ještě přejel autem. Šokovaný Äke zavolá kamarádce Seje, která neváhá a vypraví se na cestu za ním, aby společně informovali policii. Jenže Seja se nemůže zbavit nutkavého pocitu, že muže, který tu leží doslova „rozmašírovaný“ na kousky, zná, nebo alespoň zná jeho jméno – Thomas Edell. Jméno, které se v ponuré atmosféře nehostinného místa pohupuje napsané na starém vývěsním štítě nad servisem, jako by oznamovalo, kdo tu byl až donedávna pánem…

Do hry vstupuje detektiv Christian Tell, kterého si můžeme lehce představit. Je to typický literární (a vlastně možná i filmový) policista. Osamělý, nedůtklivý, uzavřený do svých vzpomínek, který se věnuje výhradně své práci. Díky ní přijde samozřejmě i o přítelkyni a stává se z něj vlk samotář. Páni a dámy spisovatelé – nechtělo by to trochu změnu?

Najít vraha nebude ale tak jednoduché, jak se možná Tellovi na první pohled zdálo. Důkazů je málo a o nic lépe na tom nejsou kriminalisté s motivem vraždy. Až shoda náhod jim pomůže v tom, aby s případem pohnuli tím správným směrem. Ale pozor! I když se možná bude zdát, že je vše vyřešeno, případ je ve skutečnosti složitější, než se jeví. A je jen na Christianovi Tellovi, aby detaily a souvislosti případu odhalil včas…

Camilla Cederová má vystudovaný obor sociální práce a psychoterapie, což je velmi zřetelně cítit z každé věty jejího románu. Jednotlivé postavy příběhu jsou detailně rozebrány, včetně jejich myšlenkových pochodů. Právě díky svému původnímu povolání dokáže autorka velmi smysluplně a zajímavě vylíčit člověka a nahlédnout do jeho nitra. A to nemám na mysli jen vraha, který se sem řadí asi nejčastěji. Naopak. Autorka dává daleko větší prostor v těchto popisech kladným postavám svého příběhu. Na vraha si nechává dostatek místa až v závěru knihy, pokud nepočítám letmé okamžiky, které jsou nahlédnutím do jeho dětství a dospívání. Vzhledem k tomu, že severská literatura je vcelku známá svou rozvláčností a sáhodlouhými vstupy do příběhu, byla sem zvědavá, jak se autorce tyto části povedly – nebo nepovedly.  Překvapení bych v tomto případě měla dvakrát podtrhnout. I přesto, že ani v této knize nechybí ona zmiňovaná rozvláčnost, dokázala ji Camilla Cederová velmi poutavě zanést do příběhu. A to tak efektně, že se vůbec nemusíme obávat nudnosti a „nikdy nekončících stránek“.

Myslím, že je to právě tím, jaké má autorka vzdělání, a proto dokáže velmi impozantně podat obraz, který nás zavede do nitra lidské duše. A pokud k tomu přičteme literární talent, pak můžeme naprosto bez obav o Camille Cederové hovořit jako o skvělé švédské autorce, která hned svým prvním románem potvrdila, že severská literatura má nejen úžasné muže-spisovatele.

Kromě postav ale dokázala autorka také okouzlit pohledem na švédský venkov, odhalit jeho nejtajemnější zákoutí. Ukázat nejen dobré, ale i stinné stránky, kde drsná příroda pořád hraje svou velkou roli. Mrazivý okamžik je poutavým čtením, při kterém budeme neustále napjati jako luk. Nedočkavě budeme odhalovat spolu s Tellem další a další souvislosti a hlavně držet palce, aby nelítostného zabijáka našel a potrestal. I přesto, že Camilla Cederová dává skutečně velmi detailně nahlédnout „pod pokličku“ všem svým hrdinům, nebudeme se nudit.

Čekají vás opravdové mrazivé okamžiky…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrazivý okamžik

Cederová, Camilla

Jota, 2012

Napsat komentář