Vyhrajte román o životě v normalizaci

Pera-a-perute-perex
Nápad na román se v autorčině hlavě zrodil již v roce 1985, není tedy divu, že z něj dýchá atmosféra komunistického Československa, špinavých měst a rezignovaných lidí. Přesto však rozhodně nečekejte čtení, které by vás rozladilo.

Přátelství, láska i nenávist a špína

Svůj první román propašovala Iva Pekárková v roce 1985 na západ ukrytý v hlavě. Prostý příběh o přátelství, autostopu, lásce, touze, ochraně přírody a dálniční prostituci obletěl začátkem 90. let svět a lidem ze svobodnějších zemí pomáhal chápat, jak asi vypadal život za železnou oponou, v zadrátovaném Československu. Přátelství Fialky a Patrika, dvou zbloudilých duší zuřivě pátrajících po svobodě a barvách duhy v zemi, která nabízela jen konformní šeď, jistě i dnes osloví čtenáře. Těm starším oživí vzpomínky na zemi, ve které jsme žili. A těm, kteří se na dobu před sametovou revolucí nepamatují, poskytne svěží a nezvyklý vhled do nedávné, a přece tak těžko pochopitelné minulosti.

 

Péra a perutě

Autorka: Iva Pekárková

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 336
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-204-3266-7

Přečtěte si více o knize Péra a perutě, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta.

Nakladatelství Mladá Fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Nejprve zvolil Patrik věkové hranice. Horní podle vlastní chuti a zachovalosti objektu, spodní tak, aby ho nezavřeli. V praxi byl tedy ochotný šukat dívky a ženy od patnácti tak do pětačtyřiceti.
Potom Patrik zvolil metodu.
To nebylo tak obtížné. Patrik byl přece instalatér. Vystudoval sice architekturu, avšak zhnusen rozdílem mezi teorií a praxí vzdal marný boj o koryto a začal se živit rukama. Hlavu si nechal na myšlení. Instalatér Patrik tedy obcházel (v pracovní i mimopracovní době, což bylo celkem jedno, protože nikdo u nich v podniku nebyl příliš kontrolován, zda dělá skutečně to, co má) celý sousední bednoškatuloid. Navštěvoval jeden byt po druhém, zvonil postupně a systematicky u každých dveří a řka, že je z domovní správy, tázal se, zda není potřeba v bytě něco spravit.
Obyvatelstvo jásalo, děkovalo, radovalo se, a provedl-li Patrik skutečně nějakou údržbu, nešetřilo padesátkami pro toho hodného instalatéra, který k nim byl seslán nečekaně jak hvězda nebeská.
A Patrik si prohlédl ženštiny, nenápadně se vyptal po počtu a druhu ostatních členů famílie, a příležitostně zapůsobil. Zbytek už závisel jen na Patrikově osobním šarmu a vynalézavosti, na jejíž nedostatek si tedy rozhodně nemohl stěžovat. A tak z Patrika mohl být úspěšný dobyvatel. Kdyby chtěl.
Jenomže Patrik svoji metodu tenkrát vyzkoušel, ohodnotil – a ztratil o ni zájem.
Paní Fišerová měla pravdu: Nápadů má Patrik nepřeberně. Jenže nic nedotáhne do konce. (str. 22)

 

Vyhrajte knihu Péra a perutě

Příběh o útěcích od reality, o lásce, erotice a přátelství, na vás čeká v románu Péra a perutě, který byl poprvé vydán v exilu v roce 1989. Přestože se doba změnila, kniha bude čtenáře bavit i dnes, a to díky nadhledu, díky kterému si mohou připomenout dobu, v níž žili nebo ve které vyrůstali.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Péra a perutě vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Péra a perutě
probíhá od 17. května do 30. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Vyhrajte 5 románů o životě v normalizaci

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePéra a perutě

Pekárková, Iva

Mladá fronta, 2014

Vyhrajte román o životě v normalizaci - DISKUZE

Počet reakcí: 5
  1. zzuzza napsal:

    Mám, určitě, sice jsem ji měnila asi před dvěma měsíci, ale určitě je správná.

  2. zzuzza napsal:

    Dobrý den, nerada bych uháněla, ale kniha mi stále nepřišla, je to možné? Děkuji za odpověď

Napsat komentář