Příběh o lásce, důvěře a naději

zastrelte2
Pokud jste již vstoupili do svazku manželského, znáte zvyky svého partnera – co snáší a nesnáší, co řekne na toto a co na ono, jak se dívá, když…, co by nikdy neudělal, co by naopak určitě udělal… Můžete mít po těch letech manželství a s přibývajícím věkem pocit, že se začínají zavírat dveře… Stejně jako ho mají hlavní hrdinové tohoto čtivého románu ze života.

Začíná obyčejný příběh manželského páru Jindřicha a Věry. Oba jsou ve středním věku. Jindřich je na svůj věk dobře vypadající muž. Brzy mu bude šedesát, ale to si v žádném případě nepřipouští. Je štíhlý, snědý, nemá žádný tuk navíc, trénovaný. Chodí každý den běhat, snaží se udržet v kondici. Býval zdravý jako řípa, ale nyní se začínají postupně objevovat bolesti zad. K doktorům zásadně nechodí. Potřebuje však razítko na prodloužení zbrojního pasu a při zjištění vysokého tlaku a krve v moči další vyšetření odmítá s tím, že to nic není. Přidává se zvýšená únava a bolesti zad se stupňují. Myslíte, že se po vyšetření v nemocnici nechá dobrovolně hospitalizovat? To sotva! Jakmile bolest začala polevovat, musel by být snad jedině v bezvědomí, aby ho tam udrželi… Raději spolkne pilulku a zcela nezodpovědně ke svému zdraví se vydává ráno do práce.

Jindřichova manželka Věra je bývalá zdravotní sestra. Udržuje milostný poměr s jedním lékařem, který jí vyhoví a předepíše Jindřichovi léky, které jsou vázány na recept, dodá mu chybějící razítko do zbrojního pasu a především si užívá s jeho ženou. Věra má zdravotní problémy a je doma. Dodržuje pravidelnou životosprávu a jezdí s Jindřichem pravidelně jednou za rok na dovolenou do hor.

V domě, v němž manželé žijí, bydlí také zrzka středního věku Kamila. Je ještě hezká a přitažlivá. Je samostatná a dosud žila bez opory. Nyní také hledá v životě pevný bod. Jindřichovi se jako žena líbí…

Jak se vyvine vztah mezi Jindřichem a Kamilou? Vystupňují se Jindřichovy zdravotní problémy? Jakou roli bude hrát Jindřichova žena Věra? To si můžete přečíst v knize s názvem Zastřelte toho chromého koně. Román vydalo nakladatelství MOBA v roce 2011.

Kniha se velmi dobře čte i přesto, že děj je místy docela rozvláčný. Dá se předem předpokládat, jak se budou vztahy vyvíjet. Možná by to chtělo rychlejší spád a více nečekaných zvratů. Každopádně dialogy, například mezi Jindřichem a ošetřujícím lékařem, jsou místy vtipné a čtenáře jistě pobaví. Informace o zdravotních potížích, lékařských postupech a symptomech chorob jsou reálné. Nezapřou, že autor knihy, Václav Gruber, vystudoval lékařskou fakultu, pracoval jako chirurg, pak jako rehabilitační lékař a nyní provozuje soukromou praxi.

Román bych doporučila jak ženám, tak mužům od třiceti let výše, kteří žijí už nějakou dobu v manželském svazku. Je vyprávěním o lásce, o důvěře, o naději, radosti ze života i smrti. Některé epizody mi dlouho zůstanou vryty v paměti.

Ukázka z knihy

Převalil se zpátky na záda. Je to krása, když člověka nic nebolí. Měl bych se nechat vyšetřit. Abych měl jistotu… Jenže, co když…Vykašlu se na to, je pátek, dva dny volna, nic mě nebolí… Jenže, co když… To je přece normální, že jsem občas unavený. Záda mě občas bolí léta… Nikdy jako letos… Byla dlouhá zima, často se mění počasí… Jindřich se pokusil zaplašit myšlenky na choroby. Zkusil si představit Věru…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZastřelte toho chromého koně

Gruber, Václav

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář