Zpět do časů křížových výprav v románu Tony McMahona

TemplOb
Křížové výpravy dávaly prostor mladým rytířům získat  „ostruhy“, a když se jim povedlo navíc přivézt vzácnou relikvii ze Svaté země, pak i slávu a uznání. Jenže to nebylo tak jednoduché, jak se můžete přesvědčit v novém románě Tony McMahona.

Román zavádí čtenáře do vzrušujícího období středověkých křížových výprav.

O Vánocích roku 1144 bylo dobyto město Edessa, centrum prvního křižáckého státu. Přitom se do muslimských rukou dostal i vzácný relikviář s úlomkem dřeva z kříže, na němž zemřel Kristus. Anglický templář William z Mandevillu se po letech bojů ve Svaté zemi vrací do vlasti a dozvídá se, že jeho otec byl zabit při vzpouře proti králi Štěpánovi z Blois.

Po mnoha peripetiích se William opět připojuje ke křížové výpravě a sehraje významnou úlohu při obléhání Lisabonu. Město nakonec padne, William získá zpět vzácnou relikvii a slavně přijíždí do Anglie. Podaří se mu uniknout z Toweru, kam ho dá uvrhnout zrádný bratr Geoffrey, a stává se novým hrabětem z Essexu.

Knihu vydalo nakladatelství Knižní klub.

 

Soumrak templářů

Hledání Svatého kříže

Autor: Tony McMahon

Překlad: Vlasta Hesounová
Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 152×234

Přečtěte si více o knize Soumrak templářů – Hledání Svatého kříže a nevynechejte ani ukázku z ní

 

Ukázka z knihy

„Nemůžeme si dovolit ztrácet takové bojovníky,“ oslovil bratr Jan ostatní rytíře.
Odebral Vilémovi z předloktí kapku krve a ochutnal ji. Necítil ani náznak hořkosti. Alespoň tohle bylo dobré znamení.
Bratr Jan křikl na svého pomocníka.
„Připrav náčinek!“
Templářský seržant oděný černým pláštěm na znamení nižšího postavení plnil mušelínový váček léčivými bylinami. Byl mezi nimi kostival, používaný Saracény k tišení bolestí, dále koriandr, proslulý svými účinky proti moru, a malé množství beladony a oměje, což jsou kouzelné přísady zapuzující démony. Seržant držel váček nad skleněnou kádinkou, v níž vřela voda.
Dom Mathias pozoroval tuto proceduru s pohrdáním. Vždyť viděl, jak se Vilém choval v domě Páně. Pouhé byliny ďábla nevypudí. Jeden z kanovníků podal svému představenému ostrý kovový nástroj. Zkušený duchovní pohlédl na ostrý vrták, který se leskl v tlumeném světle ošetřovny. Toto na satana platí, ne nějaké lístečky a oddenky.
„Byl neustále v čele,“ šeptal vyčerpaně Roger, jeden z pěti rytířů. Všichni měli bitvu až s bolestnou živostí dosud před očima. „Neviděl jsem, že by spustil meč, ani na okamžik. Rubal ty pohany jednoho po druhém.“

 

O Tonym McMahonovi

Tony McMahon (1963) je zkušený žurnalista, který pracoval pro BBC, časopis Financial Times a nyní je ředitelem pro strategii a rozvoj agentury CTN Communications (Corporate Television Network), která se věnuje novým způsobům komunikace, zejména prostřednictvím internetu.

Vydal knihu No Place to Hide, životopis boxera Errola Christieho, která byla navržena na cenu British Sports Book Award, a životopis jamajského zpěváka Nevilla Staplea, který kromě Británie vyšel i v Itálii.

Autorovým celoživotním zájmem je však historie.

(Informace o autorovi: nakladatelství Knižní klub)


Nakladatelství Knižní klub nabízí především českou a světovou literaturu, detektivní romány a thrillery, historické a válečné romány a dětskou literaturu. Je součástí společnosti Euromedia Group, dceřinné společnosti Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoumrak templářů
Hledání Svatého kříže

McMahon, Tony

Knižní klub, 2014

Napsat komentář