Moudrost našich předků

img_363894_orig
Pranostiky jsou výsledkem mnohaletého pozorování okolí našimi předky. Představují neodlučitelnou součást našeho slovesného bohatství a přibližují nám dobové hospodářství. Nová publikace nakladatelství Academia provede čtenáře nejen historií pranostik, ale poskytne i jejich výklad.

Autorem knihy Hold slunci, dešti, půdě a pluhu s podtitulem Pranostikon, kterou vydalo roku 2014 nakladatelství Academia, je Doc. Ing. Zdeněk Vašků, CSc. přednášející na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Zdeněk Vašků se zabývá krajinným inženýrstvím, pedologií a klimatologií. Mezi jeho další knihy patří například publikace Velký pranostikon, Velká kniha o klimatu Zemí koruny české (spolu s Václavem Cílkem a Jiřím Svobodou), Půda v České republice (s kolektivem autorů) nebo Střední Čechy – příroda, člověk, krajina (s kolektivem autorů).

Publikace Hold slunci, dešti, půdě a pluhu obsahuje celkem patnáct kapitol. První kapitola s názvem Prostředí, vlivy a doba vzniku pranostik se věnuje problému samotného termínu „pranostika“, vysvětluje vliv klimatických změn a úrovně hospodářské činnosti na pranostiky, zabývá se staročeským dělením roku a uvádí příklady pranostik a lidových hospodářských pravidel pro jednotlivá roční období.

Následujících dvanáct kapitol se věnuje pranostikám vztahujícím se k jednotlivým měsícům v roce. Každá z těchto částí obsahuje hospodářský a pranostický výklad názvů daného měsíce, pranostiky k tomuto měsíci jako celku, pranostiky k jednotlivým dnům měsíce a to, jak se tento měsíc projevoval v zemědělských pracích našich předků. Předposlední kapitola se věnuje meteorologickým pranostikám. Závěrečná kapitola pak provede čtenáře kořeny pranostik a prameny k tomuto problému.

Dle úvodu ke knize publikace obsahuje výběr necelých 75 % pranostik z archivu autora. Tento vzorek umožňuje čtenáři nejen udělat si v rámci možností realistický obrázek o hospodářství našich předků, ale umožňuje mu objevit i kulturní a uměleckou hodnotu pranostik. Kromě toho mají pranostiky i historicko-hospodářskou, klimatickou, meteorologickou, ekologickou a etnografickou hodnotu.

Kniha potěší nejen odborníky v oblasti historie, etnologie, ekologie, klimatologie a podobně, ale i čtenáře, kteří se těmto a příbuzným oblastem věnují pouze z laického pohledu. Odborné termíny, které by mohly být pro tyto čtenáře problémem, jsou velmi srozumitelně vysvětleny v první kapitole titulu, jež je tak jakýmsi oknem do problematiky. Orientaci v knize významně zlehčuje rejstříková část, obsahující rejstřík svátků a chronologických názvů, jmenný rejstřík a věcný rejstřík.

Hold slunci, dešti, půdě a pluhu je velice zajímavou monografií, umožňující utvoření představy o životě našich předků, závisejícího na přírodě kolem nich. Obsahuje množství známých, méně známých i běžnému čtenáři neznámých pranostik, čerpaných z mnoha historických pramenů. Ti, jež mají zájem o další studium problematiky, naleznou na konci knihy seznam literatury k tématu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHold slunci, dešti, půdě a pluhu

Vašků, Zdeněk

Academia, 2014

Napsat komentář